b_385_225_16777215_0_0_images_news_2020_04_2.jpg

Дивовижною окрасою с. Крива Руда э дендропарк. Засновник і головний розбудовник Криворудського дендропарку – сільський житель Сергій Маркович Лопата (1907-1983 р.). Зі спогадів довгожителів довідалися, що у Кривій Руді була дуже бідна рослинність, хвойних рослин зовсім не було.

Садків не садили, бо існувало таке повір’я, що земля не придатна для садівництва. На той час у Кривій Руді було 7 колгоспів і Сергій Маркович був обраний головою колгоспу «Плугатар». Він мав змогу бувати за межами Кривої Руда і бачити красу природи. Його вабили нові незнайомі рослини. У нього зародилася мрія виростити їх у рідній Кривій Руді.

Почалося все із саду, який він посадив зі своїми однодумцями із власноруч прищеплених саджанців у районі Заводи. Спочатку це були яблуні, груші, сливи, вишні, виноград і, нарешті, троянди. Одного разу до розсадника завітав голова об’єднаного колгоспу «Партизан» І. Є. Реміняка Роздивився все і сказав: «Сергій Маркович, чому ти ховаєш таку красу? Треба, щоб її бачили люди, милувалися нею».

У кінці 50 років ХХ століття постало питання про реконструкцію с. Крива Руда. С. М. Лопата почав умовляти голову сільської ради І. І. Котла включити до проєкту створення парку. Іван Іванович погодився: «Землі хорошої немає. Хіба пустку освоїти. План парку за тобою». Невдовзі Сергій Маркович знайомив керівництво зі своїм планом. Ідея не сподобалася обласному архітектору. Він назвав парк «зайвою затією». Керівництво Кривої Руди наполягло на включенні до проєкту парк, але з тією метою, щоб більше використовували аборигенні рослини. Сергій Маркович мріяв про екзотичні рослини. Він ніби погодився, а тихенько сказав: «Якщо садити, то дендропарк».

Спроектував не тільки алеї, куртини, галявини, а й альпійські гірки, каскади озер із водограєм, вольєри для тварин. Ніхто не вникав у деталі і Сергій Маркович почав працювати з натхненням. Він писав сотні листів з проханням надіслати насіння, живці і саджанці. Листи і посилки надходили з усіх куточків колишнього Радянського Союзу від Риги до Тбілісі та Алма-Ати, від Хабаровська до Львова. А скільки дендропарків та ботанічних садів він об’їздив особисто – не перерахувати. Коли грошей не видавали з колгоспної каси, він витрачав власні заощадження. Дружина прийшла у зберкасу по кошти, а касир каже, що Сергій Маркович зняв усі.

Планувати дендрарій допомагав науковий співробітник Тростянецького дендропарку, що на Чернігівщині Є. С. Лаврінович. І, взагалі, Тростянецький дендропарк справив на нього велике враження. Він навіть поміняв дендрологічну концепцію із класичного стилю на ландшафтно-пейзажний. А ще багато саджанців туй, горіхів, ялівців та інших були привезені і висаджені у Криворудському парку. І зараз вони ростуть як пам’ятники дружби натхненних паркобудівників. Велика кількість саджанців була привезена з Устимівського дендропарку, що на Глобинщині.

Криворудський парк посаджений із любов’ю, бо не була використана підневільна праця, а садили парк способом сільської толоки. Усі сільські організації розробляли свої ділянки і створювали куртини, алеї, гаї. Найбільше допомоги надавали вчителі й учні Криврудської школи. У квітні 1960 року комсомольцями школи був висаджений березовий гай. Це і стало початком розбудови парку. До 1967 року на площі 12 га було висаджено більше 6000 різноманітних дерев і кущів. З нагоди 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції парк був відкритий для відвідувачів.

До диво-парку почали приїздити відвідувачі. Сергій Маркович із своїми однодумцями продовжував втілювати в життя нові плани. В озері поселилися лебеді і різні види качок. Милували око павичі та інші екзотичні птахи.  Ростуть дерева, пам’ятаючи руки тих, хто їх посадив. Ті, що садили парк, приїздять до Кривої Руди. Вони радіють, згадують свою юність. Дехто ж в іншому світі, а дерева ростуть, бо більшість із них живе довше, ніж люди. Парк живе, доглядається, збагачується. Криворудці і гості дендропарку вдячні всім, хто створив таку красу. Завжди вшановують пам’ять про них.

Валентина БАБАРИКА

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# принцеска 29.04.2020, 18:22
Сумно, що цього року не можна отримати насолоду від споглядання цвітіння в парку(( :sad: