b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_04_dzhura.jpg

Джура – таке незвичне нині слово, що сховало в собі і таємничість, і життєві цінності, виплекані століттями, а може й більшими часовими проміжками. Джура є шансом, шансом не кинути в горнило несправедливого і безпринципного дорослого світу не підготовлену юнь, як це сталося увійшовши Крутами в нашу пам’ять, а втілити все ж таку самозаспокійливу вже десятиліттями надію на кшталт «як не ми, то наші діти житимуть у процвітаючій Україні».

Почнемо спочатку з легенди:

«Восьмирічний Петрик, син козацької вдови Агафії, пас худобу за селом, коли побачив невеличкий кінний загін запорожців. Дехто з них смалив люльки. До одного з них звернувся хлопчак з проханням дати і йому спробувати козацької люльки. Це розважило запорожців, вони зупинилися й почастували пастушка «носогрійкою».

– А куди ж ви йдете? – той до них. – На Січ, хлопче!

– Так візьміть же й мене з собою!

– Ну, коли ти вже й люльку козацьку смалиш, то сідай ззаду,– дозволив сотник, той, що «носогрійку» йому позичив. – Ти, видать, хлопець бідовий, будеш мені джурою.

Петрика двічі просити не довелося – він відразу вихопився на коня.

– А батько ж що скаже? – спитав сотник.

– А нема в мене батька, – похнюпився Петрусь. – Загинув.

– Ну то будеш мені й за сина.

І подалися вони туди, де «Луг – батько, а Січ – мати», і побрела череда в село сама, вже без пастуха...»

Додати мусимо, що Петрик згодом став Петром, кошовим отаманом, знаним як Калнишевський.

Отже, згідно Малої енциклопедії Українського козацтва «джурами називали молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака. Інститут джур був дуже поширений і авторитетний, бо існував протягом усієї історії козацтва. Стати джурою міг не кожен, а лише той, хто годився до козацької служби, пройшовши певні випробовування – як фізичні, так і моральні. Причому духовна загартованість передувала фізичній, якої набували упродовж кількох років. Виховувалися перш за все розважливість та поміркованість, впевненість у собі і власних силах.

Козацька організація «Гарт козацького лицарства» Біляківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Семенівського району, яка була заснована 14 жовтня 1995 року, цього року знову відкрила гру «Джура». «Гарт козацького лицарства» є оптимальним варіантом моделі козацької організації на сучасному етапі. Директор Біляківської школи Віктор Яровий є реєстровим козаком Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво», який активно допомагає та залучає все більше молоді до гри.

mT_gallery: «Джура» 2017

28 квітня Біляківська школа була наповнена дитячим сміхом та духом здорової конкуренції, адже всі школи Семенівського району завітали в стіни цієї школи, аби захистити честь та прославити свою школу. Було проведено різноманітні конкурси та змагання – Ватра «У колі друзів», Добре діло, Відун, Впоряд, Смуга перешкод, Стрільба, Линва та Рятівник, які допомогли учасникам позмагатись та показати свій рівень підготовки. Школярі разом зі своїми викладачами-організаторами довго та наполегливо готувалися заздалегідь та показали гідні результати. Але, як ми знаємо, перемагають сильніші. Сильнішим цього року виявився рій «Козацька слава» Веселоподільської ЗОШ І-ІІІ ст. Срібло, тобто ІІ місце, виборола Біляківська ЗОШ І-ІІІ ст., а саме їх рій «Козацька шабля». ІІІ місце – Семенівський НВК №2, рій «Хортиця».

«Гостинність нашої землі зібрала дітей зі всього району, – говорить головний суддя змагань Сергій Тур, – позмагаються, покажуть свої кращі фізичні і розумові здібності, відпочинуть, хто можливо потоваришує з кимсь. Хай дітки шанують традиції козацтва та примножують їх, пам’ятаючи, що козацькому роду нема переводу».

Боротьба була сильною, адже змагались такі сильні команди. Велика вдячність суддям, організаторам, викладачам, школярам та людям, які мали хоч краплину участі та допомоги у проведенні та підготовці гри «Джура».

Олена БУГАЙ

ПІДСУМКОВИЙ ПРОТОКОЛ

І (районного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької
військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

Загальноосвітній
навчальний
заклад

Місця команд
у конкурсах
і змаганнях

Ватра
«У колі
друзів»
Добре діло Відун Впо-
ряд
Смуга пере-
шкод
Стріль-
ба
Лин-
ва
Рятів-
ник
1 Веселоподільська
ЗОШ І-ІІІ ст., рій «Козацька слава»
2 1 5 2 3 3 3 3
2 Біляківська
ЗОШ І-ІІІ ст., рій «Козацька шабля»
3 1 1 1 1 1 11 6
3 Семенівський
НВК №2, рій
«Хортиця»
1 2 3 5 8 5 1 3
4 Устимівська
ЗОШ І-ІІІ ст.,
рій «Єдність»
5 5 4 3 2 4 5 4
5 Семенівський НВК №1, рій «Семенівські характерники» 4 4 3 4 6 2 8 2
6 Горошинська
ЗОШ І-ІІІ ст., рій «Сулинські козаки»
5 4 2 7 5 4 10 1
7 Оболонська
ЗОШ І-ІІІ ст.
6 7 2 10 4 9 9 1
8 Степанівська
ЗОШ І-ІІІ ст., рій «Молода січ»
6 6 5 8 7 6 6 5
9 Худоліївська
ЗОШ І-ІІІ ст., рій «Худоліївські патріоти ім. Б. Хмельницького»
7 6 4 11 9 1 4 8
10 Криворудська
ЗОШ І-ІІІ ст., рій «Нащадки козаків»
9 3 5 8 11 7 2 7
11 Заїчинська
ЗОШ І-ІІІ ст.,
«Убивча сила»
8 3 3 9 10 4 12 4
12 Богданівська
ЗОШ І-ІІІ ст., рій «Богданові нащадки»
9 2 6 6 12 8 13 5
13 Погребняківська
ЗОШ І-ІІІ ст.,
рій «Сула»
8 8 4 12 13 9 7 2

Людмила ЛОПАТА, начальник відділу освіти,
молоді та спорту  Семенівської райдержадміністрації

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# Ясне сонечко 04.05.2017 12:46
гарний конкурс!!!
# Моя думка 05.05.2017 05:53
Потрібно підтянутти стрільбу, а так молодці :-)
# Роза 05.05.2017 06:10
Біляки - яскравий приклад як одна помилка може перекреслити всі успіхи!!!!! П'ять виграних конкурсів з восьми, а місце друге!!!!!!!!!!