b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_06_jUqwC5CeW-8.jpg

На землі не існувало б поняття прекрасного, коли б не було незборимого прагнення людини до краси в широкому розумінні цього слова.

Підтвердженням є слова Ф. М. Достоєвського про те, що краса врятує світ. Людина по своїй натурі – художник. Вона повсюди прагне вносити в своє життя красу. Земне життя коротке, а Вічність – нескінченна. Саме тому так дороге нам усе суще, все прекрасне на світі.

Моя розповідь про Романа Щочку. Зірка його таланту спалахнула несподівано, яскраво, ніби долаючи тисячі кілометрів космічного простору, увірвалася за всіма законами земного тяжіння, впевнено заявляючи про себе, прагнучи вносити в наше життя красу, незважаючи на зло, насилля, ворожнечу, хабарництво, корупцію, обман, що домінують на кожному кроці в нашому сьогоденні.

Народився Роман у Семенівці 10 січня 2006 року під сузір’ям Водолія. Народжені під цим знаком – трудолюбиві, за будь-яких умов досягають поставленої перед собою мети, прагнуть у всьому бути лідером. У січні наступного року Ромчик (так ласкаво і ніжно, з любов’ю називають його бабуся і матуся) зустрічатиме свою 13-у зиму. Та, незважаючи на юний вік, на його рахунку 59 золотих, срібних і бронзових медалей, 45 кубків, понад 100 дипломів різних ступенів і грамот – нагороди за І-ІІІ місця у найрізноманітніших змаганнях. Доречні мудрі слова про те, що талановитій людині достатньо десяти хвилин, щоб переконатися у своєму таланті, а тому, кого Всевишній обділив своєю милістю, щоб вірно себе оцінити, інколи не вистачає навіть усього життя.

У жовтні минулого року Ромі аплодували тисячі вболівальників, які вщент заповнили трибуни танцювальної арени столиці туманного Альбіону – Лондона. Сюди з’їхалися для участі в чемпіонаті Європи серед юніорів команди юних танцюристів із США, Англії, України, Фінляндії, Ірландії, Естонії, Китаю, Росії. До поїздки в Лондон передували Міжнародний та Всеукраїнський чемпіонати, що проходили у Києві, де Роман Щочка виборював путівку в Англію на чемпіонат Європи.

Виступаючи у змаганнях із бальних танців, Роман і його постійна партнерка полтавка Софія Нестеренко посіли 8 місце, а в латиноамериканській танцювальній програмі – 10 місце серед 45 учасників європейського танцювального чемпіонату.

Своєму таланту юний танцюрист завдячує генеалогії свого роду. А колискою роду Щочків є невелике село Калинівка (Бригадирівка). Проживала в ньому Меланія Щочка, яка по батьківській лінії є близькою родичкою Ромі. Вона поєднала свою долю з Антоном Швецем, вихідцем із знатного, старовинного козацького роду з Наріжжя. Подружжя присвятило своє життя роботі на педагогічній ниві, сіючи розумне, добре, вічне. Антон Никифорович і Меланія Володимирівна виростили двох синів. Старший Станіслав став теж педагогом, віддаючи набуті багаті знання студентам вузів, технікумів і коледжів Полтави, а молодший Сергій присвятив себе великому мистецтву танцю. Сьогодні його знає світ як неперевершеного спеціаліста з хореографії – танцю, балету. Він заслужений працівник культури України, член правління Всеукраїнської хореографічної спілки, понад 30 років очолює зразковий дитячий хореографічний ансамбль «Соколята». Про життєвий шлях Швеців я розповідав читачам районного часопису в липневих номерах минулого року.

Дехто може сказати, що, маючи в столиці такого славетного, відомого протеже, можна досягати вагомих успіхів, але це не в характері Романа Щочки. Його девіз: «Через терни до зірок заслуженої слави». Початку своєї стрімкої артистичної кар’єри Рома завдячує своїй бабусі Світлані Анатоліївні Щочці, яка вже багато років працює провідним спеціалістом фінансового відділу Семенівської РДА, і матусі Ірині, яка народилася в Семенівці. Після закінчення Семенівського НВК №2 сама прокладала собі дорогу в життя. Спершу успішно закінчила Полтавську аграрну академію. Зрозумівши, що для майбутньої успішної кар’єри цього недостатньо, з відзнакою закінчує Сумський національний університет. Отримавши престижну роботу і житло, переїздить до Полтави, де працює менеджером в одній відомій торгівельній фірмі. Сама виховує 12-річного сина Ромчика, свою надію та опору в майбутньому, а бабусину – ні з чим незрівнянну любов, гордість і радість.

