1405935989_53ccd8c7f1ce3.jpeg

Підвищення мінімальної заробітної плати до 3 200 призведе до автоматичного зростання бази оподаткування, хоча самі податкові ставки не зміняться.

Про це йдеться в матеріалі ЛІГА.net "Фактор 3200. Як зміняться податки для підприємців".

Згідно з матеріалом, підвищення мінімалки означає, що база оподаткування автоматично зросте. Хоча самі податкові ставки не зміняться.

"Якщо враховувати те, що бюджетом збираються встановити рівень мінімальної заробітної плати в розмірі 3 200 грн, то сума Єдиного соціального внеску (ЄСВ) до Пенсійного фонду дорівнюватиме 22% від мінімалки - 704 грн на місяць, незалежно від отримання прибутку", - розповідає керуючий партнер юрфірми "Місечко та Партнери" Володимир Місечко.

Виходить, що для більшості підприємців розмір цього збору збільшиться майже в два рази. Адже раніше він становив 352 грн, говориться в тексті.

За словами юриста, стільки будуть платити в наступному році тільки платники податку 1 групи (0,5 від мінімального розміру страхового внеску).

Крім того, фізичні особи-підприємці, за винятком тих, які перебувають на єдиному податку 1 групи, з 2017 року будуть зобов'язані платити ЄСВ в тому числі за місяці, в яких вони не отримали доходу.

"Навіть якщо фізособа-підприємець перебуває на загальній системі оподаткування і не веде бізнес (так звані "нулевки"). Тому приватний консультант з питань оподаткування Олена Ільїна радить в терміновому порядку закрити неживі ФОП протягом грудня", - пише видання.

"Крім того, збільшення мінімальної заробітної плати торкнеться і підприємців, які використовують найману працю, тобто 2 і 3 груп, оскільки вони сплачують за найманих працівників зарплатні податки, прив'язані до розміру заробітної плати", - розповідає керуючий партнер адвокатського об'єднання Suprema Lex адвокат Віктор Мороз.

Мінімальний страховий внесок за найманого працівника з 1 січня буде дорівнює 704 грн. А мінімальна загальне податкове навантаження на одного працівника з трудовою книжкою становитиме 1 184 гривень на місяць.

Як говорить Місечко, з прийняттям нового розміру мінімальної заробітної плати зросте розмір єдиного податку, що підлягає до сплати.

На ФОП 3 групи платників єдиного податку її збільшення не вплине, оскільки розмір податку, який вони платять, визначається в залежності від отриманого доходу (5% від виручки).

Єдиний податок для платників 1 групи становить 10% від мінімальної заробітної плати (тобто збільшиться до 320 грн), 2 групи - 20% (зросте до 640 грн).

Ільїна звертає увагу на те, що виросте також обсяг деяких штрафів за порушення трудового законодавства.

Як розповідає заступник голови стратегічної групи радників при Кабміні Павло Кухта, життя приватних підприємців може ще трохи змінитися в наступному році, якщо буде остаточно прийнятий законопроект Мінфіну № 5368.

Зокрема, він передбачає для підприємців можливість канікул з податку на чистий прибуток терміном на 5 років. Основна умова - оборот не повинен перевищувати 3 млн грн на рік. 

Мороз додає, що зараз активно обговорюється питання про скасування пільг для фізичних осіб-підприємців, що займаються аграрним бізнесом. Так що їх теж можуть очікувати сюрпризи.

Нагадаємо, 6 шрудня Верховна рада в цілому підтримала законопроект, яким підвищується мінімальна заробітна плата та страхові виплати.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів планує з 1 січня 2017 року підвищити мінімальну зарплату до 3,2 тисяч гривень.

Президент Петро Порошенко зазначив, що зростання "мінімалки" не підвищить податки для бізнесу.

Джерело: http://www.pravda.com.ua/

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# Злидня 12.12.2016 10:00
Підуть у тінь ті зарплати