b_385_225_16777215_0_0_images_news_2020_03_provodka.jpg

Електрична проводка хоч є невидимою складовою частиною житла, проте має велике значення для комфортного життя людей. Кількість приладів у кожній квартирі з кожним роком стрімко зростає. І їх робота просто неможлива без електричної енергії. Тому важливо, аби у приміщенні була якісна та справна проводка, яка забезпечить безперервну та безпечну подачу електрики. Що потрібно знати про монтаж проводки у житлі, розкажемо далі.

Монтаж електропроводки у квартирі

Перед тим як почати роботи, варто ретельно прорахувати схему підключення електропроводки та визначитися з орієнтовною кількістю матеріалів. Проведення проводки не може виконуватися частинами, це варто зробити повністю і одразу. Інакше лінія матиме багато стиків, що точно не піде їй на користь.

Існує 3 способи прокладання проводки у приміщенні:

  • Відкритий – технологія полягає у розводці кабелів по спеціальних каналах чи кліпсах. Він застосовується тоді, коли не є можливим наступний варіант.
  • Закритий – використовується зазвичай у новобудовах та під час капітального ремонту. В цьому випадку необхідно штробити стіни та стелю.
  • Комбінований – застосовується тоді, коли не можна прокласти проводку виключно відкритим чи закритим способом.

Після завершення електромонтажних робіт, потрібно з’єднати освітлювальну та розеточну частини з розподільним щитком. Відмітимо, що за подібними послугами варто звертатися до кваліфікованих та досвідчених майстрів, а не намагатися зробити це самостійно.

Заміна проводки в квартирі

З часом кабелі можуть зношуватися, і якщо вік проводки складає більше 20 років і при її укладанні використовувалися алюмінієві проводи, її зміну варто провести обов’язково.

Дефектна проводка може стати причиною наступних неприємних наслідків:

  1. Іскріння розеток та вимикачів.
  2. Витоки струму. Тобто електрика буде йти в стіну через погану ізоляцію.
  3. Коротке замикання. Може призвести до дрібних проблем і навіть пожеж.
  4. Раптове відключення світла.

З цієї причини, заміну електропроводки варто робити після завершення її строку експлуатації. Якщо ви користується мережею, що вже давно потребує заміни, це не означає, що завтра або через тиждень з нею не буде жодних проблем. Об’єднайте заміну електропроводки з найближчим ремонтом у вашому житлі.

Відправною точкою монтажу електропроводки у будь-якій квартирі є розподільчі коробки. Досвідчений електрик з легкістю прокладе новий кабель, користуючись вже наявними каналами. Для прокладення нової проводки зараз використовують мідні трижильні кабелі. Мідь відрізняється гнучкістю, її зручно монтувати і вона краще проводить струм. Такий кабель складається з фази, землі, ізоляції, заповнення і оболонки.

Якщо ж вже казати про проводку з алюмінієвих кабелів, то її треба обов’язково міняти. Цей матеріал крихкий, ламкий і з роками експлуатації тяжче справляється з навантаженням. Відповідно до норм безпеки, алюмінієва проводка, яка має переріз менше 16 кв. мм не повинна використовуватися.

Труднощі при монтажі електропроводки

Враховуючи наявність у кожній сучасній квартирі великої кількості побутової техніки, електрична проводка будь-якого житла має багато розеток. Тому їх необхідна кількість повинна розраховуватися на етапі створення плану розводки електрики у приміщенні. Краще не вносити до нього зміни, якщо вже почався монтаж.

Прокладка електропроводки повинна виконуватися у пустому житлі як початкова фаза капітального ремонту. В таких умовах легше повноцінно реалізовувати усі схеми майбутньої проводки. Остання повинна проходити паралельно або перпендикулярно підлозі і стелі. Зрізати тут не вийде, адже перпендикулярні лінії заборонені. Тому у пустій квартирі відтворити усе задумане буде набагато легше.

Найголовніше, що варто зазначити на останок – використовуйте лише якісні матеріали для прокладення проводки. Навіть якщо ви витратити суттєву суму, це буде правильний вклад у безпеку вашого житла.

На правах реклами

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!