akcii.jpg

Україна за останній рік значно погіршила показники свободи в інтернеті, перемістившись в групу з частковою свободою.

Неурядова організація США з підтримки демократії Freedom House відзначає спад свободи в інтернет-просторі в країнах світу за останній рік. Про це йдеться в щорічній доповіді організації "Свобода в мережі - 2014".

Сирія, Іран і Китай визнані невільними у цій сфері. У звіті дана оцінка рівню свободи інтернету в 65 країнах за стобальною шкалою. Від 0 до 30 балів вважаються країни, де присутня свобода інтернету, від 31 до 60 - часткова свобода інтернету, від 61 до 100 балів - немає свободи в інтернеті.

"Вільними в мережі" країнами вважаються: Ісландія, Естонія, Австралія, США, Канада, Італія, Угорщина, Франція, Великобританія, ПАР, Аргентина, Філіппіни, Японія, Вірменія, Грузія, Кенія, Бразилія та Колумбія.

Україна за рік набрала 5 балів і перемістилася з групи свободи в інтернеті, в групу з частковою свободою. Зараз Україна має 33 бали зі ста можливих в гіршому випадку.

Як кажуть у Freedom House, рейтинг України впав так різко в першу чергу через насильство щодо користувачів соціальних мереж та інтернет-журналістів під час протестів Євромайдану, зростання кількості кібератак, а також через появу нових даних, що свідчать про значний обсяг стеження влади поваленого президента Віктора Януковича за діяльністю в інтернеті активістів, журналістів та опозиційних діячів.

У список країн з "частковою свободою в мережі" увійшли близько 50 країн, включаючи РФ.

Росія, на думку правозахисників, цього року набрала 60 балів. Автори доповіді зазначають, що в останні роки російський уряд посилив спроби контролювати те, що відбувається в мережі. Зокрема, Freedom House відзначає прийняті в 2014 році нормативні акти, згідно з якими інтернет-компанії зберігають дані громадян РФ на російських серверах, а популярні блогери повинні проходити реєстрацію у телекомунікаційного регулятора.

Доповідачі зазначають, що за останній рік рівень свободи інтернету в РФ знизився на 6 пунктів і на 11 пунктів за останні п'ять років.

На думку доповідачів, в список країн "без свободи в інтернеті" входять Білорусь, Таїланд, Гамбія, ОАЕ, Саудівська Аравія, Пакистан, Бахрейн, Узбекистан, В'єтнам, Ефіопія, Куба, Китай, Сирія, список замикає Іран, який набрав 89 балів. Freedom House зазначає, що такі показники в Ірану викликані блокуванням соціальних мереж, перешкодою розміщення політичного і соціального контенту з боку влади, випадками арешту блогерів.

Джерело: http://ua.korrespondent.net/

 

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!