b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_bubluk12.jpg

Полтавська ОДА планує збудувати сучасний сміттєпереробний завод у Полтавському субрегіоні. Там утилізуватимуть сміття з кількох районів та Полтави. Зі сміття планують отримувати газ, паливо та електроенергію.

До Полтавського субрегіону входять: Полтавський, Новосанжарський, Карлівський, Машівський, Чутівський райони області та Полтава. Тут ПОДА планує збудувати сміттєпереробний завод. Керівництво Полтавської ОДА розглядає кілька варіантів технологій переробки сміття: 50%, 90% та 100%. З цього питання до адміністрації приїжджали фахівці із Норвегії. Вони запропонували переробляти 90% сміття. Від технології залежить сума потрібних коштів. 

Зменшити витрати можна, якщо сміття спалюватимуть та вироблятимуть біогаз. Плата за утилізацію стане меншою. Проте це рішення прийматиме громада.

Сміттєпереробний завод планують збудувати за Кашубівкою

У Полтавському субрегіоні є ділянка для будівництва сміттєпереробного заводу. Для визначення території Полтавська ОДА співпрацювала з екологами Полтавського національного технічного університету імені Кондратюка. Вони спільно вирішили, що найкраще розмістити завод за Кашубівкою (Терешківської ОТГ). 

Ця територія за всіма санітарними нормами придатна для зведення сміттєпереробного заводу. Вона належить державному лісовому господарству. Розмір ділянки — 70 га. Господарство використовує її для розведення саджанців дерев. Вони до певного моменту виростають, а потім їх викопують та продають. Тому зведення заводу на цій території ніяк не зашкодить лісовому господарству. 

— У Законі України про поводження з побутовими відходами чітко прописано, що потрібно утилізувати сміття. Тому уже розробили детальний план території для будівництва заводу у майбутньому, — говорить заступник голови ПОДА Олег Пругло. 

Завод на території Полтавського субрегіону утилізуватиме всі види відходів. ПОДА орієнтуватиметься на досвід європейських країн. Після переробки, максимальна кількість відходів становитиме 5% — 7% від усього сміття. Цю частину спалюватимуть або захоронюватимуть. 

Керівництво Полтавської ОДА планує сортувати сміття на кілька груп. В результаті переробки отримуватимуть паливо, пластик, компост (органічні добрива, які утворилися після розкладання органічних речовин). Зі сміття також планують виробляти електроенергію, газ, пресувати його у брикети і виробляти RDF-паливо. 

— Перемовини щодо будівництва йдуть. До нас уже приїздили кілька фірм для обговорення зведення заводу. Ми готові до будівництва за умови використання європейських грантів, таких як ЄБРР та світовий банк. Тому що на будівництво такого потужного заводу потрібні значні фінанси. За бюджетні кошти ми будуватимемо його 10 років, — говорить Олег Пругло. 

Нардеп проти. Через чиї інтереси Юрій Бублик з активного прихильника став противником будівництва заводу

Утилізувати сміття потрібно не тільки для економічної вигоди, а й для екологічної безпеки. Це питання «гаряче» не тільки для Полтавської області, а й для інших регіонів. Але реалізації важливого проекту чомусь заважає один з народних депутатів. 

Деякий час тому ідею будівництва сміттєпереробного заводу та нового полігону підтримував народний депутат Юрій Бублик. Полтавська ОДА запропонувала захоронити сьогоднішнє сміттєзвалище у Макухівці. Адже воно в аварійному стані, та може спричинити екологічну катастрофу.  

Юрій Бублик обіцяв допомогти. Але після того, як завод вирішили не розміщувати на території Макухівки Ковалівської сільради, змінив свою думку. Можливо, це пов’язано з великою інвестиційною привабливістю заводу та доволі вигідною економічною складовою його розміщення. 

Після аналізу території Макухівки екологами Полтавська ОДА визначила, що будівництво у селі неможливе. Під новий полігон та сміттєпереробний завод тут підходять тільки 7 га. Ще й за умови вирубки значної частини 60-ти річного лісу. А у Кашубівці — 70 га, без шкоди лісовому господарству. 

У Полтавській ОДА не розуміють позицію Юрія Бублика та закликають його до співпраці. Затягування вирішення проблеми зі сміттям може значно погіршити екологічну ситуацію на Полтавщині. На цьому наголошують екологи області.

Джерело: https://poltava.to

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!