Пасічники – різні за віком та характерами, але дружба з бджолами накладає на них особливий відбиток, вони відрізняються винахідливістю і кмітливістю. Кажуть, такі люди і менше хворіють, і довше живуть.

Провівши на пасіці деякий час, починаєш розуміти, що у природи слід навчитися постійності, справедливості та спокою.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_vered.jpgГОЛОВНИЙ ТЕХНОЛОГ ПСП «ДРУЖБА»
Веред Леонід Іванович

Професіонал своєї справи, талановитий фахівець, приємний співрозмовник, із захопленням розповідає про роботу, якою не просто живе, а буквально дихає нею: «У зимово-весняний період ми вирішили робити вулики власними силами. Для цього був створений столярний цех: виготовлено столи, встановлено кондуктори для збирання корпусів, днищ, кришок. Моя ідея та кошторис Сергія Васильовича Семигреєнка – і налагоджене масове виробництво днищ нової конструкції. Конструкція прильотки нашого виробництва відрізняється простотою, що дає змогу під час транспортування зібрати їх до мішка і під час встановлення пасіки поставити на вулики без будь-яких шурупів, цвяхів, шуруповертів та молотків. Ми робимо все задля підняття авторитету спеціальності бджоляра. На сьогодні перед нами поставлені серйозні завдання щодо поглибленої переробки меду: виготовлення медівки, фасування меду, крем-меду у ємності та виготовлення іншої продукції, і ми успішно їх вирішуємо».

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_freik.jpgБРИГАДИР ПАСІКИ №1
Фрейк Ігор Олексійович

Ігор Фрейк закінчив Гадяцьке аграрне училище. Ігор – молодий, амбіційний працівник. Робота з бджолами схожа на творчість, для нього це – захоплення, потяг до цікавого. «Читати, читати і ще раз читати. Шукати інформацію, чим більше знань – тим більше успіхів. І непогано мати поруч гарних наставників. Стати бджолярем можна тільки після оволодіння теоретичними і практичними знаннями», – так вважає Ігор. – Працездатність бджіл, їх ощадливість, охайність і вірність рідній домівці гідні наслідування».

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_bond.jpgБРИГАДИР ПАСІКИ №2
Бондаренко Сергій Вікторович

Колишній військовий із міста Нікополь, дуже дисциплінований та обізнаний фахівець. У першу чергу Сергій Вікторович приділяє увагу технології промислового бджільництва. «Бджола – це божа комаха, і людям варто повчитися устрою та порядку, який панує у бджолосім’ї». Обов'язковий елемент промислової технології — багаторазові кочівлі пасік. Завдяки їм більш повно використовуються медоносні ресурси не тільки окремої місцевості, а й віддалених районів. Збільшується виробництво меду. Забезпечується повноцінне запилення ентомофільних сільськогосподарських культур.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_koval.jpgБРИГАДИР ПАСІКИ №3
Коваленко Оксана Михайлівна

«Щоб займатися бджолами – треба їх любити, а як тільки побуваєш на пасіці, обов’язково закохаєшся у бджілок», – так говорить Оксана Михайлівна – єдина жінка-бригадир серед чоловіків. Завжди оптимістична, задоволена життям, усміхнена Оксана народилася у місті Гадяч. У 2008р закінчила Гадяцький професійний аграрний ліцей за спеціальністю обліковець (реєстрація бухгалтерських даних), а в 2011 р. – Гадяцьку однорічну сільськогосподарську школу, бджоляр 5-го розряду. «Саме тоді для мене відкрився світ бджолиної сім’ї і це стало частиною моєї душі. Працюю із бджолами більше 5-и років, усе знати про бджіл неможливо. З кожним днем, спілкуючись із колегами, спостерігаючи за бджолами, я все більше закохуюсь у цю маленьку комашку і переконуюсь, що досконалішого створіння в цілому світі не існує. Бджолосім'я – це спокій, гармонія, трудолюбивість.

