b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_N171.JPG

8 квітня голова Семенівської районної ради Ольга Мохун провела засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, у роботі якого взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук та в. о. голови райдержадміністрації Микола Недюха. У центрі уваги було обговорення Закону України «Про добровільне об‘єднання територіальних громад» та проекту Методики формування спроможних територіальних громад, із чим та відповідними рекомендаціями Мінрегіону присутніх ознайомила Ольга Мохун. Зокрема, наголошено на тому, що відповідно форми паспорту спроможної територіальної громади необхідно прорахувати обсяги доходів спроможних територіальних громад і можливість утримання ними закладів освіти, культури, медицини тощо.

З цією метою рекомендувала створити робочу групу з підготовки пропозицій щодо проекту перспективного плану об‘єднання громад району, до якої включити компетентних фахівців, представників від асоціації сільських голів, активних депутатів районної ради. Висловила пропозицію в плані того, що голові обласної державної адміністрації необхідно створити при обласній робочій групі з підготовки проекту перспективного плану групу кураторів, які працюватимуть в тісному зв’язку з районними робочими групами. Лише спільна конкретна робота, аналіз особливостей кожного регіону, прозорість, а головне чітке бачення основної мети об‘єднання – надання високоякісних послуг місцевому населенню, зможе забезпечити добровільність об‘єднання громад заради розвитку. Потрібно почути людей на місцях, а не залишити їх без засобів на життя.

В ході дискусії учасники засідання наголошували на серйозних ризиках в контексті даної проблеми, адже наразі жодним чином не зрозуміло, як створення таких територіальних конгломератів сприятиме поліпшенню якості життя людей. Наголос робиться, зокрема, на польському досвіді, але жодна зарубіжна модель не може впроваджуватися без врахування наших реалій. Тому побоювання, що подібне поспішне реформування може призвести до знищення багатьох сіл, є зовсім небезпідставними. Про це говорили сільські голови Юрій Романюк, Сергій Сирота, Василь Сокіл, Семенівський селищний голова Людмила Милашевич, керуючий справами районної ради Юрій Черевик. Конкретно щодо Семенівського району: якщо його протяжність складає близько 120 км, промисловість практично зруйнована, то чи створить таке стрімке об‘єднання передумови для активного розвитку громад та наближення послуг до населення, чи навпаки, породить нові серйозні проблеми? Адже специфіка сільських територій відмінна від столиці чи великих міст, тому кількісні орієнтири тут далеко не завжди можуть бути визначальними. До того ж, чому процес, який в європейських країнах тривав десятиріччями, в Україні має відбутись впродовж кількох місяців?

Володимир Микійчук все ж висловив впевненість, що Закон почне діяти, Європейським банком виділяються кошти для проведення територіальної реформи. Інвестиції також спрямовуватимуться лише об’єднаним громадам. Мета реформи, як зазначив високопосадовець, це досягнення повного народовладдя. Всі зауваження та пропозиції щодо її проведення будуть розглянуті на обласному рівні.

Заступник начальника Хорольської ОДПІ Наталія Тарасенко зупинилась на шляхах збільшення наповнюваності місцевих бюджетів, одним із яких є податки з доходів фізичних осіб, отримані не за основним місцем роботи. Насамперед, це доходи від самостійної обробки земельних паїв, отримання спадщини тощо. Головне зауваження, висловлене учасниками засідання, полягає в тім, що мають бути однакові підходи до всіх платників податків. Якщо законом передбачена відповідальність за несплату чи неподання декларації, вона повинна застосовуватись до всіх без виключення.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_N192.JPGПро реформування органів юстиції інформувала начальник районного управління Олена Кобильченко, а начальник місцевого підрозділу Головного управління держслужби з надзвичайних ситуацій Володимир Іщенко наголосив на необхідності співпраці з органами місцевого самоврядування в умовах обмеженого фінансування. Начальник відділу культури, туризму та архіву райдержадміністрації Ірина Удовиченко інформувала про плани щодо заходів з відзначення 70-річчя Перемоги над нацизмом. На проведення в сільських громадах слухань «Бібліотека в житті громади» звернула увагу директор центральної районної бібліотеки Катерина Яковенко, підкресливши, що важливою умовою створення сучасних бібліотечних закладів є їх участь у відповідних конкурсних проектах.

В ході роботи виникали також інші важливі теми, зокрема в контексті земельних відносин. З усіх обговорюваних питань прийнято відповідні рекомендації. Насамкінець заступник голови обласної ради Володимир Микійчук привітав присутніх з прийдешніми Великодніми святами та побажав гармонії і злагоди у житті. Також цього дня він відвідав Семенівський навчально-виховний комплекс №2 та центральну районну лікарню, де гостро стоїть питання ремонту покрівель. Там заступник голови облради поспілкувався з керівниками закладів та пообіцяв сприяння у вирішенні проблем.

За матеріалами Полтавської обласної ради
http://oblrada.pl.ua/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!