Технічна документація щодо такого дорожнього покриття, як бетонна тротуарна плитка, не містить чітких вказівок, яка її товщина має бути. Є рекомендації щодо допустимих значень від 20 мм до 100 мм бетонного шару.

Від обраної товщини готової продукції залежить багато чого:

  • вартість квадратного метра;
  • загальна маса плитки для заданої площі:
  • кількість плитки в піддоні та кількість піддонів з усіма витікаючими обставинами по доставці;
  • навантаження на поверхні виробу, що витримується.

Останній параметр найбільш важливий, оскільки від нього залежать дві речі: чи не потріскається плитка через тиждень після укладання і чи не переплатите ви за зайву міцність. Найбільш популярні вироби товщиною 40 мм, 60 мм та 80 мм.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2022_tolschina0305201801.jpg

Товщина 40 мм

Ця тротуарна плитка відповідає першому класу навантаження та використовується для мощення пішохідних зон. Її не використовують або рідко використовують для місць, де передбачається під'їзд легкового транспорту. Найчастіше кладуть тротуарну плитку у приватному секторі, де інтенсивність пішохідного та автомобільного транспорту вкрай мала.

Ціна: мінімальна вартість квадратного метра такої плитки – $5.

Товщина 60 мм

Тротуарна плитка завтовшки 60 мм вважається найбільш універсальною. Вона добре підходить для міських пішохідних зон високої завантаженості, наприклад парків, тротуарів проспектів, жвавих вулиць, набережних тощо. Виготовлений за ГОСТом, такий виріб витримає навантаження 1,5 т на кв.см. Що відповідає навантаженню легкового транспорту. Тому автомобіль, що припаркувався на тротуарі, не зашкодить його цілісність.

Ціна: мінімальна вартість квадратного метра такої плитки – $6,5.

Товщина 80 мм

Тротуарна плитка товщиною 80 мм і більше використовує для організації шляхів під'їзду великого транспорту масою 3,5 т і більше. Вона може застосовуватися для облаштування АЗС, логістичних центрів, територій, що прилягають до торгових центрів тощо.

Ціна: мінімальна вартість квадратного метра такої плитки $8.

Висновки

Розуміючи призначення та умови експлуатації майданчика, який ви плануєте вимостити тротуарною плиткою, нескладно зробити правильний вибір на підставі вище викладеної інформації. Для дворів приватних будинків, можливо, буде достатньо плитки товщиною 20-30 мм, якщо знайдете таку у продажу. Але наявність легкового авто зі стоянкою у дворі вже диктує необхідність облагороджувати його виробами завтовшки не менше 60 мм.

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!