b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_10_gor.jpg

14 жовтня вся Україна відзначала потрійне свято: День українського козацтва, День захисника України та Покрова Пресвятої Борогородиці. Горошинці з особливим піднесенням і урочистістю відзначали ці свята, адже цього дня вони також святкували 935-у річницю своєї малої батьківщини.

Напередодні ж, 13 жовтня, уже вкотре місцеві жителі отримали чудовий подарунок від свого славетного земляка Олексія Баганця – цікавий концерт за участю талановитих та відомих виконавців. Концертна програма розпочалася феєричним виступом народного ансамблю народного танцю «Джерело» Гадяцького коледжу культури і мистецтва ім. І. П. Котляревського, які є учасниками та призерами не лише всеукраїнських, а й міжнародних конкурсів (художній керівник – заслужений працівник культури Григорій Островний).

На початку заходу присутніх привітав із прийдешніми святами Горошинський сільський голова Юрій Олексійович Надточій та висловив щиру подяку О. В. Баганцю за постійну допомогу сільській громаді і за традиційну організацію для земляків теплих зустрічей, чудових концертних програм, які гріють душі односельців, дарують гарний настрій, зміцнюють почуття гордості за свій рідний край, своїх славних земляків, які знають історію своєї малої батьківщини, бережуть і примножують сільські традиції та здобутки. На знак поваги і вдячності Олексію Васильовичу вручили коровай і квіти. Маленькі українці з Горошинської школи привітали свого благодійника із святами, подякували за постійну допомогу школі і виразили бажання бути схожими на нього, як виростуть: «Хочемо на Вас рівнятися і вершин добиватися…» Чарівна ведуча святкового дійства Тетяна Кононенко запросила О. В. Баганця до слова. Він тепло і сердечно привітав дорогих односельців, земляків із потрійним святом – великим релігійним Покрови Пресвятої Богородиці, всенародним Днем українського козацтва і державним – Днем захисника України. Відзначив, що це дуже символічне поєднання в одну дату, 14 жовтня, свята звитяги українських захисників, пошани тих, хто боровся за Україну, хто і в наш час віддає життя за Батьківщину. Пам’ять полеглих захисників України присутні вшанували хвилиною мовчання.

Велике релігійне свято співпало із Днем українського козацтва, яке впливало на історію української нації. Це були вільні люди, які любили свою землю, збудували свою державу. Козацький дух і горошинців був незламним.

Представник славного козацького роду Баганців виразив занепокоєння занепадом рідного козацького краю, побажав землякам не бути байдужими до долі рідного села, працювати над його розвитком і зростанням. Закликав до згуртованості для збереження інфраструктури села, забезпечення і в подальшому функціонування середньої школи, є потреба і в облаштуванні дитячого садка на базі школи, медичних закладів, клубу тощо. Запевнив: «Буду шукати можливості, щоб допомогти землякам. Поки живу, буду турбуватися про свою малу батьківщину». Побажав процвітання рідному краю, якому виповнилося 935 років.

Олексій Васильович навіть на організоване за власної ініціативи та фінансової підтримки свято прийшов не з пустими руками: Горошинській школі були придбані та вручені спортивні костюми для школярів та вчителів, які вже через декілька хвилин продемонстрували їх, подарувавши присутнім танцювальний батл між учнями та педагогами, підтримавши гарний настрій і козацький дух. Сільській бібліотеці він передав книгу Віктора Васильовича Женченка.

Зі словами поваги, шани і вдячності звернулась до Олексія Васильовича директор школи Тамара Петрівна Ілляшевич. Виразила почуття гордості від того, що горошинський край викохав такого козака, правозахисника, захисника інтересів людей, Закону. Батьки учнів школи привітали свого славного земляка із Днем юриста та прийдешніми святами, побажали, щоб козацьке свято духмяним запахом хліба принесло мир і спокій на рідну українську землю. Діти, нащадки козаків, вручили вельмишановному О. В. Баганцю святковий козацький торт.

Привітати сільських жителів та шанованого О. В. Баганця прибули берегині козацтва, берегині і очільниці Семенівської й Оржицької селищних рад Людмила Павлівна Милашевич і Олена Вікторівна Сидоренко. Вони подякували за гарну традицію, започатковану Олексієм Васильовичем, зібратися, щоб поспілкуватися, що спонукає всіх творити добро. Маючи багато справ, він знаходить час для дослідження історії рідного краю, свого роду, допомагає землякам. Це щастя жити серед таких талановитих людей. Побажали щастя, добра і любові на многії-многії літа.

