b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_-departamentu-agropromislovogo-rozvitku-poltavs-koji-oda-sergij-.jpg

Сьогодні пройшло засідання робочої групи по внесенню змін до обласної програми підтримки аграрного сектору. До 2020 року за пріоритетними напрямками відкриють програму кредитування малих фермерських господарств.

Засідання відбулось за участі директора Департаменту агропромислового розвитку Сергія Фролова та працівників Департаменту.

Кредитування малих фермерських господарств — новий напрямок. До цього це питання підіймали на координаційній раді у голови ПОДА Валерія Головка. Також під час форуму у Семенівці. Там підтримали кредитування пасічників. 

— Сама ідея не нова. Вона є у Львівській області. Ми теж її опрацювали, — говорить Сергій Фролов.

Кожного разу на сесію виносять зміни. Департамент агропромислового розвитку вносить правки до програм з урахування побажань районів. Зараз від них багато пропозицій. Наприклад, по підтримці пасічників та кооперативів. 

— Вирішили розглянути новий розділ. Це мікро-кредитування різних проектів, які подаватимуться підприємцями та малими фермерськими господарствами, — розповідає Роман Товстий.

Новий напрямок можна порівняти з роботою фонду підтримки фермерського господарства. Це кредитування з обласного бюджету на поворотній основі.

Фермерам надаватимуть кредит. Наприклад, при низькій ставці 3% передбачається повернення «тіла» кредиту тільки на другий рік. Тобто перший рік не потрібно повертати кошти. Така послуга надаватиметься терміном на п’ять років. 

На таких пільгових умовах отримати кредит зможуть невеличкі ферми. Загальна виручка за рік повинна складати не більше 10 млн. грн. По розрахунках виручки 20 тис. грн з 1 Га. Фермер, який має близько 500 га може тримати кредит.

Фермер подаватиме на обласну комісію свій проект. У ньому потрібно зазначити подальше використання наданих коштів. Це може буде і сімейне фермерське господарство, яке по новому законодавству неважко відкрити.

— На такий проект є попит у бджільництві. Тепер і фермери матимуть таку можливість. Особливо, коли починаються польові робити, вони потребують додаткових ресурсів, — розповідає Роман Товстий.

Також для надання кредиту визначатимуть пріоритетні напрямки господарства. Фермери, які вирощують тільки соняшники, сою та кукурудзу не зможуть отримати фінансування. У першу чергу кредитування передбачене для підприємців, які займаються у садівництвом, ягідництвом та тваринництвом.

— В асоціації фермерів та фонду підтримки індивідуального будівництва є досвід. Тому з ними вже обговорювали питання роботи. Далі виходимо на аграрну комісію обласної ради, — додав Сергій Фролов.

Програма фінансуватиметься з обласного бюджету. Фонд підтримки фермерського господарства також видає кредити, але це вже державні кошти. З нього на область виділяють 4-5 млн грн. 

— Будемо просити депутатів, щоб виділили на програму 10 млн грн, — говорить Сергій Фролов. 

Окрім цього є фонд підтримки малого підприємництва, яким керує Департамент економічного розвитку. Тут також можна отримати кредити на різні напрямки діяльності. 

Джерело: https://poltava.to

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!