У нашому сьогоднішньому матеріалі мова піде про футбольний клуб «Дружба», що представляє село Очеретувате Семенівського району Полтавської області. Цього сезону сільська команда, яка є одним з найтитулованіших колективів Семенівського району, виступає у першій лізі чемпіонату Полтавщини. «Дружбою» опікується місцевий меценат, патріот рідного краю Сергій Семигреєнко.

КОМАНДА МРІЇ b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_Drugba_CPap8DMbiEY.jpg

Футбольна команда «Дружба» була створена в 1958 році на базі тодішнього колгоспу «Дружба» і в першому своєму ж сезоні заявила про себе як команда- переможець, вигравши чемпіонат району. А вже, починаючи з другої половини 60-х років бере участь в обласних змаганнях. У 1972 році команда зіграла у своєму першому фіналі р Кубку області. Команда мрії – це не просто команда кращих гравців, це команда, яку пам’ятають. У кожного, можливо, є своя команда мрії. Більше 40 років тому в Очеретуватому була своя команда мрії. У 1972 році, вигравши звання чемпіона Семенівського району, «Дружба» завоювала право взяти участь у розіграші Кубку області, присвяченого 50-річчю утворення СРСР. Дійшовши до фіналу, команда поступилася у вирішальному матчі «Харчовику» (с. Артемівка Чутівського р-ну) з рахунком 1:2. Гол за очеретуватців забив Борис Кравченко. За команду грали хлопці з Очеретуватого, Семенівки, Устимівки.

Папуш Христофор Христофорович – тренер команди. Учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, він у повоєнні роки переїхав до Очеретуватого, маючи досвід гри за команду «Металург» (м. Жданов, нині Маріуполь). Безмежно відданий футболу, один з ініціаторів створення в селі Очеретувате футбольної команди в 1953 році. Виховав не одне покоління футболістів. Воротар – Анатолій Гусак. Його надійна гра в рамці воріт, на виходах вселяла впевненість польовим гравцям. Захисники: Леонід Гаряга, Микола Кудленко, Микола Чуркін, Борис Сімонькін – правильний вибір позиції, вміння «читати» атакуючі дії суперника, вдале застосування штучного положення поза грою, вчасне піключення до атаки – притаманні риси захисту команди. Півзахисники: Анатолій Кобзар, Володимир Душко, Юрій Дроботенко, Леонід Василенко, Андрій Корф. У футбольних колах ходить вислів: «Покажи мені середню лінію команди, і я скажу, на що вона здатна». Півзахист очеретуватців відзначався мобільністю, швидким переходом від захисту до нападу і навпаки, особливо в цьому відзначилися Ю. Дроботенко і В. Душко. Юрій Дроботенко – «мотор» команди, його флангові проходи часто ставили у безвихідь оборону суперників, у разі втрати командою м’яча, своєчасно повертався в оборону. Володимир Душко – високотехнічний гравець з прекрасним баченням поля і потужним ударом. На сучасній мові, він виконував амплуа плеймейкера. Нападаючі: Борис Кравченко – нападник «таранного типу» з умінням грати головою. Леонід Денисенко – капітан, душа команди. У важкі для команди моменти міг взяти гру на себе, володів високою стартовою швидкістю і хорошим дриблінгом. Микола Петріченко – лівий крайній нападаючий. Прийшовши в команду на початку 50-х років, грав до початку 80-х. Часто влучаючи ударами по воротах, замикав простріли партнерів. Олександр Бірюлін – начальник команди, займався організаційними питаннями.

