383694948.jpg

У тендері на 5 тролейбусів для Полтави беруть участь 3 фірми, одна з яких виробляє «Богдани», інша — їх продає, а третя — програє, бо їх тролейбуси не підходять під умови

КП «Полтаваелектроавтотранс» оголосило тендер на закупівлю п’яти тролейбусів, сукупна очікувана вартість яких становить 24 мільйона 700 тисяч гривень. На даний момент процес подачі заяв вже закінчено і проходить перевірка документів.

Свої пропозиції подали 3 учасники:

  1. Київське ТОВ «Укрпастех», яке, за даними Мінюсту, торгує автомобілями та легковими автотранспортними засобами.
  2. Луцький «Богдан Моторс» (Дочірнє підприємство «Автоскладальний завод № 1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс»).
  3. Київське ТОВ «Науково-технічне підприємство СТГ Інженеринг».

Згідно з документами пропозиції, які надали учасники, двоє перших пропонують тролейбуси «Богдан» Т70117 [12], а третій — ЛАЗ Е183А1 [3], який не підходить під умови тендеру. Чому — пояснюємо нижче.

«Полтаваелектроавтотранс» поставило такі умови, що виключають майже усіх «непотрібних» постачальників

Ще під час процедури подання пропозицій представники двох підприємств звернули увагу та те, що умови тендеру обмежуюють коло потенційних учасників або, навіть написані під одного — «Богдан Моторс».

Зокрема, це стосується вимоги того, щоб передня підвіска у тролейбусах була «незалежна, пневматична з автоматичним регулюванням положення кузову». Проблема саме у «незалежній» підвісці. Ось що про це пише один з представників потенційних учасників:

Враховуючи те, що пасажири знаходяться в троллейбусах невеликий проміжок часу, для них переваг однієї підвіски над іншою немає. При експлуатації тролейбусів на міських маршрутах можливе використання, як залежної так і незалежної підвіски у зв«язку з відносно рівними дорогами по маршрутах руху тролейбусів. Перевага залежної підвіски над незалежною полягає в тому, що в залежній підвісці встановлені 3 регулятора положення кузова — 2 на передній осі, 1 на задньому мості, відповідно більше навантаження лягає на задній міст, на якому встановлені здвоєні колеса.

В незалежній підвісці все з точністю навпаки, відповідно більше навантаження приходиться на передню вісь, на якій встановлено всього 2 колеса, через що шини швидко зношуються, що приводить до додаткових витрат. При обслуговувані незалежної підвіски витрат у 2 рази більше. У звязку з вищевказаним прошу внести в тендерну документацію: передня підвіска — пневматична, европейського виробника. Дані зміни вимагаємо внести для усунення дискримінаційних умов, враховуючи те, що протягом багатьох останніх років учасники з країн Єврозони не приймали участь в тендерах по тролейбусах в Україні. «Електрон» м. Львів зі своїм тролейбусом неконкурентноздатний по ціні (кузов виготовлений із нержавіючої сталі), виходить, що тендерні вимоги (незалежна підвіска) виписані під одного учасника — а саме ДП «АСЗ № 1» ПАТ «АК «Богдан Моторс».

Схожі вимоги висував й інший представник — він просив змінити на «Підвіска передня — пневматична з автоматичним регулюванням положення кузову». Однак, судячи з документів, обом відмовили. Аргументували це тим, що умови тендеру писались для того, щоб пасажирам було комфортніше їздити у тролейбусах. Іншим аргументом було те, що незалежна підвіска є у тролейбусах й інших марок.

Для того, щоб зрозуміти ситуцацію, ми звернулись до двох експертів з питань тролейбусів та спитали, наскільки важлива в умовах міста «підвіска передня — незалежна, пневматична з автоматичним регулюванням положення кузову» і чи дійсно умови написані під одного учасника.

— У деяких виробників вона (підвіска — ред.) залежна, наприклад ЛАЗ. Це впливає на радіус розвороту. Тролейбусу з незалежною підвіскою потрібно менше місця. Я думаю, що це умова покликана відсіяти деяких постачальників. Ні про яку комфортність пасажирів вони не думають, інакше в техзавданні був би передбачений, наприклад, кондиціонер салону, — розповів екс-директор з маркетингу фірми «ЛАЗ» Емиль Салманов.

