На сьогодні птахівнича галузь України та інших держав зіткнулась із проблемою вибухового поширення високопатогенного грипу птиці. Спалахи реєструвалися в АР Крим, Херсонській, Одеській та Сумській областях.

Дане захворювання вражає поголів’я птиці як великих промислових підприємств по вирощуванню птиці так і дрібних селянських господарств. Грип птиці є надзвичайно заразною хворобою, яка може викликати важке захворювання і майже 100% загибель. В першу чергу вражаються кури, індики. Водоплавна домашня птиця менш чутлива до збудника. Природним резервуаром збудника даного захворювання є дикі мігруючі птахи, лебеді-шипуни серед диких птахів найбільш сприятливі до пташиного грипу. Захворювання характеризуються зменшенням продуктивності птиці, посинінням гребеня та сережок, загальним пригніченням, набряками, ураженням дихальних органів (хрипким диханням) та шлунково-кишкового тракту (діарея).

   Зараження відбувається прямий контакт у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці.Можливе зараження через повітря.

Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованою дикою птицею та через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом. Вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна, 5%-й креолін, 5%-й фенол, 2%-й формальдегід, 2%-на азотна кислота, 2%-й ефір, 2%-й хлороформ протягом 10-30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50-55 год, температура 55-60 – 30-50 хв, а 65-70 – за 5-2 хв.

Пташиний грип належить до зооантропозоонозних захворювань, тобто ним можуть захворіти і люди. Люди інфікуються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки тушок птиці.

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!

Щоб захистити поголів’я птиці, яке утримується у селянських господарствах необхідно дотримуватись таких 10 основних правил:

  1. Здійснювати купівлю – продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі лише за наявності ветеринарних супровідних документів;
  2. Інформувати територіальний підрозділ ветеринарної медицини Держпродспоживслужби про наявність птиці, з метою проведення необхідних профілактичних заходів, а також повідомляти про випадки захворювання та загибелі птахопоголів’я;
  3. На вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду та проведення необхідних ветеринарнопрофілактичних обробок;
  4. Утримувати різні види птиці окремо та окремо від інших тварин;
  5. Не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;
  6. Зберігати корми для годівлі птиці в недоступних для дикої та синантропної птиці місцях;
  7. За необхідності проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  8. Здійснювати ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і територій де утримується птиця;
  9. Проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  10. Дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею (використовувати змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати птицю в рукавичках і т.д.).

У разі появи ознак захворювання чи невластивої поведінки птиці, випадків її масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби Кременчуцького району.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+7 # Назар 03.11.2021, 15:35
Щось петух домашній почав кашляти ,мабуть треба діставати з загашника маски від пташиного грипу які Янукович в Семенівку привозив і до речі спас від епідемії весь район який добросовістно роздеребанили.Дивіться на ЮТУБІ відео від Махна--Янукович приїхав....Ото були часи. :P :P :zzz