Грала команда на стадіоні «Авангард» Веселоподільського цукрозаводу. Це було справжнє свято футболу. Перед початком, в перерві, після закінчення матчу грав духовий оркестр, на стадіоні були вболівальники не тільки з Очеретуватого та Семенівки, а й навколишніх сіл. Про ці події згадує Євген Павлович Бутенко, в 1972 році голова колгоспу «Дружба»: «Палкими вболівальниками команди були і тодішні керівники району перший секретар райкому партії Г. А. Олійник та голова райвиконкому С. К. Мовчан. Під час матчу «Дружба» – «Авіатор» (2:1) після взятого Гусаком пенальті Григорій Антонович запитав у мене: «А ким працює в тебе цей хлопець?». Відповідаю: «Водієм». Олійник: «Як прийде на колгосп автомобіль – йому в першу чергу». Своїми спогадами поділився і вболівальник команди з часу її заснування Петро Дмитрович Каспір: «Фінал Кубка був у Полтаві глибокої осені. Для поїздки гравців і вболівальників було виділено автомобіль, який за нормою міг перевозити 25 чоловік, а нас зібралося близько 50-ти, і ніхто не хотів бути зайвим. Довелося розміщатися хто на лавках, хто між лавками, але поїхали майже всі. По дорозі доводилося лягати на дно кузова при наближенні до постів ДАІ, але це дрібниці, коли їдеш підтримувати рідну серцю команду». З того часу минуло 40 років, але ця команда завжди буде прикладом у ставленні до футболу, досягнення поставленої мети.

НАЙТИТУЛОВАНІША ФУТБОЛЬНА КОМАНДА СЕМЕНІВЩИНИ b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_Drugba_Ocj89cJm9C4.jpg

За свою багату історію «Дружба» 25 разів була чемпіоном Семенівського району і 20-разовим володарем Кубку. На сьогоднішній день це найтитулованіша футбольна команда району. За часів незалежної України колектив переживав і злети і падіння, на кілька років ФК «Дружба» зникав з футбольної карти району. Починаючи з 2000-го року команду під своє «крило» бере ПСП «Дружба» і її керівник Сергій Семигреєнко. І «Дружба» починає жити новим життям. Стає дворазовим переможцем і володарем Кубку серед сільських колективів області, виборює Кубок України серед сільських колективів. Стає чемпіоном району і ще десять разів виборює Кубок району. Разом із С. В. Семигреєнком увесь цей тернистий шлях пройшли кращий нападник району останніх років Олександр Рома та захисник і незмінний капітан ФК «Дружба» Сергій Вовк, який 2 липня 2011 року (у молодому віці – 28 років) трагічно пішов із життя.

НЕДОГРАНИЙ МАТЧ ЖИТТЯ…

Сергій Вікторович Вовк був талановитим футболістом, здібним організатором, прекрасним тренером і просто хорошою людиною. Він неодноразово визнавався кращим гравцем району, був капітаном футбольної команди «Дружба», яка досягла найвищого успіху в історії районного футболу, вигравши Кубок України серед аматорів ДСТ «Колос». Саме за його ініціативою у 2009 році було створено першу в районі громадську організацію «Футбольний клуб «Дружба» (саме тому аматорська команда носить горду приставку «ФК»). Маючи тренерський талант, він у 2010 році виграє з командою срібні нагороди чемпіонату і Кубків імені В. Д. Кізя та М. Т. Бутенка. За успіхи команди його визнано кращим тренером сезону. В останньому для Сергія сезоні ФК «Дружба» під його керівництвом впевнено лідирує, та його матч життя перерваний... Той же таки чемпіонат Семенівського району – 2011 очеретуватці виграють і присвячують перемогу Сергієві.

ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКИЙ ФУТБОЛb_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_Drugba_IeZnEDDwbEY.jpg

Дитяча футбольна команда «Дружба» існує з 2005 року, ініціатором її створення, організатором і спонсором виступає керівник ПСП «Дружба» Сергій Семигреєнко, який дуже багато часу, зусиль і коштів витрачає на футбол. І, до речі, не лише дитячий. Дублюючий склад також має високі результати гри, разом із старшими змагається у чемпіонаті області. На жаль, пік успіху юнацького футболу Семенівщини співпадає зі ще одною трагедією. У жовтні 2011 року, перемігши у чемпіонаті Полтавської області серед юніорів, декілька гравців потрапили у страшну автомобільну аварію, про яку зі страхом говорили по всій Україні. Тоді загинули усі 8 хлопців, серед яких зовсім юні надії семенівського футболу Олександр Редун та Олександр Яроватий.