Творчі дари горошинцям підготували професійні артисти, запрошені О. В. Баганцем. Вони дарували присутнім на святкуванні рідне слово, пісні, що надихають, зміцнюють дух, дарують спокій і наснагу. Своїми піснями присутніх радували заслужений артист естрадного мистецтва, вокаліст Академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України Олексій Похвала, заслужена артистка України Ірина Зінковська та уже постійний гість й улюбленець горошинців, талановитий автор і виконавець Сергій Піскун.

На Покрову трапляються дива. Таким дивом для горошинців та гостей на святі був виступ народного артиста України Степана Гіги. До того ж, він завітав не сам, а зі своєю талановитою родиною – заслуженими артистами України Степаном Гігою-молодшим та донькою Квітославою. Також виконував пісні разом зі своїм дідусем ще зовсім юний Даніель, онук Степана Гіги. Стоячи, схвильовано слухали присутні в залі зворушливу пісню «Яворина», написану Степаном Гігою в пам’ять про видатного співака Назарія Яремчука, присвячену талановитим колегам автора і виконавця, які пішли у засвіти: Володимиру Івасюку, Миколі Мозговому, Андрію Кузьменку та ін. Пам’ять має властивість – вона дарує безсмертя.

Загалом у Горошиному панувала атмосфера свята, сімейного затишку та величезної вдячності славетному землякові Олексію Васильовичу Баганцю.

Нехай же лине слава про Горошине яскравим променем зорі, яка зветься Україна. Співоча мова, пшенична земля – це рідна Україна!

Тетяна КОРНІЙЧУК

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+6 # Україночка) 18.10.2018, 17:24
Пощастило Горошиному з Баганцем - і допомагає, і такі концерти організовує ;-)
+3 # Роза 18.10.2018, 17:45
Чому ж, Семенівці пощастило більше))))) Баганець раз на рік привозить концерти, а наш мер хоч кожен день готова на баяні дудіти))))))))))
+4 # белка 18.10.2018, 17:49
так це вона поїхала туди досвіду позичати? :lol: :P
-18 # святослав 18.10.2018, 21:20
Кому , перед виборами , ,,топче стежку,, цей баганець ? Ці ,,гречкосії,, , даремно баблом не смітять ...! Як купляють рабів - ідіть і дивіться ! Кажуть , ще й другого дня ,,гуляли , як на свайбі,, А УКРАЇНСЬКУ Церкву , у славному КОЗАЦЬКОМУ селі Горошино ВКРАЛИ і ПРОДАЛИ москалям ! Хто ? Запитайте у цього баганця , того пилипенка , дикуна,надточія - вони знають ! Так про що там співали на концерті ? Про Україну , козаків , божу Матір ? Правда , що саме ці , і саме про них ?!
+6 # Українець 19.10.2018, 18:09
Святослав при чому тут Баганець чи хто інший тут причина у нас бо ми такі.І Павловна поїхала туди щоб пообіцяти що кістьми ляже на виборах а неділю назад абіцяла те саме Іщейкіну а у Полтаві пообіцяли 50 процентів за ще одного а після футболу у Подолі казала що умрем за Миколаевича а на трасі у хоролі клялась зо Хорольського кандидата.
+5 # Українець 19.10.2018, 18:14
Усіх не буду називать але бачу що задачу угадать хто буде депутатом повинна виконать.Я б не озвучував їхні технології якби вони не просили усіх кандидатів щоб дати їм 50 процентів щоб вони кончили і закрили рота Книшу і мені.Павлавна виборців 100 процентів а ви уже по 50 набрали 400 процентів де народ добирать будете.
+4 # Рибак 19.10.2018, 19:09
Хто б не виграв - Павловна скаже, що то вона допомогла, і знову окажеться права... :lol:
-13 # святослав 20.10.2018, 17:08
Українець.Ми не такі,та нас свідомо роблять бидлом ті,що вкрали Україну і всі її ресурси.,,Хто платить-той і замовляє музику,,!Вони хочуть знищить усе нормальне в людських стосунках і посіять між усіма нами непримириму ворожнечу.Більшість ведеться на їхні ,,понятія,, і вже все це мають.Якщо ті,що навколо тебе,крутяться лише за рахунок твого ресурсу,погані твої справи, бо коли ти його втратиш , можеш лишитися самотнім.Це справжня,,ціна,, бабла !
+10 # Самсон 22.10.2018, 12:28
Так, роблять бидлом, починаючи з кіня 80-х років. І щоб не знищили усе нормальне в людських стосунках, треба кожному робити все для того, щоб не допустити розбрату між громадянами нашої країни. Починати треба з себе! Когось критикувати, звинувачувати і махати прапором усі вміють, особливо, коли за це платять ті, хто розповсюджує ворожнечу між жителями нашої країни та по відношенню до деяких інших країн.