Жінка по-справжньому щаслива лише тоді, коли душевне її захоплення дає насолоду. Наші майстрині по-своєму щасливі тим, що вони займаються улюбленою справою.

Вишиванка – поема життя, закодована вічність в узорах.
Їй ніколи нема забуття: Геній Роду не стерти на порох!
Лель-Анатолій Загрудний

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_01_P1370381.jpgГалина Андріївна Ватуля

У сім’ї Галини Андріївни хобі вишивати передається з покоління в покоління. Навчила її цієї клопіткої роботи мама. Вишивкою займається вже близько 15 років. «Це хобі для душі, яке заспокоює нерви та відводить душу», – говорить Галина Андріївна. Улюблена техніка вишивання – хрестиком. За роки заняття вишивкою вишивала серветки, рушнички, картини, подушки, доріжки для себе, рідних та у дарунок комусь. Галина Андріївна має 4 онуків. Подобається вишивати роботи на релігійну тему, а також квіти. Яка картина до вподоби, за ту й береться. Дарує свої вишиті роботи на память, щоб згадували. Передає свої знання та вміння невістці та онучкам Ангеліні та Віталіні.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_01_P1370411.jpgМарія Миколаївна Ватуля

Марія Миколаївна з дитинства любила вишивати. Навчила цьому заняттю мама, але часу займатися цим хобі було мало. Коли вийшла на пенсію, почала вишивати картини. Зараз налічується їх понад 70. Вишиває хрестиком. Марія Миколаївна отримує задоволення від заняття. Вона не має улюбленої тематики, головне, щоб картина гарна була. Найулюбленіша картина «Маки», яку вона виконала 3 роки тому. Її картини брали на виставку в музей Хоролу та виставку в село Березняки. Має за мету вишити картину «Мисливці». Вишиває в окулярах, робота клопітка та вимагає великого навантаження на очі. Навчила вишивати онучку, але тій ніколи, займається музикою.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_01_P1370429.jpgКатерина Миколаївна Кирикилиця

Навчила вишивати Катерину Миколаївну мама. Вишивати почала, як і попередні майстрині, коли вийшла на пенсію. Налічується 20 картин, вишитих нею, зараз працює над 21-ою. Вишиває зимою, адже влітку городи, робота по господарству. Для себе вишиває переважно пастельними кольорами. Катерина Миколаївна невістці вишиває картини яскравих кольорів, адже їй подобаються саме такі. Схеми знаходить в Інтернеті, обмінюється з подругами. Вишивала подушки, серветки, рушники хрестиком, але найбільше їй подобається вишивати картини, спостерігати, як вимальовуються спочатку контури, а потім і вся картина. Улюблена картина «Вовки», для неї це своєрідний символ та оберіг. Найдовше, 2 місяці, вишивала картину «Соняшник». Любить природу у всіх проявах і тому зображує її на своїх вишитих картинах. Планує вишити зимовий пейзаж «Лось біля водопою».

У селі Трубайці багато майстринь вишивки, які між собою спілкуються і обмінюються ескізами, думками, дають поради одна одній. Відвідавши домівки майстринь, побачили різноманіття кольорів на їх роботах, їхню неповторність, дивуючись зробленому людськими руками. Творчість сучасних майстрів виявляє їх глибокий зв’язок із традиціями народної вишивки, збереження й подальший розвиток її художньо-образної структури. Головне те, що сучасна вишивка зберігає свій духовний світ, поглиблює образну змістовність і доводить, що народне мистецтво, як і народна пісня, є великим надбанням нашої культури.

Олена БУГАЙ

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!