СУЧАСНІСТЬb_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_Drugba_dDM9c1-tEbo.jpg

Основу команди складають студенти, учні та молодь с. Очеретувате. Більшість із цих юнаків пройшли школу молодіжного та дорослого складів колишньої районної команди «Колос». ПСП «Дружба» завжди надає транспорт та допомогу при підготовці футбольного поля до ігор команди. ФК «Дружба» – амбіційна команда, яка ставить перед собою тільки найвищі цілі та завдання. На кожній домашній грі односельці палко підтримують команду. Отже гравцям є для кого грати і перемагати. Народний депутат України Костянтин Іщейкін після того як побував на фіналі Кубку України «Зоря» – «Шахтар» (0:2), відвідав і гру Першості Полтавської області серед команд першої ліги в Очеретуватому. Він поділився враженнями від гри на своїй сторінці у мережі Facebook: «І знову про футбол. Сьогодні їхав додому, як завжди через округ, і завітав на ігри підліткової і дорослої команд у селі Очеретувате Семенівського району. Зовсім невелике село, але завдяки соціально відповідальним місцевим бізнесменам є поле, є підтримка команд, є глядацькі місця, роздягальні, душові, туалет, кабінет для суддів. І молодь, замість зайвої цигарки і дозвілля з алкоголем, мають простір для кращого альтернативного відпочинку. Я вже мовчу про радість односельців – мені не передати цей емоційний запал глядачів, коли вони вболівають за своїх. Під час матчів присутні лікар, правоохоронець – усе за правилами. Так що після Кубку України я мав радість у себе на окрузі. Так тримати!»

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_Drugba_mW1LxSfrSPc.jpg

П’ЯТИКРАТНІ ЧЕМПІОНИ

У 2009 році з метою створити потужний футбольний колектив у райцентрі за ініціативи С. В. Семигреєнка створена команда «Атлант». У першому з сезоні «Атлант» у драматичній боротьбі здобуває чемпіонство, «Дружба» – друга, щоб здобути Кубок 2009 р. «Атланту» не вистачило зовсім трохи, програвши у фіналі «Медику» (Семенівка). Надалі, «Атлант» і «Дружба» постійно конкурують між собою, у здоровій спортивній боротьбі. У 2010 р. – «Дружба» здобуває Кубок та срібло чемпіонату. До речі, тоді його виграє новий колектив «СБЛ» із с. Крива Руда, який має вагомий трофей – Кубок України серед сільських колективів. Наступного 2011 року «СБЛ» виграє Кубок району, перемігши у фіналі «Атлант». Чемпіонство ж цього року дістається «Дружбі», яка розпочала своєрідний «стрік», що триває до сьогодні. З того часу чемпіон на Семенівщині незмінний – «Дружба» виграє районну першість п’ять разів поспіль!

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_Drugba_VTIsduaxAT0.jpgЧемпіонат 2011 р. – «Дружба», «Атлант», «В. Поділ. Дослідне». Кубок 2012 р. – «Атлант», «Дружба». Чемпіонат 2012 р. – «Дружба», «В. Поділ. Дослідне», «Атлант». Кубок 2013 р. – «В. Поділ. Дослідне». Чемпіонат 2013 р. – «Дружба», «В. Поділ. Дослідне», «Семенівка». Кубок 2014 р. – «В. Поділ. Дослідне», «Дружба». Чемпіонат 2014 р. – «Дружба», «В. Поділ. Дослідне», «Атлант». Кубок 2015 р. – «В. Поділ. Дослідне», «Арсенал» (Устимівка). Чемпіонат 2015 р. – «Дружба», «Арсенал» (Устимівка), «В. Поділ. Дослідне». Кубок 2016 р. – «Злагода К» (Погребняки), «Арсенал» (Устимівка). У цьому році вже встигла виграти Першість району з міні-футболу. 