Тож коли Ромі виповнилося півтора рочки, бабусю Світлану та маму Іру полонив телевізійний конкурс «Танці з зірками». Їх кумирами були Влад Яма та Наталія Могилевська. Саме тоді бабуся сказала пророчі слова доньці: «Доню, давай поставимо собі за мету, щоб наш Ромчик танцював, як зірки, на великій сцені. Щоб своє життя присвятив прекрасному!». Безумовно, щоб втілити задумане в життя, потрібне місто з танцювальними школами, класами, вчителями, тренерами. Ірина з Ромчиком із бабусиного благословення переїздить до Полтави на постійне місце проживання.

У трирічному віці в дитячому садочку Рома вражав вихователів і керівника танцювального гуртка своєю наполегливістю, легкістю, артистичністю і вправністю. Він був найкращим танцюристом. Із першого класу після ретельного відбору Роман Щочка був прийнятий до відомого Полтавського танцювального клубу «Альянс», до досвідчених тренерів Олександра Жирова і Наталії Панасюк. Із першого дня занять його постійною партнеркою є Софія Нестеренко. Навчаються юні танцюристи в Полтавській ЗОШ №4, Рома – у 7-у класі, а Софійка – у 6-у.

На все життя запам’ятався перший танцювальний конкурс. Ромі тоді було 6 років. «Ромчику, не головне, яке місце ти посядеш, головне – брати участь, показати, на що ти здатний, заявити про себе», – говорили бабуся і мама, заспокоюючи своє чадо. На що Рома спокійно і впевнено їм заперечив: «Ні, іду тільки по перше місце! І так буде завжди!»

У той незабутній день він виборов свою першу в житті перемогу. Адже для людини, яка не знає, до якої гавані вона прямує, жоден вітер не буде попутним. Кожен день Роми розписаний погодинно. Починається він із занять у школі. Хлопець відмінник навчання. Із 15 до 18 години – тренування в танцювальному залі, виснажливі, до сьомого поту. На сьомий день щотижня обов’язково конкурс, відповідальні змагання. Дуже рідко довгоочікуваний вихідний день. Його з нетерпінням чекає не лише Рома, а й уся дворова футбольна команда – неодноразовий чемпіон міста серед ЖЕКів. Роман Щочка – фаворит команди, найкращий голкіпер, а також неперевершений центрфорвард. Коли м’яч попадає до його ніг, уся команда миттєво згуртовується в коло, у центрі якого Рома, оберігаючи, щоб не вдарили по ногах, і стрімко атакують ворота суперника, завершуючи атаку переможним голом. Його наздогнати, відібрати м’яч або забити гол у його ворота – неможливо.

Цього року в дні Великодніх свят у Кременчуці відбувся танцювальний конкурс на спеціальний кубок мера міста. Серед численних його учасників почесний трофей виборов Роман Щочка. Престижну нагороду вручив йому сам мер міста Віталій Малецький.

Як часто доводиться чути: «Він ще не знайшов себе». Але знайти себе неможливо – себе можливо лише створити. Рома зараз на шляху створення, імідж у нього величезний. Його знають численні вболівальники і прискіпливі судді, а головне – імениті тренери вже помітили його і прагнуть бачити у своїх командах, покладаючи на нього великі надії. Коли людина знає, що вона хоче, це і є головним критерієм таланту, але не батьком таланту: «Я не прагну танцювати краще за всіх, я прагну танцювати краще самого себе», – говорить Роман Щочка.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_06_8pF7avhhrPo.jpgУ травні цього року в Полтаві проходив черговий Всеукраїнський конкурс спортивно-бальних танців, який зібрав під свої знамена майже 1000 учасників. Рома і Софійка виступали у двох категоріях – змагалися серед пар, що брали участь у міжнародних змаганнях і виборювали нелегку перемогу у спортивно-бальних та латиноамериканських танцях. Вони зайняли ІІІ місце, нагороджені медалями, кубками і спеціальними дипломами.

У коротких перервах між змаганнями Рома дуже любить подорожувати, відкривати для себе Україну, її славне історичне минуле, бувати в музеях, на екскурсіях, різноманітних виставках образотворчого і декоративного мистецтва. Із захопленням дивиться театральні вистави. Минулого року разом із бабусею побував у Карпатах, Буковелі, старовинному місті Лева. Відвідав також славнозвісний Сорочинський ярмарок. Знаходить час для читання історичної літератури.

У рамках підготовки до відповідальних змагань міжнародного рівня Рома регулярно відвідує харківські танцювальні семінари, які проводять відомі хореографи міжнародного рівня, неодноразові чемпіони Європи з бальних танців, Ромчині кумири Марко Іліч і Олександр Гайдаш.

