kazarkacho.jpg

Гніздяться і линяють чорні казарки на крайніх північних ділянках Євразії та Північної Америки. Обирають для цього морські узбережжя або пониззя річкових долин поблизу узбереж з низькою тундрою, порослою трав'янистою рослинністю і розкиданими всюди окремими невеликими озерами. Під час кочівель, міграцій і на зимівниках тяжіють до морських узбереж з піщаними косами, мілинами і неглибокими затоками. На території України рідкісний залітний вид, здебільшого особини чи групи, що відхилились від маршруту міграції. Фіксувалась на Львівщині, Дніпропетровщині та водосховищах на Дніпрі.

Самці і самки забарвлені однаково. Голова, шия і воло чорні, добре відокремлюються від світліших грудей. На середині шиї з боків білі плями, що змикаються спереду. Верхні краї цих плям розмиті. Груди і черево темно-сірі; на краях контурних пер цієї частини тіла темніші облямівки. На боках тіла основна частина опахал темно-бура, з широкими білими облямівками. Підхвістя біле. Плечові пера і спина темно-сірі. Надхвістя буре, покривні хвоста білі, довгі, майже сягають вершин стернових пер. Стернові білі з темною смугою вздовж вершин. Махові чорні, з темно-роговими стержнями. На крилі (у складеному вигляді) утворюється подоба чорного дзеркала, оскільки опахала покривних крила мають світлі облямівки. Пахвові і весь низ крила брудно-бурий. Дзьоб і ноги чорні, нігтик чорний, добре виражений. 

Спосіб життя

Відразу після прильоту їжа чорних казарок складається з мохів та лишайників, які птахи скльовують з каменів. Пізніше вони скушують молоді пагони трав, потім, коли стебла грубшають, перегризають їх, працюючи то одним, то іншим боком дзьоба. Основу харчування становить Dupontia psilosantha, причому в основному проростки і верхівки листя довжиною 10-20 см. Рідше поїдаються верхівки осок Carex subspathacea і C.arctica, а також їх насіння. Статевонезрілі птахи і молодняк споживають виключно ніжними верхівки листя і проростки. На воді линяючі птахи живляться водоростями, в період міграцій і зимівлі – камкою морською (Zostera marina). Значення її в раціоні зимуючих птахів особливо велике. Так, загибель великих площ камки морської на узбережжях Західної Європи в 30-х ХХ століття роках призвела до скорочення чисельності казарок в десятки разів. У меншій кількості казарки чорні споживають ракоподібних, молюсків та інших безхребетних. 

Розмноження

До гніздування чорна казарка береться відразу після прильоту. Зазвичай це відбувається в першій половині червня і тільки на Крайній Півночі та сході ареалу її приліт затягується до 18 – 22 червня . На гніздуванні чорна казарка тримається на морських узбережжях або в низинах річкових долин з трав'янистою тундрою і невеликими озерами. Практично завжди поселяється колоніями, в яких може бути по кілька десятків гнізд, розміщених неподалік, іноді в 3-8 м. Відомі випадки, коли гнізда казарок розташовувалися на околицях колоній мартинів. Гнізда будують на сухих піднесених частинах тундри, в невеликих заглибинах, які обкладають по краях стеблами різних трав. Ці стебла скріплюються пухом і пір'ям, ними також вимощують лоток гнізда. 

Величина кладки коливається в межах від 3 до 6 яєць. Кладку насиджує протягом усього періоду інкубації (від 24 до 26 діб ) самка. Йдучи з гнізда , самка закриває кладку пухом, як це роблять й інші гуси . Самець у насиджуванні участі не бере, але весь період інкубації тримається поблизу гнізда . Після вилуплення пташенят дорослі переводять їх до найближчого прісноводого водоймища. Молоді птахи піднімаються на крило на початку серпня.

Охорона 

Загрозливими чинниками для виду є забруднення середовища існування промисловими відходами, зникнення рослин, що складають харчову базу птаха, винищення та отруєння птахів на прольотах. Казарка чорна перебуває під захистом Угоди AEWA.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка