b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_pasika_img1345732101.jpg

Сучасна медицина починає відкривати лікувально-оздоровчі властивості забруса, хоча ще на стародавніх берестяних грамотах, знайдених археологами у Новгороді, при переліку товарів, які продавали шведам, окрім звичайного меду і воску, часто трапляється й слово «забрус».

Лікувальний ефект забруса (зрізаних полосок верхніх кришечок запечатаних стільників) відомий у народній медицині з давніх-давен. Пояснюється це тим, що, запечатуючи стільники, бджоли використовують секрети слинних, воскових залоз – прополіс. Велика бактерицидність забруса пояснюється присутністю біологічно активних речовин – лізоцину.

Хімічний склад забруса дуже багатий і має більше 300 з’єднань, різнобічних і нестійких, залежить від природних умов, урожаю рослин та інших причин. До складу забруса обов’язково входять бджолиний клей – прополіс, квітковий пилок, бджолиний хліб – перга, віск, мед. До нього входять вітаміни А, С, Е та групи В, білок, хітин, макро- та мікроелементи, органічні кислоти, ефірні масла, різні ферменти, смоли, бальзами, жири, вуглеводи та інше. Звідси й випливає різнобіччя лікувальних властивостей забруса: антимікробні, протизапальні, анестезуючі, біостимулюючі.

Після досконалого розжовування та ковтання забруса уже через дві години його активні компоненти з’являються у крові, лімфі і міжклітинному просторі.

Американський лікар Джарвіс стверджує, що жування забруса виробляє імунітет до захворювань дихальних шляхів, який зберігається протягом чотирьох років. При жуванні забруса помітно збільшується приток речовин, очищаються зуби, дезінфікується порожнина рота, травний тракт, активізується моторика кишківника, нормалізується виділення слини та шлункового соку, що забезпечує добре травлення. Він відмінно впливає на кровообіг та м’язову працездатність. Якщо у вас сильний нежить, жуйте забрус кожну годину протягом 15 хвилин. Звичайно, цей недуг проходить за 3-4 години.

При гаймориті рекомендується жувати щогодини по 15 хвилин протягом 12 годин. Зазвичай достатньо одного дня, але для попередження рецидиву рекомендується ще протягом тижня щоденно жувати забрус по 15 хвилин два рази на день.

При астмі, синій лихоманці (пропасниці) алергічного походження потрібно жувати забрус один раз на день, при сильному захворюванні – до 5 разів на день. Також забрус виліковує такі захворювання, як стоматит, гінгівіт, парадонтоз, ангіна.

При жуванні забруса і його ковтанні з воском, у якому є вітамін А, дуже оновлюється зір (усі пасічники без окулярів).

За допомогою забруса добре піддаються лікуванню пошкоджені шкіряні покрови. Забрус намазують тонким шаром на поверхню і закріплюють пов’язкою, яку міняють кожні 2-4 години. Накладають пов’язку також при остеомелітах, забоях та остеохондрозі.

Якщо у вашій аптечці буде баночка меду, флакончик настойки прополісу, упаковка бджолиного хліба та інших бджолопродуктів, то ви сміливо можете обійтися без антибіотиків – вони просто стануть непотрібні.

Бажаю здоров’я!

Леонід ВЕРЕД, головний технолог
промислової пасіки ПСП «Дружба»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!