b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_P1220066.jpg

У сучасному світі навіть жителі віддалених сіл можуть дивитися десятки телеканалів і сотні програм на будь-який смак. Проте і сьогодні, як і двадцять років тому, коли телевізор «ловив» усього три-чотири канали, у лідерах перегляду – прогноз погоди. І це не дивно, адже яким він буде, цікавить усіх, особливо актуальною ця тема стає навесні, коли всі з нетерпінням чекають тепла і сонця. Вирушаємо на Веселоподільську метеорологічну станцію, де спілкуємося з директором Віктором Павловичем Волошиним.

– Метеорологічна станція Веселий Поділ розпочала діяльність із квітня 1925 року як відділ агрометеорології Веселоподільської дослідно-селекційної станції. Після організації Гідрометеорологічної служби СРСР у 1936 р. перейшла до її відомства. Дані спостережень до 1943 р. не збереглися – згоріли разом із будівлею (науковим корпусом Веселоподільської ДСС), підпаленою німцями під час відступу.

– Розкажіть, будь-ласка, про вашу роботу?

– Штатна чисельність працівників станції налічує 7 чоловік: начальник, технік-агрометеоролог і 5 спостережників – техніків-метеорологів. Режим роботи – цілодобовий. Якщо говорити в цілому про метеорологічну службу, то наземна мережа станцій охоплює всю земну кулю – близько 10 тисяч метеорологічних станцій, у колишньому СРСР – близько 2 тис., в Україні – майже 200. Для передбачення (складання прогнозу) погоди на 1 добу по конкретному пункту потрібно мати уяву про неї в радіусі 500 км, бо повітряні маси за цей проміжок часу переміщуються на відстань 600-800 км, а іноді і більше.

– Чи правда, що вас називають вартовими погоди?

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_P1220054.jpg– Так, і не безпідставно. Адже вдень і вночі, в будь-яку погоду, в один і той же час по всій земній кулі спостережники виходять на метеомайданчики для здійснення вимірів параметрів температури, атмосферного тиску, швидкості вітру, хмарності, атмосферних явищ. Точно у визначений строк потрібно відправити телеграму в Український Гідрометцентр для складання синоптичних карт погоди. Інформація нашої станції іде і в країни Європи та Росію, причорноморський регіон для обміну.

– У чому полягає специфіка вашої професії?

– Специфіку і складність нашої роботи можна зрозуміти тільки в процесі освоєння посади техніка-метеоролога, бо, як мінімум, він має мати уяву про базові закони фізики, атмосферних процесів, переміщення повітряних мас (циклонів і антициклонів), проходження фронтів, а звідси – вірне визначення виду і форм хмарності. Щоб новачок сформувався як посередній спеціаліст, потрібно не менше 5 років. А всі «квіточки» нашої роботи повністю розкриваються в нічний час, особливо взимку під час негоди (хуртовини, морозяного вітру) чи влітку при грозовій зливі.

– Які ще функції виконує станція?

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_P1220058.jpg– Крім метеорологічного, на станції ведетьсяц агрометеорологічний вид робіт, який включає фенологічні спостереження (фази розвитку посіву до збирання основних озимих, ранніх ярих, технічних культур), визначення запасів грунтової вологи під ними протягом вегетаційного періоду та елементів продуктивності (густоти рослин на 1 м2, кількості колосоносних стеблин, ваги коренеплоду) для складання прогнозів настання строків збирання та величини очікуваного врожаю. У зимовий час ведуться спостереження за ходом зимівлі озимих, наявністю і товщиною снігового покрову на полях, глибиною промерзання грунту. З усім обсягом планових робіт успішно справляється жіночий колектив станції, а це: Т. В. Босенко, Н. П. Бубнівець, Н. І. Городецька, С. П. Чернецька, М. Д. Жижняк, О. С. Борблик, Л. І. Шабала.

– З якими труднощами зустрічаєтесь?

– Гідрометеорологічна служба завжди, навіть у порівняно стабільні часи свого існування, не відчувала особливої турботи держави, а з розвалом СРСР підтримання матеріальної бази спостережень майже припинилося через обмеження коштів для виробництва. Саме колективи метеорологічних станцій відзначаються своєю стабільністю, бо здебільшого сюди приходять раз і назавжди. Тому особливо хочеться привітати і побажати земних радощів нашим ветеранам, представникам старої школи метеорологів-професіоналів, справжніх Учителів: Івана Даниловича Сизьоненка і Надію Іванівну Шабаліну (проживають у с. Веселий Поділ і Паніванівка). Незважаючи на всі труднощі і негаразди (до речі, як і в кожному підприємстві державного фінансування), насамперед через відсутність оновлення матеріальної бази спостережень, колектив із розумінням сприймає дружні шаржі на кшталт «під час обіцяного сонячного, ясного неба випадає рясний, зливовий дощ...» і з надією та вірою в кращі часи в нашій державі продовжує добросовісно виконувати свою справу. Чого і всім вам бажаємо.

Олена Душко
фото Михайла Погрібного
відео Ігоря Манжоса

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!