b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_semenivschyna_07_uvaga_.jpg

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і впоратися з якою лікарям не завжди вдається. Цей токсин є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут, він в 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Збудник ботулізму значно поширений у навколишньому середовищі і у вигляді спор живе у ґрунті та воді, що може привести до забруднення продуктів рослинного походження, риби та грибів. В процесі термічної обробки спори не завжди знищуються, а в умовах відсутності або недостатності кисню вони перетворюються у вегетативні форми, які утворюють токсин, що накопичується в харчовому продукті. Стерилізація продуктів в автоклавах в умовах підвищеного тиску, температури 120°С і тривалої експозиції вбиває не тільки вегетативні форми, але і спори ботулізму. Тому консерви промислового виробництва не являють небезпеки в відношенні можливості виникнення ботулізму. Теплову обробку консерви в домашніх умовах неможна вважати «стерилізацією», так як температура дії на продукт не перевищує 100°С і не знищує спори ботулізму.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі.

Збудником ботулізму є токсин, який знаходиться у копченій рибі або консервованих продуктах. Якщо раніше на несвіжу, заражену рибу покупці могли поскаржитися тільки на ринках, то сьогодні купити неякісний товар і при цьому «підчепити» небезпечну для життя хворобу можна і у суворо контрольованих за усіма санітарними нормами супермаркетах.

Триває період домашнього консервування, яке приваблює доступністю, можливістю приготувати продукти за власним смаком, зберегти і використати дари садів та городів, зберегти м’ясо вирощених тварин та птиці, рибу любительського улову, зібрані гриби та лісові ягоди. Хочеться ще раз нагадати чим вони можуть бути небезпечні. Адже при вживанні продуктів, які були заготовлені з порушенням технологічного процесу: неякісне миття продуктів (м’яса, риби, овочів, фруктів), не дотримання температурних режимів при стерилізації та зберіганні можуть спричинити таке грізне захворювання, як ботулізм.

Профілактика ботулізму базується на чіткому дотриманні правил обробки продуктів, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього виготовлення. В жодному разі не слід купувати на ринках консервовані продукти домашнього виготовлення з рук. Для консервування овочів, грибів слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно очищені від землі. Зім’яті та злежані, надгнилі овочі і фрукти переробляти не можна. Не менш важливо дотримуватись і правил варіння та нормування солі та оцту. В кислому середовищі мікроб ботулізму розвивається значно повільніше. Якщо кришка здулася «бомбаж» або відкрилась – банку необхідно викинути, продукт зіпсувався. В жодному разі не можна куштувати, такі консерви знищують.

На ринках і у магазинах заборонено торгівлю в’яленою і копченою рибою без супровідних документів.

Отже, будьте дуже обережні з консервованими, в’яленими, копченими продуктами домашнього приготування.

При перших симптомах і підозрі на захворювання не зволікати а негайно звертатися до лікарні і абсолютно не допустимо самолікування, оскільки в домашніх умовах ботулізм побороти неможливо.

О. П. ВЕНДІН, в. о. начальника
Семенівського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!