b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_30012018.jpg

Із 30 по 31 січня делегація Семенівського району відвідала тренінг у м. Полтава, присвячений адаптації до законодавства ЄС.

Актуальність теми підтвердили численні учасники тренінгу, більшість з яких вирощують чи виробляють реальну продукцію і націлені на подальший розвиток своїх господарств, а половина – держслужбовці та науковці чи консультанти, які прагнуть розібратися в змінах. Тож усіх цікавили конкретні питання: що треба переробляти в господарстві вже зараз, як довести відповідність продукції новим стандартам безпечності та якості, як перевірити якість молока, яке збирають від приватних господарств для переробки, як отримати додаткові бонуси від впровадження європейських правил.

Делегація Семенівщини – начальник відділу агропромислового, економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Інна Троянова, а також Сергій Веред, Валерій Книш, Олексій Каменєв, Олександр Скрипка. Більшість з них представники промислової пасіки ПСП «Дружба», а отже є дуже привабливою нова можливість, надана Угодою про асоціацію щодо просування традиційних виробів та продукції з географічними позначками. Очевидно, що в нашому регіоні є прекрасні можливості для створення такої продукції, і така продукція вже є, а тому треба скористатися наданою можливістю якнайкраще її представити та зробити відомою в Європі.

«Дуже складно поки що розібратися виробникам з новими екологічними нормами, – і з тими, що вже діють згідно нового Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», і з наступними, над якими сьогодні працюють екологи, щодо забруднення вод нітратами та стратегічної екологічної оцінки. Саме тому і Міністерство екології, і фахові громадські організації вже зараз пропонують свою допомогу, надають консультації, – говорить керівник проекту, менеджер сільськогосподарських проектів МБО «ІЦ Зелене досьє» Катерина Шор.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_31012018.jpgУтім, головна турбота всіх виробників та тих, хто опікується розвитком фермерства в регіоні, – як саме досягти відповідності нашої продукції європейським стандартам безпечності та якості. Ці завдання допомагали зрозуміти експерти профільних сертифікаційних компаній, співробітники Міністерства АПК та Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України. А також – підготовлений в рамках проекту популярний путівник (набір тематичних листівок з інфографікою та довідковою інформацією). Саме регіональні управління агропромислового розвитку, дорадчі служби та представники інших регіональних та національний асоціацій виробників далі поширюватимуть ці знання, в тому числі завдяки посібнику та базовому дослідженню.

Проект «Підвищення поінформованості малих сільськогосподарських виробників щодо адаптації до європейського законодавства» впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Інформаційний центр «Зелене досьє» в партнерстві зі Спілкою Виробників Органічних Сертифікованих Продуктів «Органічна Україна» та ГО «Інститут дослідження адаптації законодавства.

Проект впроваджується за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної Платформи Форуму Громадянського суспільства Східного Партнерства.

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!