Що порадити молодим пасічникам? Любіть цю комашку, зрозумійте її, розвивайте свої знання, не соромтеся радитися з більш досвідченими пасічниками. Якщо люди хоча б на 50% будуть жити за законами, що існують у бджолиній сім’ї, ми будемо щасливі.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_frol.jpgБРИГАДИР ПАСІКИ №6
Фролов Сергій Юрійович

Народився у Запоріжжі, бджільництвом займається з 2000 року. Крім посади бригадира промислової пасіки, займається заготівлею медової продукції. Бджолярам-початківцям радить любити свою справу, бути працьовитими. Бригада на чолі з Сергієм Юрійовичем дуже працьовита, саме тут найбільше відчувається командний дух, а це, до речі, має дуже важливе значення у роботі на промислових пасіках.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_such.jpgТЕХНОЛОГ ПО БДЖІЛЬНИЦТВУ
Сучков Сергій Анатолійович

Сергій Анатолійович – працьовита, відкрита, чесна людина і професіонал своєї справи. Спілкуючись із Сергієм Анатолійовичем, прислухаючись до його захоплюючої розповіді про тонкощі справи, розумієш, що він і цікава людина, яка отримує задоволення від роботи з крилатими трудівницями, і свого роду дослідник, і справжній господар. До нас Сергій Анатолійович приїхав із Запоріжжя, бджільництвом займається понад 10 років, консультує початківців, підтримує слушними настановами, як свого часу допомагали і йому. Спілкування з однодумцями приносить і користь, і радість, адже, обмінюючись думками, кожний із них дізнається щось нове про золотистих комах. Про бджіл розповідає з ніжністю та повагою: «Щоб займатися бджолами, слід любити їх, і це – найважливіше. Бджоли несуть одну доброту, і людям слід учитися в бджіл звільнятися від негативу. Потрібно добре вивчити біологію цієї комахи та фізіологію рослин, розуміти спосіб життя бджіл, щоб у подальшому застосовувати ці знання в догляді за ними, мати здібності до логічного мислення та аналізу особливостей їх росту і розвитку.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_vered_.jpgБРИГАДИР ПАСІКИ №7
Веред Сергій Леонідович

«Бджолярська справа перш за все повинна приносити задоволення, а вже потім – прибуток», – говорить Сергій Веред, цікава, прямолінійна та неординарна особистість. Бджолами у родині Сергія Леонідовича займаються дуже давно. Навчався на інженера-фізика ливарного виробництва чорних та кольорових металів. Раніше до бджіл ставився нейтрально, допомагав татові Леоніду Вереду, був скоріш теоретиком, аніж практиком. Найбільше подобалося кочувати.

Бджолярам-початківцям рекомендує прислухатися не тільки до пасічників із великим досвідом роботи, а й прогресивних . У дитинстві не бачив себе бджолярем, але життя внесло свої корективи. Найулюбленіший мед – рапсовий, уся сім’я любить вживати даний вид меду, так як він дуже смачний і надзвичайно корисний, має властивість виводити радіонукліди з людського організму.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_vasi.jpgБРИГАДИР ПАСІКИ №8
Васілакі Денис Іванович

Закінчив Гадяцьке аграрне училище, за рекомендацією Суботи Юрія Володимировича, провідного матковода України, колишнього завідуючого матковивідної пасіки, потрапив сюди, на Семенівщину. Вважає, що найсмачніший мед із фацелії, коріандру. Дуже важливо при роботі з бджолами думати і радитися з більш досвідченими пасічниками.

«Потрібно правильно поводитися: бути спокійними та врівноваженими. Зазвичай від ужалення потерпають агресивні або лякливі люди. Не варто відганяти комах, панікувати, махати руками та робити різкі рухи, слід ходити неквапливо і розмірено. Бджола придивиться, політає навколо, зрозуміє, що людина не представляє небезпеку, і просто полетить або займеться своїми справами. Якщо все ж таки бджола вжалила, то перше, що потрібно зробити, – заспокоїтися. Біль проходить дуже швидко, і навіть припухлість з’являється не завжди. Досвідчені бджолярі в такому випадку спокійно продовжують працювати, – пояснює Денис Іванович. – Одяг має бути охайним і чистим».

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_nadzh.jpgБРИГАДИР РЕПРОДУКТИВНОЇ ПАСІКИ
Надженко Іван Іванович

Працює на посаді завідуючого матковивідної пасіки ПСП «Дружба».

«Бджільництво – це ціла наука зі своїми правилами, знання яких є обов’язковим, щоб отримати хороші результати, і пізнати її може не кожен. Це також копіткий і тривалий процес, – ділиться своїм досвідом пасічник. – Треба дотримуватися деякої послідовності дій. Має бути чіткий графік роботи. Затримка може призвести до зриву всієї справи. Спочатку я робив це для себе, зараз – для інших бджолярів».

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# Україночка) 22.10.2018 12:11
Цікава стаття! Мені кажеться чи робота пасічника стає престижнішою ніж раніше?)