b_385_225_16777215_00_images_news_2017_abetka_1505337151_6-30.jpg

А чи знаєте ви, що м’якоть калини насичена великою кількістю вітамінів С і Р, тому її часто використовують при недостачі вітамінів в організмі. Так само вона багата на органічні кислоти, пектин, каротин та дубильні речовини.

Калина володіє сечогінною дією, її треба вживати при набряках у результаті порушення функції нирок, сечовивідних шляхів і серця. Антисептичні та в’яжучі речовини допомагають швидкому загоюванню ран. Після хвороби калину використовують для відновлення сил, посилення імунітету. Добре при цьому пити калиновий чай: 1 ст. ложку ягід залити 1 стаканом окропу, 1-2 години настоювати. Пити потрібно 2 рази в день по півстакана.

Для приготування настою потрібні сухі плоди калини (20 г), залити окропом (250 мл) і настояти протягом 4-х годин. Такий настій допомагає при атеросклерозі, гіпертонії, гастритах, спазмах судин, колітах та захворюваннях ШКТ. Для зовнішнього застосування настій використовують при кровотечі з носа, шкірних висипаннях. При простудних захворюваннях і бронхітах роблять настій із 40 г ягід та 200 г підігрітого до 50°С меду. Вживати суміш необхідно після їди 4 рази на день по 1 ст. ложці, при цьому потрібно розсмоктувати в роті.

Свіжовичавлений сік калини застосовується при бронхіальній астмі, болях у серці та печінці. Якщо ним полоскати горло, то сік допомагає при ангіні, стоматитах та інших захворюваннях ротової порожнини. Протирання соком шкіри обличчя допомагає від прищів і вугрів.

При вагітності споживання калини підвищує кількість червоних кров’яних тілець і, відповідно, рівень гемоглобіну, так необхідний у другому та третьому триместрі.

Калина також володіє очищаючими, тонізуючими та омоложувальними властивостями, тому застосовується для виготовлення масок для обличчя. Для сухої шкіри підійде маска, що складається із перетертих ягід калини (1 ст. л.), меду (1 ч. л.), гліцерину (1 ч. л.), рослинної олії (1 ч. л.) і вівсяного борошна. Для жирної шкіри потрібно сік калини (1 ст. л.), збитий білок і сік лимона (1 ч. л.). Такі маски слід тримати на шкірі не більше 15 хвилин. Залишки змити теплою водою і намастити щоденним кремом для обличчя.

Заборонено вживати калину людям із високим згортанням крові та схильним до тромбозів вен. Калина підвищує секрецію шлунково-кишкового тракту, тому слід уважно застосовувати її при гастритах і набряках, що супроводжуються підвищеною кислотністю. У ягодах калини міститься пурин, який протипоказаний при лікуванні таких захворювань, як подагра, артрит, сечокам’яна хвороба. Відомі випадки появи алергічної реакції на ягоди калини через підвищений вміст у ній вітаміну С.

Крім того, використовувати в їжу можна тільки ягоди червоної калини, а ягоди чорної – сильна отрута. Не зловживати калиною людям, які страждають гіпотонією, так як вона знижує тиск і може спровокувати втрату свідомості.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка