Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/news/2014/Politic/123452.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2014/Politic/123452.jpg'
123452.jpg

Арсенію Петровичу цього тижня не пощастило двічі. Вперше — коли він намагався дружньо привітатися з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Його звичайний, здавалося, дружній цьом у щічку не оцінили користувачі соцмереж. Вдруге йому не поталанило, коли депутат Олег Барна взяв Прем’єра поміж ніг та спробував винести з парламентської трибуни.

Але все по порядку.

Перша "незручна мить" сталася на початку тижня, коли Арсеній Петрович брав участь у засіданні Ради асоціації Україна — ЄС. Український прем’єр головував на засіданні Ради асоціації із віце-президентом Європейської Комісії — Верховним представником Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Федерікою Могеріні. Проте головною темою того дня було зовсім не це досягнення українського прем’єра. Чи не найголовнішою темою соціальних мереж стала запланована в рамках візиту до Брюсселя зустріч Арсенія Петровича із президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером. Фотографи зафіксували "поцілунок" політиків: Яценюк нібито наполегливо намагається поцілувати Юнкера, а той у свою чергу нібито наполегливо від нього ухиляється. Насправді, нічого екстраординарного у тому "цьомі" не було.Звичайне європейське привітання, у Франції, приміром, так цьомають одне одного в щічку чи не всі чоловіки. Проте очільнику українського уряду не пощастило й Інтернет вибухнув сотнею глузливих коментарів — від "ЛГБТ радіє" до "заради євроінтеграції ладен на все".

Друга "незручна мить" сталася у четвер, 11 грудня, у залі Верховної Ради, коли Арсеній Петрович виступав перед народними депутатами з щорічним звітом про роботу Кабміну. Він розказав, що Україна виконала всі критерії для того, щоб отримати безвізовий режим; повідомив, що на державних рахунках знаходиться 95 мільярдів гривень; заявив, що за останній рік Кабміну вдалося стабілізувати фінансову систему країни, забезпечити зростання надходжень до бюджету, а також зменшити залежність від імпортованого газу; та називав пріоритети на 2016 рік: реформу системи освіти й медицини, а також роботу по забезпеченню подальшого підйому української економіки.

Після цього в президії у сесійній залі сталася бійка. До трибуни підійшов народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олег Барна, який вручив Яценюкові букет червоних троянд. Потім Барна підняв очільника уряду та виніс його з-за парламентської трибуни. І почалося. Депутати — близько 30 осіб переважно з Народного фронту та БПП — штовхалися та наносили одне одному тілесні ушкодження. На прохання спікера ВР Володимира Гройсмана припинити бійку та продовжити працювати ніхто не зважав.

Олег Барна, трохи згодом коментуючи інцидент із Прем'єр-міністром, зазначив, що вчинив не по-європейськи. Після публічного розкаяння Барна виступив за відставку нинішнього очільника уряду. "Знаєте, якщо по-європейськи, то Яценюк нехай складе свої повноваження... як нормальний політик. Якщо він по-доброму не піде, то його винесуть люди ", — сказав Барна.

Після того, як поведінку Барни засудили всі, кому не ліньки, а Комітет з питань регламенту позбавив його права бути присутнім в парламенті протягом п'яти пленарних засідань, депутат заявив про своє рішення вийти з парламентської фракціїБПП. Фракція та особисто Президент Петро Порошенко підтримали його рішення. Ображений Барна заявив, що з фракції його виключили для збереження коаліції.

Йому на це відповів віце-президент Сполучених Штатів Джозеф Байден, який назвав інцидент у Верховній Раді "нападом на прем’єр-міністра".

"Віце-президент засудив атаку на Прем'єр-міністра Яценюка в Раді, закликаючи законодавців України припинити чварну риторику, яка тільки заважає реформам, на які заслуговує український народ", — йшлося у повідомленні Білого дому.

Байден, до речі, цього тижня як раз відвідав неньку з дводенним робочим візитом. Поїздкою своєю він лишився вкрай задоволеним , тому не дивно, що поведінка депутатів в Раді його вкрай приголомшила.

У перший день американський віце-президент вшанував пам'ять героїв Небесної сотні. Після цього він закликав Петра Порошенка продовжувати роботу з викорінення корупції; заявив, що Сполучені Штати побачили ознаки економічного росту в Україні із ростом ВВП; пообіцяв надати Україні ще 190 мільйонів доларів для підтримки та зазначив, що Київ може отримати від США ще 300 мільйонів на сектор безпеки.

Наступного дня він прибув до парламенту, де звернувся до народних депутатів. Говорив довго. Про те, що весь світ спостерігає за Україною. Що санкцій не можна знімати доти, поки Росія не виконає мінські угоди, а затягування цих самих угод "є неприпустимим". Що Росія продовжує перекидати на Донбас війська, найманців та озброєння й усім цим безпосередньо керує. Що вибори на Донбасі мають відбутися під наглядом ОБСЄ. Що Кремль має натиснути на так звані ДНР і ЛНР для виборів на Донбасі за українським законодавством і що вибори в будь-якому випадку засвідчать бажанняжителів регіону жити в Україні.

Покидаючи Україну, Байден прямо на борту літака записав відеозвернення, в якому повідомив, що в України є "шанс на встановлення справжньої демократії" та закликав Президента, Прем'єра і голову ВР до співпраці.

Джерело: УНН

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!