guskabila.jpg

Середовище існування

Біла гуска гніздиться в північно-західній Гренландії, північній Канаді і північно-східному Сибіру (на острові Врангеля, на північному сході Якутії і на Чукотці). Основі місця зимівлі на тихоокеанському побережжі Північної Америки та в Японії. Для гніздування обирає ділянки тундри, замкнуті серед гір (де складається специфічний мікроклімат, м'якший, ніж за межами улоговини), зокрема сухі місцини поблизу дрібних озер та річок.

В Європу гуси цього виду вкрай рідко залітають зі Східної Азії. В Україні зальоти білої гуски іноді фіксувались в Подніпров’ї. З 60-х років ХХ століття цей вид гусей було поселено на ставках Асканії-Новій, звідки вони успішно розмножують та іноді розлітаються на значні відстані.   

Опис

Довжина тіла – 60 - 75 см
Розмах крил – 150 см
Вага – до 3 кг

У самців і самок забарвлення тіла, за винятком кистьових частин крил, сніжно-біле. У деяких особин на голові і шиї помітний іржавий наліт, що виникає в наслідок впливу солей заліза, розчинених у воді водойм, на яких перебувають птахи. Першорядні махові чорні, а їх покривні попелясто-сірі. Дзьоб м'ясного кольору, з сірим нігтиком. Уздовж розрізу рота зазвичай йде чорна смуга. Ноги також м'ясного кольору, іноді яскравіші, м'ясисто-червоні. Райдужна оболонка коричнева. В темної морфи синювато-буре оперення, голова та шия білі. 

Спосіб життя

Біла гуска - дуже обережний птах як на шляхах міграцій, так і на зимівниках. На місцях гніздування білі гуси підпускають людину дуже близько, відходячи від гнізда останньої миті. Пташенят дорослі птахи захищають і в цей період кидаються навіть на людину. Основний складник раціону білих гусей рослинна їжа; складається вона з листя, плодів, насіння і ягід тундрових рослин. Особливо охоче поїдаються ягоди водянка (Empetrum nigra). Тваринний харч білої гуски складають невеликі безхребетні прісноводних та морських узбереж, а також мілководь. На прольоті і зимівниках живиться на озимих полях. На території України, за аналогією з видами, в зграях яких зустрічали білих гусей, їх раціон складає насіння і зелені вегетативні частини різних культурних і диких рослин. 

Розмноження

У місцях гніздування білі гуси з'являються в третій декаді травня. Утворення пар спостерігається ще під час міграцій. У цей час, а потім і пізніше в гніздових колоніях самці тримаються поблизу самок і часто ходять навколо них, своєрідно похитуючи головою і видаючи особливі глухі звуки. Далеко не кожен рік виявляється сприятливим для розмноження. У роки з пізніми веснами, з поверненням морозів і снігопадів або зовсім не розмножуються, або ж розмножуються тільки деякі пари, кількість же яєць в кладці знижується. Гніздяться білі гуси колоніями невеликими в 15-20 пар, а часом величезними колоніями. Колонія від колонії розташовується за 1-2 км. У таких колоніях серед гусячих гнізд трапляються й гнізда білих сов, біля яких гуси цілком убезпечені від нападу чотириногих хижаків. 

Гніздо білої гуски є невеликою заглибиною в моху, вистеленою сухими стеблинками трав і незначною кількістю пуху. Кладка складається з 3-6, частіше з 3-5 яєць жовтувато-білого або кремового кольору. Яйця відкладається на початку червня. Насиджування починається з відкладанням першого яйця. Насиджує одна самка, яка, сходячи з гнізда, ретельно прикриває їх сухими стеблами трави. Завдяки невеликій висоті гнізда, яйця, прикриті сухою рослинністю, абсолютно непомітні. Гусак перебуває поблизу або ж стоїть біля гнізда. У разі повернення морозів зі снігопадами і хуртовинами, самки насиджують кладки по 40-50 годин, не встаючи, так що навколо них розтає сніжна лунка. Насиджування триває 21 добу. Масове виведення пташенят відбувається на початку липня, підйом на крило - у середині серпня. Відразу починається відліт гусей з місць гніздування. Популяція "асканійських" білих гусей береться до розмноження на місяць раніше ( відкладання яєць - друга половина квітня - початок травня). Насиджування триває 23-25 діб, а в середині серпня молодняк стає льотним. З цього періоду можлива поява білих гусей в різних регіонах України. 

Охорона

Загрозливими чинниками на теренах Евразії для білих гусей є їх винищення мисливцями та техногенне забруднення місць зимівлі та гніздування.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка