b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_1408090929.jpg

Прем'єр каже, що намагався боротися з корупцією і виплачувати зарплати і пенсії - а в умовах війни це вже досягнення.

Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 26 листопада, підбив попередні підсумки 9-місячної роботи свого уряду. 

Вже завтра відбудеться перше засідання нової Верховної Ради, і чинний уряд складе свої повноваження. 

Частина міністрів стануть депутатами, можливо, хтось залишиться разом з Яценюком, який точно продовжить роботу прем'єр-міністра. 

Розповідаючи про свою роботу протягом 9 місяців, прем'єр заявив, що не задоволений її результатами, але зробив все, що міг. 

Корреспондент.net разом з Яценюком підбиває підсумки його першого прем'єрства. 

Парад виправдань 

Останнє засідання чинного уряду Яценюк почав із заяви про те, що зробив усе, що міг.

"Чи зробили ми все, що могли зробити? Так. Все, що можна було зробити в цій ситуації, все, що можна було витягнути, все, що можна було вирішити, все було зроблено. І за це мені не соромно. Арсеній Яценюк" 

Яценюк наголосив, що йому довелося очолити уряд у дуже складний для країни період.

При цьому він спрогнозував, що 2015 рік для країни буде не легшим, ніж 2014, висловив сподівання на ефективність роботи нового уряду, відповідальність нового парламенту, на взаємодію з Президентом і підтримку людей. 

"Ми йдемо далі, і будемо йти. Будемо йти через терни до зірок, до тих зірок, які на цьому європейському прапорі", - резюмував прем'єр. 

Фінанси співають романси 

Яценюк заявляє про поточний дефіцит державного бюджету в 4% ВВП

"Що стосується дефіциту держбюджету, то тут були різні прогнози. Одні говорили 7% ВВП, інші мінус 10%. Зараз ми утримуємо дефіцит у розмірі 4%", - сказав він.На думку глави уряду, такий дефіцит є прийнятним. "Для країни, яка в стані війни, для країни, землі якої були окуповані, можна сказати, що такий показник є прийнятним", - зазначив він. Яценюк додав, що йому хотілося б бачити кращий для економіки країни показник, але не судилося. При цьому, за словами прем'єра, цього року доходи українського бюджету перевищили минулорічні на 5%, у тому числі - завдяки боротьбі з тіньовими схемами. "І це моя відповідь на питання - чи вдалося нам закрити частково, наголошую - частково, тіньові корупційні схеми. Так, частково це вдалося", - запевнив він. Зокрема, цьому допомогла детінізація торгівлі нафтопродуктами та сплата з неї акцизів, а також "пакет жорстких податкових заходів", спрямований на олігархічний бізнес. "Чомусь всім попередникам не вдавалося підняти ренти на руду, на нафту і на газ. При тому, що вони мали більшість в парламенті", - додав прем'єр. 

Багато боргів
 
Протягом усіх 9 місяців роботи уряду Україна постійно отримувала якісь грошові запозичення. Яценюк доручив Міністерству фінансів оприлюднити інформацію про зовнішні запозичення та витрати України, за час роботи його уряду. 
Він також повідомив, що в поточному році Україна залучила зовнішніх позик на суму 8,6 млрд доларів, а заплатила за боргами 9,1 млрд доларів. 
Окремо Яценюк звернув увагу на погашення Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" єврооблігацій на 1,67 мільярдів доларів. 
Злізли з "газової голки"
 
Яценюк вважає, що Україна значною мірою зменшила залежність від російського газу. І це, на його думку, теж можна вважати одним з досягнень його уряду. "Ми злізли з російської газової голки. Не повністю, так. Ну, навіть Європа не може повністю звільнитися від російської газової залежності. Але разом з нашими європейськими та американськими партнерами ми на 60% замінили поставки природного газу з Росії на постачання природного газу з країн-членів Європейського Союзу", - сказав він. Прем'єр запевнив, що Україна і надалі буде збільшувати обсяги реверсу газу з ЄС, буде будувати нові газопроводи та вживати інші заходи для диверсифікації поставок газу. За його словами, для цього вже укладено низку контрактів, зокрема - з компанієюStatoil, а також німецькими та французькими компаніями. Яценюк також повідомив, що Україна в 2014 році знизила споживання газу на 20% у порівнянні з 2013 роком. Крім того, він висловив сподівання, що в новому парламенті буде менше енергетичне лобі, ніж було в минулому, що дозволить зробити власний видобуток газу в Україні більш прозорим. Водночас Яценюк визнав, що зростання тарифів на газ для українців не приніс ніякого результату через падіння національної валюти. 
Пенсії Донбасу
 
Прем'єр укотре назвав неможливою доставку коштів для надання пенсій і соціальних виплат жителям окупованих бойовиками територій Донецької та Луганської областей. Також, за словами Яценюка, уряд не може доставити на окуповані бойовиками території гуманітарну допомогу, яку відправляли кілька разів. Жодного разу гуманітарний вантаж не зміг перетнути блокпости проросійських терористів. 
Водночас за даними уряду, 50%, або 600 тис. пенсіонерів, які перебувають на контрольованих бойовиками територіях Донбасу, отримали пенсію на території, підконтрольній українській владі. 
На самому Донбасі називають набагато менші цифри отриманої пенсії.
 
Досягнення за версією Яценюка
 
Головним досягненням свого уряду Арсеній Петрович вважає підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. 
За його словами, позитивним результатом підписання цієї угоди є те, що Україна отримала односторонній доступ до європейських ринків, в результаті якого був збільшений експорт продукції в країни Європейського Союзу на 12%. Також досягненням Яценюк вважає те, що Кабмін за 9 місяців зібрав і виділив 19 мільярдів гривень на потреби армії. 
Також Яценюк назвав досягненням уряду продовження виплати зарплат, пенсій та інших соцвиплат, особливо враховуючи наявність півмільйона переміщених осіб, яких також треба утримувати. 
Крім того, він додав, що уряду вдалося побудувати систему відшкодування ПДВ із системою публічної звітності на сайті казначейства. 
У той же час він визнав, що частина тіньових схем все ще не ліквідована, зокрема - на митниці і у фіскальній службі.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!