b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_reiting.jpg

На сьогоднішній день 70% українців згодні на компроміси заради досягнення миру на Донбасі. При цьому тільки 18% громадян України бачать силовий шлях відновлення миру на сході України.

Про це свідчать дані опитування, проведеного 9-13 червня Фондом "Демократичні ініціативи" імені Іллі Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

Відзначається, що 52% опитаних вважають, що не всякі компроміси прийнятні, і тільки 18% згодні йти на будь-які поступки заради миру.

Згідно з повідомленням, готовність до компромісів знижується з віддаленням від військових дій: на сході України на будь-які компроміси згоден кожен четвертий респондент, а на заході - кожен десятий.

Найбільш дієвими серед запропонованих рішень для встановлення миру на Донбасі респонденти вважають міжнародний тиск на Росію для того, щоб вона відмовилася від втручання в конфлікт на Донбасі (38%), і успішне відновлення нормального життя на підконтрольній території Донбасу (28%).

Уточнюється, що в порівнянні з минулим роком зменшилася кількість людей, які вважають, що для встановлення миру потрібно припинити фінансування окупованих територій сходу (з 20% до 11%), визнати російську мову другою державною (з 11% до 5%) і ввести федеративний устрій в Україні (з 7,5% до 5%).

Крім того, зросла підтримка ідеї введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту - вона становить вже понад 60%, а 1/5 населення виступає проти. Тільки на півдні противників миротворців дещо більше прихильників (38% проти 36%). Не визначились з цього питання 19% населення (на півдні - 25%).

При цьому 23% населення підтримують повну ізоляцію "ДНР" і "ЛНР"; 22% вважають за доцільне тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини, 22% виступають за дозвіл на торгівлю критично важливими товарами (продовольством і товарами повсякденного вжитку з боку України і антрацитом від непідконтрольних територій) і максимальною підтримкою гуманітарних зв'язків, а 15% виступають за максимальний розвиток зв'язків з непідконтрольними територіями - як гуманітарних, так і торгових.

Також 55% українців бачать окуповані території сходу в складі України на довоєнних умовах. Кожен п'ятий респондент схиляється до можливості надання цим територіям більшого рівня автономії в складі України і близько 9% підтримали самостійне існування цих утворень або приєднання їх до Росії.

У порівнянні з минулим роком скоротилася підтримка пропозиції дати більше прав нині непідконтрольним територіям. Найбільша підтримка надання автономного права самопроголошеним "ДНР" і "ЛНР" - на сході (28%), але і там в меншості, а більшість (47%) вважає за краще, щоб ці території залишалися в складі України в довоєнному статусі.

Дослідження проводилися з 9 по 13 червня, опитали 2018 респондентів старше 18 років у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомляв "Апостроф", раніше заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що не є прихильником суто військового шляху повернення окупованих територій України.

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!