Дружба

Матеріали статті дозволяється використати відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# Рибак 16.06.2016 17:47
Я поражаюсь впертості, в хорошому розумінні цього слова, Семигреєнка! Скільки йому не "вставляють палки в колеса" (відібрали стадіон, який він зробив з нуля, переманюють талановитих гравців, бойкотують всі його хороші ініціативи), а він пре, як танк! Пихтить , починає з нуля, сердиться, і все рівно пре!!! Уважаю і по доброму завидую.
# Хвеська 17.06.2016 07:29
Цитирую рибак:
Я поражаюсь впертості, в хорошому розумінні цього слова, Семигреєнка! Скільки йому не "вставляють палки в колеса" (відібрали стадіон, який він зробив з нуля, переманюють талановитих гравців, бойкотують всі його хороші ініціативи), а він пре, як танк! Пихтить , починає з нуля, сердиться, і все рівно пре!!! Уважаю і по доброму завидую.

кукушка хвалит соловья, а соловей нахваливает кукушку
# Рибак 17.06.2016 09:30
Поясни, де я сказав не правду, конкретно, де?!
-2 # святослав 16.06.2016 21:37
Це хто тут ще патріот ,,рідного краю,, ?! Чи то пак, якщо , ригівського ,,Ріного міста -краю,, - то все вірно ! Там самі патріОти - від помаранчево-рожевих , до синьо-голубих ! І чи приємно самому С.Семегреєнку , що йому так старанно вилизують ?! Люди ж , не дурні в районі , все розуміють і бачать !Спорт- це бабло і гонор , а патріотизм - це зовсім інше , багатьом - недосяжне !
# Рибак 17.06.2016 04:17
Да, спорт в районі це бабло. Тільки з кармана а не в карман! Хлопців на гру відвези, форму і м`ячы купи, стадіон прибери... А щодо вилизування, так я можу нагадать, тобі тварюко, як ти у Лили лизав, коли тобі треба було.
# Саня 17.06.2016 06:10
"Спорт- це бабло і гонор , а патріотизм - це зовсім інше , багатьом - недосяжне !"
_________________________________________
Поповоду бабла может говорить только несведущий человек. Спорт в захудалом районе - это вливание денег, а не их отмывание. По поводу патриотима, могу сказать лишь то, что состряпать ГО "евромайдан", повесить 2 флага возле дома и притянуть в Семеновку попа-схизмата - это ли патриотизм?Не думаю.
# Хвеська 17.06.2016 07:31
_________________________________________
Поповоду бабла может говорить только несведущий человек. Спорт в захудалом районе - это вливание денег, а не их отмывание. По поводу патриотима, могу сказать лишь то, что состряпать ГО "евромайдан", повесить 2 флага возле дома и притянуть в Семеновку попа-схизмата - это ли патриотизм?Не думаю.
Для повного щастя нам нехватає мули та равина.
# Злидня 17.06.2016 09:07
Їм тут і так тісно, я маю на увазі представників духовенства, а якщо ще і мулу і равина, то капець буде.
# Oleg 17.06.2016 10:07
Даешь по попу на каждого жителя района. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
+1 # Oleg 17.06.2016 03:46
Народ вимагає розваг,а вони розваги є ширмою за якою криються всі проблеми як району так всієї України.У нас в селищі зостався хіба що один стадіон.Ми вміємо співати,танцювати,твердими лобами по мячу гатити,а от вести конструктивну економічну політику в районі не навчились.Продовжуйте і далі,народ наш поки ще дрімає.
# Хвеська 17.06.2016 04:16
Цитирую Oleg:
Народ вимагає розваг,а вони розваги є ширмою за якою криються всі проблеми як району так всієї України.У нас в селищі зостався хіба що один стадіон.Ми вміємо співати,танцювати,твердими лобами по мячу гатити,а от вести конструктивну економічну політику в районі не навчились.Продовжуйте і далі,народ наш поки ще дрімає.

