b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_inna-ishenko.jpg

У Департаменті економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА відбулася інформаційна сесія для представників ОТГ та інших органів місцевого самоврядування. Тема заходу — створення Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів) в об’єднаних і необ’єднаних громадах.

Про цей важливий напрямок роботи говорили директор Департаменту економрозвитку, Інна Іщенко та менеджер пілотних проектів Програми «U-LEAD з Європою» Ольга Калініченко.

Керівник структурного підрозділу облдержадміністрації обґрунтувала доцільність появи центрів надання адміністративних послуг. За її словами, ЦНАПи створюються у першу чергу не для голів ОТГ, а для жителів громад. Керівникам органів місцевого самоврядування при цьому варто знати, що йдеться про інститут, який показує віддаленість чи наближеність влади до людей.

— ЦНАПи — це не лише стіни, обладнання, а й фахівці, кількість та якість послуг. Сьогодні найкращий в області ЦНАП Глобинської ОТГ, він надає 109 адміністративних послуг. Багато це чи мало? Подібні центри у Вінниці, Харкові, Рівному надають близько 400 послуг. Ми хочемо, щоб і на Полтавщині були ЦНАПи такого рівня, — підкреслила Інна Іщенко.

До речі, Глобинський ЦНАП — яскравий приклад ефективного партнерства між громадою та міжнародною донорською програмою «U-LEAD з Європою». І гарний приклад того, як децентралізація дозволяє зробити життя у невеликих містах та селах значно комфортнішим. ЦНАПом у Глобиному користується понад 16 тисяч мешканців.

Також Інна Іщенко зазначила, що ЦНАП — це не про власні амбіції місцевих керівників, а про оптимальне надання адміністративних і навіть муніципальних послуг населенню на певній території. Вона навела приклад Пирятинської ОТГ, яка теж має свій центр. Керівник громади Олексій Рябоконь підписав меморандум із владою району про те, що ЦНАП обслуговуватиме жителів як об’єднаної громади, так і інших сільських рад району. Створити центр надання адмінпослуг у Пирятинській ОТГ вдалося за рахунок співфінансування: частину коштів виділили з місцевого бюджету, іншу — міжнародний проект GIZ.

У свою чергу Ольга Калініченко розповіла про результати початкової фази проекту Компоненту 2 Програми «U-LEAD з Європою». Він якраз і стосується створення і вдосконалення адміністративних центрів обслуговування. Згаданий ЦНАП у Глобинській ОТГ став одним із 26 подібних центрів, що з’явилися в Україні у 2017 році. Експерт розповіла про доцільність і алгоритм створення таких установ, враховуючи особливості громад.

Попереду — чотири раунди відбору заявок від тергромад країни на створення ЦНАПів. Загалом до 2020 року в Україні має з’явиться 600 таких сучасних центрів.

Планується, що підтримку при створенні ЦНАПів під час першого раунду отримають 150 учасників. Чи будуть серед них ОТГ з Полтавщини — покаже відбір. Тому що стартові умови для цього у різних громадах — різні. Так, у Білоцерківської ОТГ уже майже відремонтоване приміщення під такий центр, а у Заворсклянській ОТГ йдеться тільки про замовлення відповідного проекту.Довідково. «U-LEAD з Європою» є міжнародною програмою, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Джерело: https://poltava.to

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!