b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_martinenko.jpg

Афера «Вишки Бойка» насправді повинна називатися «Вишки Мартиненко», повідомляє 24daily.net з посиланням на люстратори.Адже саму скандальну держзакупівлю в історії країни із завищенням ціни на 300 мільйонів доларів здійснював ставленик нардепа Миколу Мартиненка в «Чорноморнафтогаз» Валерій Ясюк. Про це пише Фром-юа. Сьогодні Валерій Ясюк очолює в інтересах Мартиненко «Укртрансгаз». Саме він підписував документи про придбання двох бурових платформ, на яких з яких з бюджету вкрали близько 300 млн доларів.

Ясюк - стовідсоткова креатура Мартиненко, довгі роки обіймав керівні посади в компанії Мартиненко «Торговий дім».Історію в вишками провернули під прикриттям групи Мартиненка-Жваніяі гарантій «сім'ї» Януковича. А завдяки «злитим» матеріалами та точним акцентам «козлом відпущення» став Бойко.Видання пише, що після перемоги Революції гідності Мартиненко збирався особисто очолити енергетичний блок уряду, але пішов на поступки за умови отримання кадрових квот в НАЕК «Енергоатом». Його ставленик Недашковський очолював держкомпанію чотири рази і кожен його прихід супроводжували корупційні скандали. Цього разу цю креатуру Мартиненко шантажем підтримали лобісти з Росії, погрожуючи зупинити поставки ядерного палива в Україні. Російські ядерні олігархи мають справу зі структурами цього бізнесмена з часів його комсомольської молодості. Ще в 90-х Мартиненко успішно заробляв на посередницьких операціях «Енергоатому». Його структури оплачували російському ТВЕЛу постачання палива і за величезні комісійні вивозив назад відходи. Золотий час Мартиненко настало під час прем'єрства Лазаренка, коли він зміцнив позиції на законодавчому рівні. Далі в орбіту новоспеченого «атомника» потрапив тодішній голова Нацбанку і майбутній Президент Віктор Ющенко, з яким Мартиненко налагодив відносини в період розвалу банку «Україна».

За інформацією журналістів, група Мартиненка безпосередньо пов'язана із зривом в 2014-му ключових держзакупівель медикаментів. Причина зриву - конфлікт двох бізнес-груп: екс-міністра Мусія і його зама Салютін, який представляв у Міністерстві Мартиненко, а раніше працював у бізнес-структурах Мартиненко. Мусій перед відставкою назвав Мартиненка смотрящим за Салютін, а МОЗ - їх спільним бізнес-проектом. За інформацією журналіста, Мартиненко вже підготував до посади чергового протеже - Віктора Сірмана.

Публікація приходить до висновку, що Микола Мартиненко є прихованим «ядерним олігархом». Володіючи колосальними фінансовими ресурсами, він довгі роки контролює стратегічну атомну галузь. У всіх партіях, в які вступав, він визначав головні політичні розклади. Однак при цьому його декларація більше, ніж скромна, як для фактичного господаря «Енергоатому». У 2013-му він задекларував лише зарплату депутата в 237 тис. Гривень. Його дружина заробила менше мільйона. У їх власності дві п'ятирічні машини і по 1,5 млн. Гривень на рахунках. Журналіст вважає такий достаток звичайним для простого депутата, але не «ядерного олігарха», до якого прислухаються кілька поколінь президентів і прем'єрів. Журналіст упевнений, що Мартиненко можна абсолютно точно записувати до лав найбагатших людей країни і найбільш впливових персон нової влади.

Джерело: http://24daily.net/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!