b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_donald2.jpg

Україна знову просить у Європи грошей, але не поспішає виконувати свої зобов'язання.

У Брюсселі 15-16 грудня відбулося перше засідання ради асоціації "Україна - ЄС" - нового органу, створеного після підписання Угоди про асоціацію.

Поточний тиждень навіть встигли назвати "тижнем України" в ЄС, але в підсумку вийшло все не настільки райдужно.

Конкретних результатів візиту української делегації до Брюсселя немає, про нові форми підтримки з боку ЄС говорити не доводиться.

Поїздку Петра Порошенка в Європу, яка планувалася на 18-19 грудня, взагалі довелося скасувати.

Україна просить більше грошей від європейських партнерів, але ті не бачать результатів від уже виділених коштів і починають втомлюватися від постійних українських вимог.

Корреспондент.net розбирався, чому українські політики набридли Брюсселю.

Дайте грошей

У засіданні ради "Україна - ЄС" Київ представляли Яценюк і міністр закордонних справ Павло Клімкін, європейську сторону - верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні і єврокомісар з європейської політики сусідства та розширення Йоханнес Хан.

Також до складу української делегації входили міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр юстиції Павло Петренко, міністр фінансів Наталія Яресько, голова правління "Нафтогаз України" Андрій Коболєв і директор урядового офісу з питань європейської інтеграції секретаріату Кабміну Наталія Гнидюк. Арсеній Яценюк на підсумковій прес-конференції після засідання заявив, що "фінансова допомога нам потрібна "на вчора".

"Для всіх змін (реформування) Україні потрібен приплив грошей. І ці гроші - в пакеті фінансової допомоги. Тому ми очікуємо, що в рамках нашої програми реформ ми їх отримаємо", - додав прем'єр.

Комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства Йоханнес Хан зі свого боку заявив, що виділення фінансової допомоги Києву можливе лише за результатами оцінки якості проведених реформ. Також політики розійшлися в тому, який статус повинна мати конференція для виділення допомоги Україні. Яценюк згадав, що вона повинна бути не тільки інвестиційною, але й донорською - тобто такою, що спрямована на надання безповоротної допомоги.

Хан додав, що назву "донорська конференція" потрібно забути, тому що зараз йдеться саме про інвестиції.

Виправдання Яценюка

Намагаючись переконати європейських партнерів, що влада в Україні щось робить, прем'єр міністр заявив, що уряду вдалося викорінити корупцію на макрорівні, прийнявши жорстке антикорупційне законодавство.

У той же час, за його словами, багато чого залишається зробити на мікрорівні, де уряд планує вирішувати проблему в тому числі за рахунок дерегуляції.

При цьому український прем'єр не згадав, що, згідно з даними Transparency International,Україна залишається найбільш корумпованою країною Європи. Труднощі реформ Яценюк пояснив тим, що країна перебуває у стані війни і повинна протистояти російській агресії.

При цьому в Європі не забули, що три місяці тому прем'єр переконував європейських лідерів у тому, що війна - не перешкода реформам.

У підсумку весь позитив, про який Яценюк розповів українським журналістам, повернувшись з Європи, - це додаткове виділення Україні 200 мільйонів доларів на модернізацію ГТС.

Візові питання

Рада асоціації "Євросоюз-Україна" підтвердила принципову готовність до введення двостороннього безвізового режиму для короткострокових поїздок українських громадян до країн ЄС.

Крім "підтвердження прихильності щодо мети", конкретних зрушень у цій сфері теж немає. Яценюк розраховує, що угода про безвізовий режим з Європейським Союзом буде підписана в травні 2015 року в Ризі (Латвії).

"Ми сподіваємося, що в Ризі в травні місяці буде прийнято рішення про введення безвізового режиму. Принаймні українська сторона робить для цього все", - сказав він.

Яценюк зазначив, що в ході засідання ради асоціації "Україна - ЄС" 15 грудня говорилося про перехід України до другої стадії впровадження безвізового режиму з ЄС.

Без Порошенка

Візит Петра Порошенка планували в Брюссель на 18-19 грудня, для участі в Європейській раді (саміті ЄС).

За даними німецької газети Die Welt, європейські дипломати вважають, що такий візит не на часі.

Європейці "стомилися" від України, її стало занадто багато в європейських справах.

Як заявив посол одного з вагомих членів Європейського союзу, зараз "привід для зустрічі подібного роду відсутній: Порошенко і так не може скаржитися на брак уваги з боку ЄС. Зараз у візиті немає необхідності".

Київ близький до вичерпання кредиту довіри ЄС. Українська влада багато обіцяє і багато просить, а от зі справами поки зовсім не складається.

Джерело: http://ua.korrespondent.net/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# Саша 18.12.2014, 06:51
Пан админ новый Медведчук))!! то може нам до рашки итди?? :o :-?
# Злидня 18.12.2014, 15:19
"Давид Гоцман! Идите куда хочте!Да хоть кидайтесь головой у навоз-я Вас не знаю!Мне тудой!" монолог Фіми із "Ліквідації. Ну а якщо стосовно нашого діалогу - то йдіть, саша з вашим адміном куда хочте - ми в євросоюз!!! ;-)
# Злидня 18.12.2014, 15:19
Адмін-Медведчук?Це шось нове :P :P :P