gosdep.jpg

Представник держдепартаменту США Марі Харф спростовує заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що Захід завжди веде політику стримування у відношенні Росії.

"Я звісно не погоджуся з цією заявою. Це не Захід", - сказала вона на брифінгу, повідомляє "Інтерфакс".

"Ця справа народу України, включаючи Крим, вибрати того, хто буде його представляти, визначати майбутнє, а не справа Росії визначати це за нього", - заявила дипломат.

Путін у зверненні до Федеральних зборів РФ 4 грудня заявив: "Політика стримування придумана не вчора… Щоразу, коли хтось вважає, що Росія стала надто сильною, самостійною, ці інструменти включаються негайно".

За словами Харф, держсекретар США Джон Керрі напередодні сказав, що в Росії є можливість в українському питанні "з'їхати на узбіччя дипломатичним шляхом".
"Якщо Росія вживе заходів щодо виконання своїх зобов'язань, забере своїх людей зі східної України, повною мірою реалізує мінські домовленості, то з'явиться й шлях уперед", - зазначила представник Держдепу.
Харф наголосила, що президент США й держсекретар заявляли, що США "не хотіли б, аби наші відносини з Росією були такими, як зараз, однак, нинішні відносини – результат дій Росії" в Україні, "це шлях, який обрала сама Росія".Харф запевнила, що США готові продовжувати співпрацю з Росією щодо низки проблем.

"Думаю, є фундаментальні принципи, яких ми повинні дотримуватися (у відносинах із Росією), є й сфери, у яких ми можемо працювати спільно. Я не збираюся занурюватися у деталі послання президента Путіна, ми фокусуємося на тому, щоб працювати разом там, де це можливо, і чітко заявляємо про те, що нам не подобається", - наголосила вона.
В аналогічному ключі висловився і представник Білого дому Джош Ернест.
"Є певні аспекти, які стосуються спільних пріоритетів у сфері національної безпеки, у яких уряди США й Росії можуть співпрацювати успішно", - сказав він журналістам. До них Ернест відніс переговори по іранській ядерній програмі, знищення сірійської хімічної зброї, співпрацю в космічній сфері.

Водночас, він повторив, що США готові до нових санкцій у відношенні Росії, якщо вона не змінить свій підхід до української проблеми. "У відповідь на дестабілізуючі дії (Росії) ми передбачаємо свої дії, які обійдуться Росії дорожче", - заявив представник Білого дому.

Джерело: http://www.pravda.com.ua/

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!