b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_luxfon_com-27901.jpg

У даний час бджільництво, як галузь сільського господарства, динамічно розвивається та інтенсифікується, потребує спільних зусиль щодо вирішення наявних проблем як з боку пасічників, так і з боку аграріїв, зокрема, під час використання пестицидів та агрохімікатів, упорядкування добросусідства тощо.

Для взаємодії аграріїв і пасічників щодо повідомлення про внесення хімічних препаратів, створено громадську організацію «Гранд Експерт», яка надає пасічнику та аграрію користуватися автоматичною системою Grand Expert. За допомогою даного ресурсу здійснюється автоматичне оповіщення про заплановані агрохімічні роботи аграрієм. Технічно це виглядає так: аграрій на веб-сайті «Grand Expert» (www.grand.expert) розміщує інформацію про заплановану обробку із зазначенням конкретної ділянки на карті. Після цього протягом 2-3 хвилин відбувається автоматичне інформування всіх бджолярів, чиї пасіки знаходяться у радіусі 10 км від оброблюваної ділянки – їм приходять листи на електронну пошту і SMS-повідомлення на мобільні телефони.

Серед переваг роботи зазначеної системи – абсолютна точність визначення оброблюваної ділянки, цільове оповіщення тільки тих бджолярів, пасіки яких знаходяться у зоні ризику, мінімальний час оповіщення, відсутність посередників у передачі інформації та зменшення впливу людського фактору.

Крім того, відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво» інформація аграріїв із веб-сайту автоматично дублюється і розміщується у щоденному друкованому виданні – «Всеукраїнський бюлетень планованих хімічних обробок рослин».

Координаційний центр «Меди Межиріччя»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!