b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_rybalka_1436257294.jpg

На сьогоднішній день на території Семенівського району зареєстровано три випадки сказу. Перший – у с-щі Семенівка. 13 вересня на приватному дворищі гр. М кіт проявив агресію та покусав власника.

Рішенням ДНПК (державної надзвичайної протиепізоотичної комісії) Семенівської РДА від 4.10.2018 року №9 встановлено карантин на два місяці та визначено загрозливу зону в межах населених пунктів: с-ще Семенівка, с. Паніванівка, с. Тарасівка, с. Карпиха, с. Греблі, с. Малі Липняги, с. Очеретувате. Другий випадок трапився 1.10.2018 року в с. Погребняки, на приватному дворищі гр. П кіт проявив агресію та покусав хазяїна. Рішенням ДНПК від 11.10.2018 року №10 встановлено карантин на два місяці та визначено загрозливу зону в межах населених пунктів: с. Погребняки, с. Мирони, с. Дем’янівка, с. Оболонь, с. Горошине, с. Іванівка. Третій випадок стався 21.10.2018 року в с. Середине, безпритульна кішка на приватному дворищі покусала гр. Л. Рішенням ДНПК від 31.10.2018 року №12 встановлено карантин на два місяці та визначено загрозливу зону в межах населених пунктів: с. Середине, с. Тройняки, с. Бакумівка, с. Заїчинці. В усіх випадках коти загинули, при проведенні лабораторних досліджень, які проводились в Регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області, встановлено сказ. Також рішенням ДНПК на час дії карантину в загрозливих зонах забороняється проведення полювання на диких тварин, крім лисиці червоної.

Унаслідок даної ситуації зі сказом тварин деякі громадяни звинувачують єгерську службу ТОВ «Сапсан-Семенівка» в бездіяльності, саме в тому, що єгері не проводять протягом року відстріл лисиць, бродячих собак та котів.

Із цього приводу хочемо надати деякі роз'яснення. Так, відповідно до п. 4 ст. 33 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання», добування вовків, лисиць, бродячих собак і котів, сірих ворон, граків і сойок належить до службових обов’язків працівників, уповноважених здійснювати охорону мисливських угідь, для немисливців пояснюємо, що для добування лисиці одного мисливця недостатньо, так як цей звір веде скритний спосіб життя і зазвичай від людини ховається. Добування хижих звірів проводиться групою мисливців із використанням мисливських собак, а це вже полювання. І якщо воно проводиться не в сезон полювання, а в міжсезоння, то, відповідно до п. 1 ст. 33 вищевказаного Закону, для цього потрібно мати дозвіл, який видає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, або рішення ДНПК, без цих документів такі дії будуть розцінюватись як браконьєрство.

Також, відповідно до ст. 20 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження», забороняється полювання, відлов та інші форми добування мисливських тварин, що мають дитинчат, не здатних до самостійного існування; у період розмноження та виховання потомства, а це місяці травень, червень та липень, які є місяцями тиші в мисливських угіддях. Відповідно до ст. 17 ЗУ «Про тваринний світ», спеціальне використання об'єктів тваринного світу здійснюється лише за відповідними дозволами чи іншими документами, що видаються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Також, відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 року №49, Положення про правила проведення полювань, поводження із зброєю та порядок видачі ліцензій на добування мисливських тварин, забороняється перебування з розчохленою зарядженою зброєю та проведення стрільби в населених пунктах. Тож компетенція єгерської служби поширюється тільки на мисливські угіддя, і навіть в мисливських угіддях, щоб колективно провести добування лисиці (не в сезон полювання), потрібно мати дозвільні документи

Адміністрація ТОВ «Сапсан-Семенівка»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+5 # Влад 19.11.2018, 15:40
Всі ці дозволи та закони можна згорнути в трубочку і засунути в одне місце.Скупщики пушнини не беруть лисиць,нема ціни от і всі діла.А буде попит, буде і в мисливців інтерес та і
в петельщиків заінтересованість.Отак то. ;-)
-2 # Вячеслав 10.02.2019, 16:55
Петельщиків треба за крашанки підвішувати!
+5 # вася 10.02.2019, 17:08
Просто це все треба робити на державному рівні,а не на рівні бариг.