b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Others_Risunok9.jpg

Державне агентство автомобільних доріг України 23 серпня розірвало контракт з італійською компанією «Todini Costruzioni Generali S. p.A» на проведення капітального ремонту та реконструкцію автомобільної дороги М-03 Київ — Харків — Довжанський на ділянці Лубни — Полтава.

Згідно з повідомленням агентства, компанія Todini фактично не виконувала роботи на об’єкті понад 9 місяців та ще й намагалася стягнути з «Укравтодору» фінансові відшкодування «за абсолютно безпідставними вимогами».

«Ні для кого не секрет, що на дорозі М-03 були проблеми. Ми до останнього шукали компроміс, щоб вирішити цю ситуацію і продовжити ремонтні роботи спільно з Todini. На жаль, майже півроку переговорів не дали бажаного результату. Отже, сьогодні ми констатуємо факт про розірвання контракту», — цитує прес-служба в. о. голови «Укравтодору» Євгена Бараха.

Дії італійської компанії призвели до зриву запланованого терміну реалізації проекту. При цьому, враховуючи припинення контракту, «Укравтодор» прийняв рішення найближчим часом провести експертну оцінку вже виконаних робіт і оголосити новий тендер на завершення ремонту та реконструкції автомобільної дороги Київ — Харків — Довжанський на ділянці Лубни — Полтава.

Суть питання

У січні 2013 року Укравтодор уклав контракт з компанією «Todini Costruzioni Generali S.p.A» на виконання капітального ремонту та реконструкції автомобільної дороги М-03 у рамках спільного зі Світовим банком проекту. Згідно контракту, роботи повинні були завершитися у вересні 2014 року.

Для виконання ремонту траси компанія-підрядник завезла на територію України необхідну техніку. Проте, після перевірки Укравтодором, з’ясувалося, що на об’єкті фактично працює у декілька разів менше техніки, ніж було заявлено «Todini». Тобто, сума ПДВ, що мав відшкодувати Укравтодор, у виставленому рахунку підрядником було завищено на декілька десятків мільйонів гривень. У зв’язку з відмовою Укравтодором сплачувати податок за неіснуючу на об’єкті техніку, протягом останніх 9 місяців «Todini» імітували виконання робіт на об’єкті та загалом 6 разів переносили дату його ведення в експлуатацію. Отже, можна зробити висновок, що підрядником на свій розсуд трактувалися умови контракту з метою отримання неправомірної фінансової або іншої вигоди.

Останнім терміном завершення робіт було 30 липня 2016 року. Наприкінці квітня поточного року компанія-підрядник заявила про припинення виконання будь-яких ремонтних робіт. Згодом стало відомо, що  Todini Costruzioni Generali S.p.A взагалі змінила власника та продала техніку, що мала виконувати роботи на об’єкті, не повідомивши про це Укравтодор. Крім того, рішенням Ради з врегулювання спорів, від підрядника Укравтодору був виставлений ще один рахунок, у якості компенсації за подовження термінів виконання ремонтно-будівельних робіт. Тобто, фактично підрядник вимагав оплатити своє ж саботування умов контракту.

Держагентство неодноразово намагалася вирішити усі вищезгадані проблеми, задля того, щоб уникнути розірвання контракту та все ж таки продовжити ремонтні роботи. У період із середини квітня 2016 року до теперішнього часу Укравтодором було ініційовано та проведено близько 10 офіційних нарад між замовником та підрядником, проведено спільні зустрічі в рамках офіційних місій Світового банку в Україні, проведено неодноразові виїзні наради в м. Полтава з метою пошуку варіантів успішного завершення контрактів. Проте, підрядник так і не продемонстрував готовність виконувати взяті на себе зобов’язання.

Крім того, Укравтодор через дипломатичні канали підтвердив факт продажу компанії. Нажаль, офіційної відповіді щодо того, як зміна власника може вплинути на виконання контракту, Держагенством від «Todini» так і не було отримано. Також дипломатичні канали повідомили, що рейтингові агентства та інші джерела наразі утримуються від публікації характеристик ділової репутації нової компанії.

Також, варто відмітити, що 5 серпня під час прес-конференції керівництва обласної поліції та Управління патрульної поліції Полтави на тему: «Стан дорожньо-транспортного травматизму на дорогах Полтавщини. Причини та наслідки ДТП» відмічалося, що із-за незавершеного будівництва відрізку дороги Київ — Харків різко зросла кількість ДТП у Решетилівському районі. Зокрема, з смертельними наслідками.

Джерело: http://poltava.to/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# Robin Hood 25.08.2016, 17:52
Мабуть відкати слабенькі були, бо дорога - Агонь!!!!! 8) 8) 8)
# Матильда 26.08.2016, 05:47
А це в нас закономірність,якщо щось якісне роблять треба його перекекать!Наші повинні б долатать,ото їй мама вже,а так хорошо все начиналось!
# Матильда 26.08.2016, 06:07
Опять про дорогу,часто їзжу на Полтаву і все мічтаю що ось-ось її таки дороблять,а тут ,конец фільма.