b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_semenivschyna_10_20160420_100856.jpg

Козацька педагогіка – вершина української народної педагогіки, що втілює національну психологію, характер, правосвідомість, мораль та духовність народу. Вона існувала століттями. Ця система виховання формувала лицарів духу, незламних людей високого інтелекту – історично зумовленого типу українця, який завжди свято беріг заповіти батьків, дідів, прадідів, мудрого хлібороба, дбайливого господаря.

Розбудова незалежної України дала поштовх до інтенсивного відродження виховних козацьких традицій у нашій державі. Саме в цей час, 14 жовтня 1995 року, у Біляківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів було засновано учнівську організацію «Гарт козацького лицарства». Уже більше двадцяти років педагогічний колектив на чолі з директором, учителем історії В. О. Яровим усі свої зусилля спрямовує на виховання учнів у кращих лицарсько-козацьких традиціях, використовуючи в своїй роботі надбання козацької етнопедагогіки. У 2005 році нашу козацьку республіку підпорядковано Всеукраїнській громадській організації «Українське Реєстрове Козацтво» та Лубенській Гетьманській дивізії особливого призначення УРК. В. О. Яровому особисто гетьманом УРК А. І. Шевченком було присвоєно звання полковника УРК та освячено в Біляківській церкві Святої Покрови у 2006 році.

Козацька організація «Гарт козацького лицарства» має свою символіку, програму діяльності, яка спирається на вивчення рідного краю. Виховна робота у школі здійснюється за такими напрямками: моральне, естетичне, екологічне, трудове, родинно-сімейне виховання. Пріоритетним напрямком роботи організації є патріотичне виховання, мета якого: виховання національно-свідомих громадян, патріотів своєї Батьківщини, спадкоємців національно-патріотичних традицій. Ідея більшості справ, що відбуваються у школі, полягає у тому, щоб правильно орієнтуватись в житті, щоб бути освіченою людиною, треба знати минуле свого народу, його історію, а також піклуватися про майбутнє своєї країни з дитячих років.

Козацька республіка Біляківської школи – продовжувач ідейних і моральних засад українських козаків, їхніх духовних, культурних, військово-патріотичних традицій. Організація об’єднує учнів 1-11 класів. Діти, які вступають до школи, проходять кілька етапів на шляху до становлення козака та берегині. Щорічно на Великому козацькому зібранні, яке відбувається 14 жовтня – День українського козацтва, шкільна родина поповнюється маленькими козачатами; ставши учнями середньої школи, вони отримують право називатися козаченьками, у старших класах – джурами та лелями. А вже випускники школи несуть почесні звання козака та берегині.

Найвищим органом шкільної козацької організації «Гарт козацького лицарства» є Рада козацької сотні, до її складу входять сотник, хорунжий, бунчужний. Ці найвищі посади обіймають учні 11 класу. Вони щорічно організовують найважливіші козацькі справи, керують роботою загонів та беруть участь у шкільних дійствах, присвячених козацькій тематиці. Козацька сотня поділяється на три загони, які з честю носять імена козацьких ватажків: Д. Вишневецького (1-4 класи), Б. Хмельницького (5-9 класи), П. Конашевича-Сагайдачного (10-11 класи). Кожен загін має свій девіз та козацьку пісню і розгалужується на рої. За ними закріплена назва («Козачатко», «Василечки», «Сонечко», «Барвінок», «Вербиченька», «Берегиня», «Криниця», «Веселка», «Калина», «Чайка») і тема, над якою працює та чи інша група учнів («Витоки українського козацтва», «Наш край у період козацької доби», «Побут і традиції козацтва: їжа козаків, одяг запорожців», «Зброя та військове спорядження», «Доба козацтва в усній народній творчості», «Історія бойового гопака»).

Учні 11 класу – джури кожної осені приймають у козачата учнів першого класу, готують традиційне свято шкільної організації «Наша родина – козацька країна», яке проводиться на початку навчального року. Під час цього дійства обирається козацька рада сотні, козацькі загони представляють себе, свої рої, проводиться конкурс козацької пісні, танцю, девізу. День Українського Козацтва та Свято Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня) – це не тільки загальношкільне свято, а свято для всього села та гостей. У цей день проводиться шикування загонів, літературно-музична композиція та театральні дійства з історії козацтва, конкурси на краще виконання козацької пісні та танцю, вправляння в козацьких бойових мистецтвах при проведенні «Козацьких розваг». Після відвідування храму Покрови Пресвятої Богородиці учні смакують козацькими стравами.

Козацька сотня залучає всіх учнів до краєзнавства, знайомства з козацькими ремеслами, художніми промислами, вивчення способу життя та господарювання козаків. Вони є активними збирачами пісенного фольклору про козацтво. Навчають козачат-першокласників та козаченьків (учнів 5-9 класів) козацьких танців, патріотичних пісень, залучають до опанування козацьких видів спорту з метою власного фізичного розвитку. Є активними організаторами козацьких забав та військових ігор. Дівчата (лелі) опановують секрети козацької кухні та рецепти козацької народної медицини, проводять традиційні щорічні свята «Берегині роду людського.

Щороку 23 вересня, в День визволення Полтавщини від німецько-фашистських загарбників, ми вшановуємо, згадуємо земляків, що полягли, боронячи нашу землю. Найсвітлішим днем для козачат є День Перемоги, коли кращі учні несуть біля пам’ятника загиблому солдату почесну варту і покладають квіти. Організовують виставки під гаслом «Пам’ятаємо...», де представляють матеріали, зібрані в результаті пошукової роботи. Не забувають члени Козацької республіки доглядати за могилами невідомих солдат, які поховані у часи війни на території села. Ушановуючи пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років, кожного року збираємося біля пам’ятника жертвам Голодомору. Беремо участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку».

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_semenivschyna_10_20160919_123737.jpgНаші козаки і козачки цього року були активними учасниками військово-спортивної гри «Джура», де залюбки продемонстрували свою силу, спритність і вправність, завдяки чому посіли третє місце серед шкіл району. Щороку проводяться ярмарки, де кожен курінь демонструє свої кулінарні здібності, благодійні ярмарки на підтримку бійців АТО.

Ми дбаємо і про моральне виховання. Регулярно проводяться тижні правознавства, толерантності, благодійні акції «Від серця до серця», «Милосердя», «Тиждень добрих справ». Члени організації є постійними учасниками різноманітних художніх, пісенних і танцювальних конкурсів шкільного та районного рівнів. Бережемо навколишнє середовище. Кожного року члени Козацької республіки залучаються до прибирання шкільного подвір’я, території біля пам’ятників, саджають дерева, квіти. Батьки наших козачат не стоять осторонь життя республіки, адже жодне шкільне свято не проходить без участі наших мам, а бабусі навчають нас не забувати українську культуру.

Результатом пошукової діяльності є поновлення шкільного краєзнавчого музею. Ми пишаємося ним, тому що це історія нашого села та пам’ять про видатних земляків. Багато роботи було зроблено у напрямку національно-патріотичного виховання. Із року в рік педагогічний колектив школи, батьки, громадськість спрямовують значні зусилля на виховання у дітей та юнацтва національної свідомості, активної громадської позиції, патріотизму, готовності захищати Батьківщину, любові до рідного краю, свого села, школи шляхом опанування козацької духовної та культурної спадщини.

Любити свій рідний край, своє рідне село, знати його історію і традиції – основне завдання нашої республіки, яке з гідністю буде виконувати не одне покоління козачат.

Юлія ТРЕТЯК,
педагог-організатор Біляківської школи

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!