— Вимога незалежної підвіски відразу виключає з тендера тролейбуси ЛАЗ Е183. Тому дискримінація має місце. Але законодавство дозволяє, на жаль, таке, оскільки це право замовника висувати технічні вимоги. У техзавдання можна навіть внести вимогу про покриття корпусу сусальним золотом, ось тільки це не позначиться позитивно на ціні закупівлі, та й комфорту не додасть. Що стосується комфорту в плані типу підвіски — різниця між залежною і незалежною непомітна на звичайній дорозі. Переваги її можна відчути, наприклад, на бруківці. Але таких доріг на маршрутах тролейбусів в Полтаві небагато. Тому в питанні комфорту більш принциповою є компоновка салону, наявність поручнів на зручній висоті, відсутність сходинок в салоні, наявність кондиціонера. Тролейбус — це міський транспорт, середня швидкість якого невелика. Тому питання в типі підвіски не повинно зменшувати конкуренцію, як це сталося в Одесі і відбувається зараз в Полтаві, — розповів член громадської експертної комісії з транспорту при Сумській міськраді Олександр Мироненко.

Як бачимо, обидва експерти підтвердили, що пропозиція ТОВ «Науково-технічне підприємство СТГ Інженеринг» не підходить під умови тендеру.

Незалежну підвіску просять тільки у Полтаві та Одесі

Щоб перевірити слова Олександра Мироненка, ми переглянули, як на ProZorro проводять тендери на закупівлю тролейбусів в інших містах України. Через те, що сервісом масово почали користуватись тільки місяць тому, жодної завершеної закупівлі поки немає.

Місто Шт. Очікувана ціна, млн Ціна за 1 тролейбус Підвіска
Дніпро* 2 15,8 7,9 Пневматична європейського виробника
Дніпро* 13 63,7 4,9 Пневматична європейського виробника
Одеса 5 27 5,4 Пневматична з автоматичним регулюванням положення кузову. Передня — незалежна, задня — залежна.
Хмельницький 7 32,2 4,6 Пневматична з автоматичним регулюванням положення кузову
Суми 7 36,127 5,161 Пневматична з автоматичним регулюванням положення кузову
Кіровоград 20 80 4 Пневматична
Полтава 5 24,7 4,94 Пневматична з автоматичним регулюванням положення кузову. Передня — незалежна, задня — залежна.

* Дніпро (Дніпропетровськ) вказаний двічі, бо МКП «Дніпропетровський електротранспорт» оголосило 2 окремих тендери.

«Полтаваелектроавтотранс» готовий витратити 25 мільйонів на 5 тролейбусів, але не знає, де вони їздитимуть

Врахувавши слова експертів про переваги незалежної підвіски на вузьких вулицях та бруківці, ми запитали у міськвиконкому та «Полтаваелектроавтотрансу», на які саме маршрути планують постави ці п’ять тролейбусів.

Як відповів «Полтавщині» начальник комунального підприємства Євгеній Зайцев, це питання ще не вирішено.

— Спочатку треба завершити тендер, потім закупити тролейбуси, і щоб вони до нас прийшли. Тоді вже будемо вирішувати, — зазначив керівник «Полтаваелектроавтотрансу».

Профільний заступник мера також не має інформації щодо призначення тролейбусів.

Таким чином, тролейбуси з незалежною підвіскою було б доцільно купувати, якщо їх пустити по бруківці (через вулицю Небесної Сотні (Леніна)). На інших маршрутах незалежна підвіска не дає жодних переваг, а отже без цієї умови місто могло б зекономити близько 2,5 мільйонів гривень. Але, як бачимо, у ПЕАТ наразі навіть не знають, де запускатимуться нові тролейбуси.

Джерело: http://poltava.to/

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# Злидня 06.09.2016 16:45
"Богдан" президента, так?
# pravda 06.09.2016 17:19
У нас завжди так .Спочатку зроблять,а потім думають.