15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-а річницю виведення військ колишнього СРСР із Демократичної Республіки Афганістан. У цей день в 1989 році Радянські війська покинули Афганістан, з честю виконавши завдання керівництва держави, проявивши при цьому зразки мужності і героїзму. Ця дата стала початком пам’яті всіх воїнів, які загинули в ході збройних конфліктів на території на території ближнього і дальнього зарубіжжя. Війна в Афганістані тривала 9 років 1 місяць і 18 днів. Через цю війну пройшли 550 тис. радянських солдат і офіцерів, 72 з них одержали звання Героя Радянського Союзу.

Більше 15 тис. радянських солдат загинули на чужій землі, серед яких і 3 наших земляки: Сергій Семенченко (с-ще Семенівка), Анатолій Семенов (с. Погребняки), Микола Головко (с. Тукали). Це були найбільші втрати Радянської Армії з часів Великої Вітчизняної війни. У наші дні можна почути різні оцінки тих трагічних сторінок нашої історії, але ніхто не може кинути тінь на мужність і героїзм солдат, які, не шкодуючи життя, виконали свій військовий обов’язок.

Цього дня в Семенівці відбувся мітинг-реквієм та покладання квітів до меморіального комплексу воїнам-інтернаціоналістам, загиблим у Республіці Афганістан у 1979-1989 роках. У заході взяли участь депутат обласної ради Володимир Куцовол, голова райдержадміністрації Віктор Федоренко, голова районної ради Віктор Юрченко, селищний голова Людмила Милашевич, учасники бойових дій на території інших держав та члени їхніх родин, військовослужбовці, представники трудових колективів, установ і організацій селища та громадськість. Очільники Семенівщини висловили глибоку скорботу за загиблими воїнами у період такої страшної війни, а живим афганцям побажали міцного здоров’я, життєвого спокою, добробуту та миру.

Відзнаками Президента України «Пам’ятна медаль «25 років виведення військ з Афганістану» були нагороджені Віталій Новосьол, Юрій Нетеса, Ігор Маньківський, Анатолій Мостовий, Василь Лук’янець, Сергій Губарь, Володимир Борисенко, Володимир Шмирьов, Сергій Шкіря, Григорій Гирявий, Володимир Прохоренко, Анатолій Плевако, Юрій Новохатько.

Перед присутніми також виступив голова районної Спілки ветеранів Афганістану Леонід Шкарупа, який подякував усім організаціям, що постійно підтримують їхню Спілку, побажав здоров’я, а головне – миру, щоб ніколи не переживати ці страшні події знову. Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку вшанували присутні світлу пам’ять полеглих в Афганістані. Пам’ятаймо про мужність і відвагу воїнів-афганців та всіх тих українців, які загинули на чужині.

Олена ДУШКО
фото та відео Михайла ПОГРІБНОГО

mt_gallery: Вшанували воїнів-інтернаціоналістів

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# Адам 15.02.2016, 14:29
Не був, жалкую! Вічна пам'ять полеглим! Кажуть Милашевичку Феніч послав подальше і на заході вперше за 20 з лишнім років мікрофона не поставили навіть! Гімн не грав! Отака вона сучасна влада. Афганці для неї не ті герої
# Депутат протестант 15.02.2016, 15:25
«Пам’ятна медаль «25 років виведення військ з Афганістану» - цікава історія у цієї медалі, поцікавтесь
# Бамбула 15.02.2016, 16:53
"0 березня рівно 31 рік з дня загибелі старшого лейтенанта Семенченка Сергія Вікторовича. На будівлі Семенівської НВК №1 немає меморіальної доски,що в цій школі навчаіся воїн-інтернаціоналіст. Семенівці! Невже вам не соромно! Память дуже коротка. Розуму хватає лиш на гармошкі грати та гроші з бюджету красти.
# Бамбула 15.02.2016, 16:55
20 березня рівно 31 рік з дня загибелі старшого лейтенанта Семенченка Сергія Вікторовича. На будівлі Семенівської НВК №1 немає меморіальної доски,що в цій школі навчаіся воїн-інтернаціоналіст. Семенівці! Невже вам не соромно! Память дуже коротка. Розуму хватає лиш на гармошкі грати та гроші з бюджету красти
# Мисливець за брехунами 15.02.2016, 17:21
якщо прочитать про криву руду і цей матеріал жалко що із таких свят роблять політичні акціі під одну особу втихаря зганяють масовку а потім кажуть що нікому кроми них нікому нічого не потрібно дали б обяву в газету таких як я прийшло немало кому цей день особий :-?
# мішель 15.02.2016, 17:26
Так у нас все робиться не для людей,а для "галочки"
# Максим 15.02.2016, 18:40
Ох і люблять у нас в коментарях бруд виливати! А те, що "афганці" самі забажали і щоб не було ні мікрофона, ні пісень, то це нікого не цікавить?
# Адам 16.02.2016, 05:24
Вони забажали щоб корзина ритуальних квітів яку ще регіонали поставили і яка вже колір втратила тоже стояла - ще років двадцять. Вони забажали щоб їм льготи урізали. З такими провидцями труба району
# Максим 15.02.2016, 18:42
Меморіальна дошка В. Шульзі виготовлена і буде урочисто відкрита у НВК №1. Також виготовляється дошка С.Семенченку.
# Мисливець за брехунами 15.02.2016, 18:54
увечері довечерював з авганцями то нащот мікрофонів і т д не збігаеться нічого вони не хотіли а вийшло як вийшло для галочки та майбутніх виборів отака правда :-*
# сергій 16.02.2016, 07:38
жалко що із таких свят роблять політичні акціі під одну особу втихаря зганяють масовку а потім кажуть що нікому кроми них нікому нічого не потрібно дали б обяву в газету таких як я прийшло немало кому цей день особий
-------------------------------------------------------------
Людей довели до такого стану, що всім насрать на такі заходи. Якби не пригнали адміністацію, то крім афганців (та й ті не всі прийшли) нікого не було.
# сергій 16.02.2016, 07:41
П.С.
Від селищної ради присутні були лише голова і заступник. Інші 15 працівників були дуже заняті. То чого ви хочете від пересічного громадянина.