ВІН І НЕ ПРОСНЕТЬСЯ!
# Robin Hood 17.06.2016 05:11
Гарна стаття. Хотілосяб більше про районний футбол періоду незалежності.... 8) 8) 8)
# Oleg 17.06.2016 05:21
Від кого і від чого незалежності?
# Вічно молода подружка очільників 17.06.2016 06:23
Риторичне запитання, від червоного терору незалежні та від старшого брата, ось від чого.
# Oleg 17.06.2016 09:20
Кошеча подружко,брата поміняли і не одного,тепер без цього брата америкосовського і гейропейського і кроку ступити не можем.Ці брати,мать їх загнали Україну в глибоку боргову яму.Борги ці і твої правнуки не зможуть повернути.Так що про братів краще помовч.
# Хвеська 17.06.2016 07:39
Ви патріоти хренові! Подивіться що робиться в Кривій Руді.Деж ваш патріотизм, помаранчеві. синьо-голубі, майдонуті та вся інша партійна непотріб.
# Хвеська 17.06.2016 07:44
Де патріот Кривої Руди Павло Бабарика, де Петро Сліпаченко, де Кабачок із сусідньої Степанівки?
# София 17.06.2016 09:49
а разве они патриоты????впервые слышу, ты назвала фамилии партийных перебежчиков, такие как дядя паша патриот только на словах, от него толку как от козла молока :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*
# Бабарика Павло 17.06.2016 15:01
Пані Софія! З проблемами Кривої Руди ми якось розберемось без ВАс. Прикро що те, що в тому що відбувається у нас, заслуга тих людей, яких Ви прославляєте на цьому сайті. Я розумію чому.
Якщо бажаєте прочитайте оце. http://poltava.to/news/38889/ . Саме тут описано те, що відбувається в Кривій Руді. А на рахунок політики, я дійсно поганий політик! Я вчитель, і цим все сказано!
# Хвеська 18.06.2016 03:57
Цитирую Бабарика Павло:
Пані Софія! З проблемами Кривої Руди ми якось розберемось без ВАс. Прикро що те, що в тому що відбувається у нас, заслуга тих людей, яких Ви прославляєте на цьому сайті. Я розумію чому.
Якщо бажаєте прочитайте оце. http://poltava.to/news/38889/ . Саме тут описано те, що відбувається в Кривій Руді. А на рахунок політики, я дійсно поганий політик! Я вчитель, і цим все сказано!

Не звертайте на таких уваги а робіть своє діло
# Хвеська 17.06.2016 08:34
Хутбол то харашо но гроші на патрони нужні.https://news.mail.ru/politics/26140593/?frommail=1
# Хвеська 17.06.2016 08:34
Цитирую Хвеська:
Хутбол то харашо но гроші на патрони нужні.https://news.mail.ru/politics/26140593/?frommail=1

https://news.mail.ru/politics/26140593/?frommail=1https://news.mail.ru/politics/26140593/?frommail=1
# Адам 17.06.2016 11:31
Знаєте хто у нас основна фірма по прибиранню сміття в селищі? Правильно комунгосп "Агріс". Тільки за півмісяця червня орденоносна фірмв Агріс перерахувала 41353 грн. Оце ми засралися!!! Агріс кращий! Рекомендую всім фірмам надавати соціальні послуги за гроші і успіх вам гарантовано!
# Хвеська 18.06.2016 03:59
Цитирую Адам:
Знаєте хто у нас основна фірма по прибиранню сміття в селищі? Правильно комунгосп "Агріс". Тільки за півмісяця червня орденоносна фірмв Агріс перерахувала 41353 грн. Оце ми засралися!!! Агріс кращий! Рекомендую всім фірмам надавати соціальні послуги за гроші і успіх вам гарантовано!

А ще як дорахують прибирання гамна в очереті то сума вообше буде астрономічна.
# Robin Hood 20.06.2016 15:19
Ого!!!Бізнес розширяється, браво Семенівська громадо!!!!!!
# Хвеська 18.06.2016 04:01
А може про хутбол трошки забудемо а викупимо нашого земляка із тюрьми! http://poltava.to/news/38897/http:/ /poltava.to/news/38897/

http://poltava.to/news/38897/
# Вічно молода подружка очільників 19.06.2016 10:41
Цитирую Хвеська:
А може про хутбол трошки забудемо а викупимо нашого земляка із тюрьми! http://poltava.to/news/38897/http:/ /poltava.to/news/38897/

http://poltava.to/news/38897/

Я думаю, що в нього є кому за нього заставу вносити.Тим більше, що в мене гривні нема зараз :lol:
# Аттила 21.06.2016 04:19
Наші хлопці в збірної України виграли б 3:0
# Злидня 21.06.2016 06:17
Шо ж ти рівняєш, збірна то дворова команда :lol: