b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Others_poroshenko_finance_donbas.jpg

КИЇВ. 1 листопада. УНН. Президент України Петро Порошенко привітав Україну із початком застосування Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Про це Президент написав у своєму мікроблозі у Твіттері, передаєУНН.

"Друзі, з сьогоднішнього дня починається тимчасове застосування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Вітаю Україну!", - написав П.Порошенко.

Нагадаємо, відсьогодні угода про асоціацію України з ЄС майже у всьому обсязі вступає в дію.

Напередодні президенти України, Європейської Ради та Європейської Комісії підписали спільну заяву з нагоди початку тимчасового застосування Угоди про асоціацію.

“Ми вітаємо початок тимчасового застосування важливих частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС із 1 листопада 2014 року. Це відповідає прагненням українського народу, який засвідчив свою підтримку тіснішим відносинам з Європейським Союзом, у тому числі зовсім нещодавно під час парламентських виборів 26 жовтня”, — йдеться у заяві.

У документі наголошується, що Угода про асоціацію стане ключовим інструментом реалізації за підтримки ЄС дуже необхідних реформ в Україні протягом наступних років. Тимчасове застосування охоплюватиме такі важливі сфери, як верховенство права, боротьба зі злочинністю та корупцією, а також посилене секторальне співробітництво. Інавгураційне засідання Ради асоціації, яке визначить пріоритети і започаткує процес моніторингу імплементації Угоди, відбудеться до кінця поточного року.

“Ми також вітаємо продовження терміну дії автономних торговельних преференцій ЄС для України до кінця 2015 року та підтверджуємо важливість належної підготовки до тимчасового застосування торговельних положень Угоди з 1 січня 2016 року.

Ми сподіваємося на швидке завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом всіма державами-членами ЄС у відповідності до національних процедур”, — йдеться в заяві.

Президенти також наголосили, щоУгода сприятиме процвітанню та стабільності на нашому континенті та створить нові можливості для регіонального співробітництва між Україною та її сусідами.

“ЄС зобов’язується підтримувати Україну на її шляху до сучасної європейської демократії. Угода про асоціацію не є кінцевою метою співробітництва між Україною та ЄС”, — йдеться у заяві.

Зазначимо, 21 березня 2014 року у Брюсселі відбулася церемонія підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. З української сторони угоду підписав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, з боку Євросоюзу — президент Ради ЄС Герман ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і голови всіх держав, що входять у ЄС. Підписано лише ті частини Угоди, які стосуються політичної взаємодії, питань безпеки та боротьби з тероризмом.

Економічну частину угоди, що передбачає створення повноцінної зони вільної торгівлі і стосуються таких питань, як доступ на ринки, торгівля енергоносіями, співпраця у сфері сільського господарства, транспорту, металургії, космосу, наукових досліджень, туризму, підприємницької діяльності, захист інтелектуальної власності, порядок розгляду спорів та умови оподаткування, Україна підписала 27 червня 2014 року.

Для вступу Угоди про Асоціацію в силу повністю потрібно щоб її ратифікували: Україна, 28 країн-членів ЄС, Європейська спільнота з атомної енергії та Європарламент.

Джерело: http://www.unn.com.ua/

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!