b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_chine1.jpg

США закликали Китай зупинити проект зі створення острова в Південно-Китайському морі.

Представник Пентагону заявив в п'ятницю, 21 листопада, що Китай, ймовірно, збирається влаштувати військовий аеродром на штучному острові в Південно-Китайському морі, де зберігаються суперечки про розмежування між КНР та її сусідами, передає РИА Новости. Представник міністерства оборони США підполковник Джефрі Пул повідомив, що в ролівійськового аеродрому може використовуватися проект зі створення острова на архіпелазі Спратлі.

"Ми закликаємо Китай зупинити цей проект з освоєння землі і взяти участь в дипломатичних ініціативах, спрямованих на те, щоб усі сторони стримували себе в подібних діях", - заявив Пул.

Раніше консалтингова компанія IHSJane's розповсюдила доповідь, де повідомила з посиланням на супутникові дані, що Китай за останні три місяці побудував острів завдовжки близько 3 кілометрів і шириною в 200-300 метрів на рифі в Південно-Китайському морі, який раніше перебував під водою.

Це вже четвертий подібний проект на островах Спратлі за останні півтори року, говориться в доповіді. Раніше ВМС КНР використовували для зльотів військових літаків в цьому районі цементну злітну смугу.

У Китаю зберігаються розбіжності щодо розмежування в Південно-Китайському морі з Брунеєм, Малайзією, Тайванем, В'єтнамом і Філіппінами. В інших регіонах подібні труднощі зачіпаютьтакож відносиниКитаю з Японією і Південною Кореєю. США закликають сторони домовитися один з одним, уникаючи напруженості, але при цьому прагнуть зміцнити власний стратегічний союз з низкоюкраїн регіону, що сперечалися з Китаєм.

Джерело: http://ua.korrespondent.net/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!