Кабачки, особливо коли вони ще молоді, без перебільшення можна назвати природними ліками. М’якоть кабачка легко засвоюється організмом, не викликаючи роздратування шлунка і кишечника, надаючи стимулюючий вплив на функцію останнього. У ній міститься вітамін С, який бере участь у виробленні колагену, який має благотворний вплив на шкіру.
Вітамін А, який також міститься в кабачках, корисний для зубів і волосся, добре впливає на зір. Так само в ньому присутні важливі для організму мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній – необхідні серцю, мозку, м’язам і печінці.
Харчові волокна кабачків добре адсорбують токсичні речовини, надлишок холестерину і води, виводять їх з організму. При ожирінні споживання кабачків викликає ілюзію швидкого насичення, тим самим знижуючи споживання іншої більш висококалорійної їжі. Надзвичайно корисні кабачки в літньому віці. Вони активізують травні процеси, поліпшують моторну і секреторну функції шлунка і кишечника, сприятливо впливають на кровотворення, перешкоджають розвитку атеросклерозу. Їх рекомендують включати в раціон харчування при захворюваннях нирок, печінки, при гіпертонії.
Кабачки – сечогінний засіб при явних і прихованих набряках. При цьому надають дію м’якоть, насіння та квіти. Насіння не смажать, а сушать у гарячій духовці і систематично приймають по 15-25 штук у день. Квітки, які самі впали на землю, заварюють по 7-9 штук на склянку окропу і п’ють протягом дня, не пов’язуючи з прийомом їжі. Кабачки – найкраща їжа для виділення рідини з організму. Найбільш корисні кабачки довжиною близько 20-25 см, недостиглі, використовувані разом із шкіркою, злегка проварені без солі і вершкового масла. Страви з кабачків мають також протиалергічну, проти-
анемічну властивості, жовчогінний ефект, здатність спонукати перистальтику кишечника і спорожнення жовчного міхура. Як протиалергічний засіб 5-6 разів на день між прийомами їжі приймають по 1/3 склянки настою з 10-12 квіток рослини, залитих 0,5 л окропу і витриманих 2-3 години.
Страви з кабачків корисні хворим на гепатит, холецистит, жовчнокам’яну хворобу, хронічний коліт, гіпертонію, атеросклероз, хронічний нефрит і пієлонефрит. Кабачкова ікра показана при сечокам’яній хворобі з випаданням оксалатів і уратів, подагрі та інших порушеннях обміну. Калорійність кабачка наближена до нуля. Це означає, що цей овоч можна вживати в необмежених кількостях протягом усього сезону.
Хімічний склад кабачка робить цей овоч корисним продуктом для діабетиків, для яких у харчуванні дуже важливе обмеження вуглеводів і жирів. Також низьку калорійність у кабачках дуже цінують люди, які страждають надмірною вагою.
Кабачок відмінно засвоюється і служить прекрасним дієтичним продуктом. І що цікаво, він ідеально підходить для різних дієт. Наприклад, відварені кабачки, а також пюре і пудинги, зроблені з цих овочів, активно використовуються при сприятливих дієтах у хворих, що мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Кабачок – один із поширених продуктів, який використовується для приготування дитячого харчування. Як стверджує тибетська медицина, плоди кабачків мають загальнозміцнюючі властивості через великий вміст каротину і вітаміну С.
Кабачки підсилюють перистальтику кишечника, так що при регулярному вживанні зайва вага вам не загрожує. У день можна з’їдати до 1,5 кг цього корисного продукту.
- Серце, судини. Кабачки живлять серцевий м’яз завдяки великій кількості магнію і калію. Залізо покращує властивості крові. Більше заліза – більше кисню в крові. Більше кисню – більше навантажень у змозі винести наш організм без наслідків для себе.
- Структурована вода. Кабачки на 90% складаються з води. Це клітинний сік – природна рідина, яка добре засвоюється нашим організмом і живить його.
- Шлунок. Кабачок містить малу кількість клітковини. Особливо корисний він тим, хто переніс операції на органах шлунково-кишкового тракту.
- Імунітет. Кабачок – рідкісний овоч, який не втрачає свої властивості при тривалому зберіганні. Навіть перед Новим роком зможете підкріпити свій організм вітамінами С, В1, В3. А це завжди краще, ніж вітаміни в таблетках.
- Нирки. Кабачки допомагають виводити з організму зайву рідину. Якщо ви стали помічати набряки, кабачкова дієта піде вам на користь.
- Антиоксиданти. Речовини, що допомагають нам боротися зі старінням. Щоб вони повноцінно потрудилися на благо нашого організму – мінімум термічної обробки! Досить легкого гасіння або десяти хвилин у духовці.
- Печінка. При застою жовчі кабачки чудово розвантажують печінку. Допомагають навіть при холециститі.
- Шкіра. М’якоть кабачка при зовнішньому застосуванні прекрасно відбілює і омолоджує шкіру.
- Діабет. Кабачки містять найнеобхідніші діабетикам мікроелементи, у тому числі і природні цукри.
- Артрит. При регулярному вживанні кабачки виводять з організму надлишок солей і допомагають почистити наші суглоби.
- Отруєння. Після екстрених заходів по очищенню отруєного організму дотримуйтесь дієти з великою кількістю кабачків!
- Зашлакованість. Якщо ви знаєте, що ваш організм забруднений, протягом тижня щодня з’їдайте не менше 200 грамів кабачків.
- Целюліт. Усе та ж здатність кабачків виводити зайву рідину. Він допоможе впоратися з горезвісною «апельсиновою кіркою».
У кафе «Гармонія» ви можете насолодитися смачними стравами з такого корисного кабачка. Завітайте до нас і будьте здоровими!
Надія РИЖИХ,
медична сестра-дієтолог кафе