Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/news/2014/Others/-kovtonjuk.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2014/Others/-kovtonjuk.jpg'
-kovtonjuk.jpg

Сьогодні на Полтавщину з робочим візитом завітав заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк. З ним зустрілися голова Полтавської ОДА Валерій Головко та Директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

Основна мета візиту — побачити, як область впроваджує реформу первинної медичної допомоги, що розпочалася в Україні. У супроводі головного лікаря області урядовець побував у Великій Багачці — ознайомився з обласним рівнем сільської медицини. Найближчим часом планує відвідати ще декілька закладів ПМСД.

— Є деякі громади, які вже в липні виходять на нові фінансові стосунки з державою, отримуючи оплату за кожного пацієнта за тарифом. У один із таких закладів ми сьогодні їздили. Я дуже задоволений. Всі вимоги національної служби здоров’я виконані вже на сьогодні, хоча до липня ще є час, — зауважив Павло Ковтонюк.

Говорить, Полтавщину міністерство завжди наводить як взірець для інших областей. Адже на сьогодні ми займаємо впевнене місце у трійці областей-лідерів за темпами впровадження в Україні медичної реформи.

— Ви дійсно попереду в нашій сфері майже в усіх напрямках. У міністерстві жартуємо, що Полтавська область першою ввійде до ЄС. Не знаємо, що ви тут робите, але не зупиняйтеся, — жартує Павло Ковтонюк. — Ми знаємо, що Полтавщина в трійці найефективніших у цій реформі. За відсотком людей, які обрали своїх лікарів і уклали з ними декларацію. Дуже хороший темп, особливо в сільській місцевості.  

— Наша відповідь — на старті не зупиняються! Приємно отримувати таку високу оцінку від фахівців, тим більше, коли вона справді заслужена, — говорить Валерій Головко. — Коли на чолі Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА людина, що горить ідеєю й ставить розвиток за мету, тоді всі перешкоди відходять на другий план. Знаходяться додаткові ресурси, фінансування, можливості.

Дійсно, останніми роками Полтавщина підтримала всі можливі ініціативи Уряду та пілотні проекти, й не лише у медичній галузі, та готова реалізовувати нові, які невдовзі мають стартувати.

— Ми підтримуємо всі ініціативи Директора Департаменту Віктора Лисака, чи, радше, намагаємося не заважати. Адже його методи роботи довели свою ефективність, — зазначив Валерій Головко.

У відсотках — 23% жителів громади вже підписали декларації з обраними лікарями. До липня ці показники збільшаться, а це означає, що за ними за кожну декларацію прийдуть реальні кошти.

Другий напрямок, що обговорюється протягом року — пілотний проект на 2019 рік по роботі з лікарнями за тим же принципом «кошти за послугу». Реалізовуватимуть за підтримки місцевої влади, голови ОДА, керівника Департаменту охорони здоров’я, на національному рівні — з боку Прем’єр-міністра. Підготовка вже триває.

— Проблеми в галузях настільки глибокі, що за рахунок самих лише бюджетів ми нічого не зробимо. Потрібно залучати додаткові фінресурси, тим більше, область показала свою спроможність. Ми готові співпрацювати з Міністерством охорони здоров’я. Тож розглядайте нас для випробувань за будь-якими вашими ініціативами. Готові їх реалізовувати з вашою координацією, — зазначив Валерій Головко. 

Павло Ковтонюк відзначив, як багато на чолі з Віктором Лисаком за останні роки в області робиться по медицині:

— Ви дуже часто випереджаєте нас і навіть підганяєте. Область не найбагатша в країні, але в плані ефективності одна з найкращих. І ми завжди ставимо це в приклад, що тут не заливають грішми, при цьому можна показувати результат На первинній ланці, яка часто потребує значних вливань, можна все вирішити, потрібен лише господарський підхід. Тут відбуваються всі наші проекти міжнародних партнерів.

Павло Ковтонюк наголосив, що досвід Полтавської області дозволяє рухатися вперед не навпомацки, а за визначеним напрямком, та порівняв Полтавщину з розвідзагоном. Зазначив, що наступного року триватиме підготовка реформи в госпітальному сегменті, тож і тут на нас розраховують.

Вже у 2020 році країна має перейти на нову модель фінансування медицини госпіталями. Платитимемо за фактично надані послуги лікарням. На сьогодні назвали основною проблемою, що більшість госпіталів робить не свою роботу, надають непрофільні послуги. Виходить, що люди не лікуються, а утримуються в стаціонарах — приходять відпочити, покапатися, поговорити. За рахунок цього деякі заклади в значних мінусах.

Основна умова — переведення до кінця року всіх закладів у статус автономних, тобто комунальних некомерційних підприємств, як зробили з первинкою.

Валерій Головко зазначив, що зараз формується пакет пропозицій для залучення орієнтовно 500 млн доларів для реалізації галузевих програм, починаючи дорогами, закінчуючи освітнім середовищем та медициною. Розповів про плани в боротьбі з онко захворюваннями — необхідність побудувати відділення радіології. Також у планах на наступний рік почати будівництво сучасного центру реанімації.

Джерело: https://poltava.to

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

+2 # Злидня 17.05.2018 16:43
Зарано перевіряти-ще живі.Пізніше приїзжджай
+3 # Oleg 17.05.2018 17:10
Полтавщину міністерство завжди наводить як взірець для інших областей. Адже на сьогодні ми займаємо впевнене місце у трійці областей-лідерів за темпами впровадження в Україні медичної реформи.
Це ми уміємо,перше місце по знищенню населення.При перестройці і прискоренню теж були на першому.
+3 # Oleg 17.05.2018 17:11
Найшли чим хвастатись.
+2 # Oleg 18.05.2018 04:11
Лисак не потопляємий як авіаносець.