gosdep.jpg

Член комітету із закордонних справ Палати представників США Стів Стокман звернувся в Дослідницьку службу конгресу з проханням розслідувати факти корупції та махінацій із державними коштами в Україні.

«Сполучені Штати надають Україні гранти та кредити, тоді час як поширюються відомості про корупцію в українському уряді та поза ним. Лунають звинувачення на адресу Національного банку України. Рада Європейського Союзу ввела обмежувальні заходи щодо 18 колишніх міністрів і посадовців, яких вважають причетними до розкрадання держкоштів», – зазначає Стокман у своєму листі.

Зокрема, конгресмен апелює до опублікованої в Forbes інформації про махінації колишніх українських чиновників з валютними ОВДП. Ті вкладали викрадені з держбюджету кошти в державні цінні папери, купуючи їх через посередника в Ощадбанку. Права вимоги за цими ОВДП потім передавали офшорним компаніям. У деяких угодах брокером була компанія «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), співвласником якої на той час була нинішня голова НБУ Валерія Гонтарева. За інформацією ЗМІ, за допомогою ICU в інтересах офшорних компаній транзитом через рахунки фізосіб було здійснено близько третини угод із валютними ОВДП. Їхня сума становила майже $300 млн, тоді як у загальному валютних облігацій було продано приблизно на $1 млрд.

Згідно із заявою Стіва Стокмана, Дослідницька служба конгресу має вивчити всі факти і дані про масштаби корупції в Україні. За підсумками розслідування там сформулюють рекомендації щодо мінімізації ризиків корупції. Значна їхня частина стосуватиметься перспективи надання США допомоги нашій державі.

Джерело: http://forbes.ua/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!