polishuk.jpg

Днями пішов із життя доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Академії наук вищої школи України Поліщук Віктор Петрович.

В. П. Поліщук народився 1931 року на Черкащині, закінчив Боярський технікум бджільництва (1951), Українську сільськогосподарську академію (1956). Після закінчення навчання в аспірантурі працював в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на різних посадах: асистент, доцент, завідувач кафедри технології виробництва продукції бджільництва (1988-2000 рр.), професор (1990 р.). Засновник підготовки фахівців за спеціалізацією «Бджільництво», розробником навчально-методичних матеріалів з цього напрямку. У 1996 році обраний академіком Академії наук Вищої школи, отримав Нагороду Ярослава Мудрого АН ВО України (1999 р.), відзначений дипломом «Почесний професор Національного аграрного університету» (нині Національний університет біоресурсів і природокористування України).

Відзначений Мінагрополітики України «Знаком Пошани». За створення внутрішньопородного типу бджіл «Хмельницький» у 2008 році був відзначений дипломом Міністерства аграрної політики України. У 1962 року на тему «Нектаропродуктивність і використання фацелії для поліпшення кормової бази бджільництва в умовах Полісся України» захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата сільськогосподарських наук, а в 1988 р. – докторську: «Наукові основи підвищення комплексної продуктивності бджолиних сімей».

Віктор Петрович працював над науковими дослідженнями за такими напрямками: медоносні ресурси; технологія виробництва продуктів бджільництва; селекція бджіл української породи; розробка й вдосконалення методів підготовки студентів із спеціалізації «Бджільництво». За свою тривалу педагогічну роботу підготував чимало кандидатів і одного доктора наук, є автором сотень праць. Учасник семи Міжнародних конгресів і симпозіумів Апімондії. Зробив у 2007 році першу наукову доповідь від України на ХХХХ Міжнародному конгресі з бджільництва після набуття нею членства в Апімондії. Член редколегії трьох фахових журналів.

ПСП «Дружба» та ТОВ «Всеукраїнський центр меду» сумують з приводу смерті Віктора Поліщука, адже це велика втрата для бджолярського світу.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!