Цікаво було почути думку найавторитетнішого спеціаліста-хореографа Сергія Антоновича Швеця щодо танцювальної кар’єри нашого талановитого земляка Романа Щочки: «Я пильно слідкую за розвитком і перебігом подій на танцювальному Олімпі мого внучатого племінника. Ще два роки тому я мав намір забрати Рому до Києва на навчання, але йому виповнилося лише 10 років. Далеко від домівки, рідних, друзів було б важко одному у величезній гамірній столиці. Ці фактори, безумовно, негативно впливали б на опанування хореографії та долання шкільної навчальної програми. Це зараз він помітно змужнів, підріс. У сучасних танцях Рома вже досяг відчутних успіхів, і з нього, як кажуть, буде діло, враховуючи його велике бажання танцювати, волю до перемоги та найактивнішу підтримку бабусі Світлани і мами Іри. Я пишаюся ним і благословляю на нелегку справу, якій він себе присвятив. Рома успадкував на генетичному рівні потяг і любов до танцю. Це в нас родинне.

З приводу цього хочу поділитися приємною новиною. У тяжкі часи, в пошуках кращої долі наші близькі родичі подалися у далекі світи. Знайшли притулок у сибірському місті Омськ, спілкувалися з нами, писали листи, надсилали одяг, продукти харчування. Війна перекреслила родинні зв’язки. Мої батьки часто розповідали про родичів, і кілька років тому я вирішив розшукати когось із них. Мої довгі очікування увінчалися успіхом. На моїй сторінці в Інтернеті обізвався юнак, близький родич Максим. Як виявилося, у місті Омськ він народився, безмежно закоханий, як і Рома, в танці, закінчив училище культури, блукав по світу, одружився на австралійці, відомій танцівниці. У Австралії та США, де проживає подружжя, Максим успішно закінчив престижні танцювальні школи. Разом із дружиною працюють на величезному морському туристичному лайнері, танцюють у парі і окремо у кількагодинній шоу-програмі, мають шалений успіх. Тож гени – надзвичайно цікава річ. Вони здатні творити справжні чудеса».

Коли готувався до друку цей матеріал, прийшла приємна звістка. Рома, закінчивши на відмінно навчальний рік, завершив свої тренування і виступи за танцювальний клуб «Альянс-Полтава». Збулася його мрія, після ретельного відбору його запросили в інший відомий танцювальний клуб України. Він уже активно розпочав тренування у відомих хореографів і ретельно готується до участі в серйозних, відповідальних змаганнях, які відбудуться в червні за кордоном. Це ще одна сходинка до світової слави. Побажаємо йому успіху.

Валерій ЗІНЧЕНКО

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+5 # Українець 29.06.2018, 17:01
Молодець дитина яка мае мрія яка хоче чогось добиться і рядом з нею е люди які також цього хочуть завжди матиме результат.Це ще раз доказуе що у нас ростуть хороші діти хороша зміна але їм потрібна наша і держави підтримка.
-5 # Oleg 29.06.2018, 17:04
Українець,правильно їм потрібна підтримка,але недоведи боже їм зіткнутись з такими як ти.
+5 # Містер Фікс 29.06.2018, 19:18
Цитую Oleg:
Українець,правильно їм потрібна підтримка,але недоведи боже їм зіткнутись з такими як ти.

Ти чим не задоволений? У тебе у свідомості хоч щось залишилося? З таким як ти? Ти хоч щось про дітей можеш порадувати? "Це в Олега : " що у неї немає майбутнього!!!!!!!!!!" Для цього дурня коментарі зайві!
-7 # Oleg 29.06.2018, 19:40
Вітьок,а я думав,чого це ти з табакерки не вискакуєш,у мене вітьок то зосталось,а у тебе бачу вмісті з мізками все повисихало.
+5 # Роза 29.06.2018, 19:07
Дитина молодець!!!!! От тільки, не доведи Господь, зустріти на шляху таку людину, що своїми оповіданнями про те, як раніше жилося, запудрить їй мізки про те, що у неї немає майбутнього!!!!!!!!!!
-6 # Oleg 29.06.2018, 19:37
Роза,без минулого немає майбутнього,поки ми цю істину не переваримо,нас нічого хорошо не жде.
+4 # Роза 29.06.2018, 19:53
Але, якби не але!!!!! Але, знаючи до чого хилиш, то його минуле точно не Радянщина!!!!!!!!!!
-6 # Oleg 29.06.2018, 20:24
Роза,а ти тупіша чим я думав.Про що можна з тобою говорити далі.Що ж ви з минулого достаєте чорночевоні прапори.
+6 # мішель 29.06.2018, 21:09
https://www.facebook.com/c14.news.reserve/photos/a.136948043822652.1073741829.134149550769168/187571065427016/?type=3&theater
+7 # принцеска 29.06.2018, 19:49
Молодці. Успіхів їм!! Плідна праця приносить результати!!!
+4 # Роза 30.06.2018, 08:08
А, мабуть, то й добре, що в нього немає комуністичного минулого))))) Це був би зараз якийсь партійний лідер, який не любив би танці, то хлопцю замість його майбутнього світило хіба що робота по вирубуванню виноградників))))))))))
+6 # elpog 30.06.2018, 09:36
Валерій Андрійович як журналіст завжди на висоті гарні статті публікаціі а Романові нових досягнень молодець хлопчина.