b_385_225_16777215_00_images_news_2018_pasika_malina.jpg

Плоди малини містять яблучну, винну, капронову, саліцилову, мурашину кислоту, глюкозу, фруктозу, сахарозу, дубильні речовини, пектинові, азотисті і фарбувальні речовини, солі калію, міді, ціанін-хлорид, ацетоін, бензальдегід, вітамін С, каротин, сліди вітамінів групи В й ефірне масло.

Насіння містить жирну олію та фітостерини.

Свіжі ягоди малини мають специфічний приємний смак і аромат, утамовують спрагу і покращують травлення. Включення в раціон ягід малини або продуктів із них значно прискорює лікування різних захворювань шлунково-кишкового тракту, так як вони мають протиблювотні, протизапальні та знеболюючі властивості. Крім того, свіжі ягоди малини традиційно застосовують як «витверезний» засіб при сп’янінні.

Крім жарознижуючої властивості, малина має кровоспинну й антитоксичну дію, покращує апетит. Малину необхідно їсти жінкам, вона благотворно впливає на тонус і колір шкіри, так як містить у своєму складі вітаміни А, Е, РР, С і групи В.

Малина містить велику кількість міді, остання входить до складу більшості антидепресантів. Тому малина корисна людям, робота або життя яких пов’язане з великим нервовим напруженням.

Малину традиційно застосовують при простудних захворюваннях, грипі, гострих респіраторних інфекціях, загостренні болів у суглобах, при радикуліті, лихоманці та невралгічних явищах. Зазвичай із малини готують потогінний чай: 5-6 столових ложок сухих ягід заварюють 3 склянками окропу.

У народній медицині малину вживають для скорочення розмірів передміхурової залози при її розростанні, а в традиційних системах східної медицини малина відома як ocнoвний компонент зборів і пігулок, які застосовуються при безплідді, статевому безсиллі.

Малину рекомендують при недокрів’ї, атеросклерозі, порушеннях серцевого ритму, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, хворобах нирок, гіпертонії. Фітонциди малини згубні для золотистого стафілокока, спорів дріжджів і цвілевих грибів.

При цукровому діабеті рекомендують сік із малини (в сезон), а також чай, порошок, компот без цукру.

На відміну від інших ягід, малина не втрачає свої цілющі властивості після термічної обробки. Тому варення з малини – найкращий засіб при простудних захворюваннях.

У листі малини містяться речовини, що стимулюють гладку мускулатуру кишечника, матки.

Відвари з листя малини рекомендуються при тривалих проносах і кровотечах. Застосовують також для полоскання порожнини рота і горла при запальних захворюваннях і в якості лосьйону при запальних захворюваннях шкіри.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка