b_385_225_16777215_0_0_images_news_2020_gripp.png

Віруси грипу типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин і птахів, у тому числі курей, качок, свиней, коней, ховрахів тощо. Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Віруси грипу, які інфікують птахів, називають вірусами «пташиного грипу».

На пташиний грип можуть хворіти всі види птахів, хоча певні види є не менш вразливими до вірусу. Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі перелітні) птахи розносять віруси грипу по країнах та континентах, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх. Серед домашньої птиці цей вірус, особливо підтип вірусу грипу H5N1, може викликати важкі захворювання та швидку загибель.

Симптоми пташиного грипу у домашніх птахів

Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитись яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.

Симптоми пташиного грипу у людей

Симптоми високопатогенного пташиного грипу у людей бувають різними: гарячка, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей (кон’юктивіт). Вірус є особливо небезпечним через те, що може швидко привести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце і нирки.

Способи профілактики

а) Для того, щоб уникнути інфікування домашньої птиці в особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки).

б) у процесі догляду за домашніми птахами (годівля, прибирання) необхідно використовувати спеціальний робочий одяг (халат, фартух, рукавиці) та користуватися ватно – марлевою пов’язкою. Суворо забороняється при обслуговування вживати їжу, палити, пити. Періодично, 2 – 3 рази на тиждень, очищене приміщення та інвентар необхідно обробляти дезінфікуючими засобами, що мають віруцидну дію до вірусу пташиного грипу.

Застереження при виникненні захворювання

У період спалаху пташиного грипу не рекомендується купувати живих птахів для розведення та збільшення поголів’я.

При захворюванні домашньої птиці пташиним грипом єдиним надійним захистом від розповсюдження захворювання є знищення всієї інфікованої птиці.

Як уникнути зараження пташиним грипом

Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;

Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;

Подібно до будь-якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;

Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці – продезінфікувати;

Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;

Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;

Не купуйте м’ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також місцях несанкціонованої торгівлі;

Якщо Ви маєте безпосередній контакт з птицею (наприклад, працюєте на птахофабриці), слід зробити щеплення проти звичайного людського грипу.

Рекомендуємо бути уважним до стану свого здоров’я та поголів’я птиці у ваших господарствах.

При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до спеціалістів служби ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів.

При появі симптомів, таких як утруднене дихання, лихоманка, кашель тощо – терміново звертайтесь до лікаря.

Чому необхідно уважно ставитися до пташиного грипу?!

По-перше, великі  економічні збитки у птахівництві, де виникла дана хвороба.

По-друге, усі віруси грипу мають здатність змінюватися. Існує можливість того, що в майбутньому вірус пташиного грипу зміниться так, що зможе поширюватися від людини до людини. Оскільки такі віруси, як правило, не інфікують людину, то в популяції людей існує дуже низький імунний захист проти таких вірусів або такого захисту зовсім не існує.

Якщо вірус пташиного грипу одержить властивість інфікувати людей, то може розпочатися пандемія грипу (пандемія – розповсюдження інфекційного захворювання в кількох країнах або на кількох континентах з масовим ураженням населення).

Для локалізації цього захворювання вживають серйозних заходів: поголовне знищення всієї птиці в місцях спалахів захворювання з наступним спалюванням тушок, проведенням дезінфекції та дератизації (знищення гризунів), а також усього комплексу ветеринарно-санітатарних заходів для запобігання поширенню інфекції, яка містить загрозу для здоров’я та життя тварин і людини.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!