cosmo.jpg

У Дніпропетровську на Південному машинобудівному заводі ім. Макарова (Південмаш) кожен день звільняються від 40 до 50 працівників. Як передає Корреспондент.net про це розповів помічник гендиректора підприємства із загальних питань Володимир Ткаченко.Робітники заводу вже протягом декількох місяців отримують зарплату невеликими частинами.

"Ми втрачаємо досвідчених кваліфікованих працівників, а дорожимо кожним з них. Приміром, у нас є працівник, якому 70 з гаком років, і ми боїмося, що він звільниться, бо він єдиний, хто знає певні операції", - зазначив Ткаченко. 

За словами помічника гендиректора, на навчання нового працівника йде багато часу. Приміром, складальникові продукції для освоєння виробництва потрібно п'ять-сім років. Через відтік кадрів на заводі збільшується ризик браку, що неприпустимо у ракетно-космічному виробництві. Доводиться посилювати контроль якості, що позначається на собівартості. Ще два місяці - і ситуація з Південмашем стане незворотньою, зазначив Ткаченко. "Поки хтось десь вирішує, чи бути Україні космічною державою, питання вирішиться саме собою, а відновити цей статус буде вже неможливо ", - резюмував він. На заводі знижуються оберти, призупиняються та гальмуються деякі проекти. Зокрема, кількість російських замовлень знизилася на 80%, а вони забезпечували значну частину валового доходу підприємства.

Негативно на ситуацію з заводом позначається і нерівномірне завантаження, характерне для космічної галузі. Так зараз виробництво продукції для американської компанії Orbital Science Corporation призупеняється у зв'язку із проведеною на прохання американців модернізацією комплектації. І хоча планів щодо зниження замовлень від корпорації немає, гальмування роботи погіршує становище заводу.Також уповільнено просування україно-бразильського проекту "Циклон-4" з використання ракети-носія на пусковому центрі Алкантара. За словами Ткаченка, у держави немає можливості його підтримувати. Заморожений і проект "Морський старт" (плавучий космодром для запуску ракет "Зеніт"), останній запуск якого пройшов у травні 2014 року. Також не збільшуються обсяги поставок до країн Європи. 

"Україна досі не є членом Європейського космічного агентства. Це позбавляє всю галузь значного обсягу замовлень в рамках внутрієвропейської виробничої кооперації", - зазначив Ткаченко. Віндодав, що Південмаш не отримує держзамовлення і дофінансування від уряду. У 2013 році Україна виділила на розвиток космічної галузі близько 10 мільйонів гривень, тоді як у сусідній Росії, наприклад, 5 млрд. дол.. Зараз підприємство намагається домовитися про нові замовлення і вже повідомило про свою готовність до співпраці представнику торгово-промислової палати США в Україні . 

Як повідомляв Кореспондент.net, наприкінці серпня з Південмашу перенесли на Вороніжський механічний завод виробництво титанових куль-балонів, які є складовими рідинних двигунів ракет-носіїв.

Джерело: http://ubr.ua/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!