b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_rybalka_kaban_1.jpg

Нещодавно до мисливського господарства ТОВ «Сапсан-Семенівка», що є користувачем мисливських угідь, надійшла скарга від жителів одного із сіл Семенівського району про те, що дикі кабани виїдають людські посіви кукурудзи і цих кабанів потрібно відстріляти.

Дослівно це звучало так: «Ваші кабани виїдають наші посіви, і чого ви не охороняєте людську кукурудзу від своїх свиней, якщо ви цього не зробите, то ми організуємо своїх мисливців та будемо відстрілювати диких тварин».

На цю скаргу надаємо наступне роз’яснення: «Відповідно до ст. 1 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», мисливські тварини, що перебувають у стані природної волі, є державним мисливським фондом, тобто власністю держави. Мисливські тварини – це дикі звірі і птахи, що можуть бути об’єктами полювання. Функцію охорони державного мисливського фонду покладено на мисливське господарство – користувача мисливських угідь». Також зазначаємо, що мисливське господарство – це сфера суспільного виробництва, основними завданнями якого є охорона, регулювання чисельності диких тварин, використання та відтворення мисливських тварин.

Також статтею 10 даного Закону передбачено повноваження сільських рад щодо організації заходів з охорони державного мисливського фонду та поліпшення середовища перебування мисливських тварин. Отже, мисливське господарство повинне охороняти державний мисливський фонд (мисливських звірів і птахів), а не людські посіви. По відшкодуванню збитків, нанесених мисливськими тваринами, в державі існує певна процедура, з такими питаннями потрібно звертатись до відповідних державних органів.

Щодо відстрілу диких кабанів, то дикий кабан є ліцензійною твариною, і щоб його добути, потрібно отримати ліцензію або дозвіл на це. Дані документи видаються в обласному управлінні лісового та мисливського господарства відповідно до встановлених Міністерством аграрної політики України лімітів відстрілу.

На цей рік по ТОВ «Сапсан-Семенівка» ліміти добування не встановлені, тож і ліцензій немає. За незаконне добування кабана встановлено штраф у розмірі 40000 гривень та за порушення правил полювання – 1020 гривень, також відкривається кримінальна справа з конфіскацією знарядь добування (зброї) та анулюється дозвіл на право носіння і зберігання зброї, також передбачено покарання від 3 до 5 років позбавлення або обмеження волі.

Тож, шановні громадяни, будьте законослухняними та не порушуйте Закони України.

Адміністрація ТОВ «Сапсан-Семенівка»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!