b_385_225_16777215_00_images_news_2017_04_svk_6042917.jpg

Про ситуацію, яка сьогодні склалася на українському ринку молока, без суму говорити не можна – закупівельна ціна не дає можливості, як мінімум, окупити затрати на утримання корів, а переробні підприємства, на додачу, підвищують свої вимоги до якості здаваного сільгоспвиробниками молока. У таких умовах займатися тваринництвом можуть хіба що сміливці, і такими можна назвати співробітників СВК «Трубайцівський», який тримається на плаву у вируючому морі молочного виробництва.

То в чому ж секрет господарства, що базується в селі Трубайці сусіднього Хорольського району, поділився голова СВК Андрій Вітряк:

«Упровадження керованого та контрольованого доїння – це єдиний спосіб вижити в конкуренції на ринку», – говорить Андрій Миколайович. – Не менш важливими є умови тримання худоби, тому 6 квітня ми урочисто відкрили літній табір».

 Сучасні технології – для якісного молока  Сучасні технології – для якісного молока  Сучасні технології – для якісного молока
 Сучасні технології – для якісного молока  Сучасні технології – для якісного молока  Сучасні технології – для якісного молока

На відкритті були присутні й представники ПСП «Дружба» (керівник Андрій Колісник), яке тісно співпрацює з СВК «Трубайцівський». За час цієї взаємодії інновації прийшли як у тваринництво, так і в рослинництво – з’явилися потужні технології, нове технічне забезпечення.

Про модернізацію галузі розповідає заступник голови СВК «Трубайцівський» по тваринництву Сергій Цапенко:

«Довгі роки пошуків кращих технологій привели нас до того, що сьогодні, узявши все краще, що є в тваринництві, ми розпочали модернізацію галузі. Обладнано доїльний зал на 12 голів, за допомогою якого свіжовидоєне молоко від вимені корови відразу потрапляє у спеціальну ємність, де охолоджується до потрібної температури. Безконтактне доїння та відповідні температурні умови забезпечують якість сировини. А літній табір, у свою чергу, дає змогу утримувати худобу безприв’язно. Тепер наші корівки спокійні, нагодовані й напоєні. Сподіваємось, що усе це приведе до прибутковості галузі, хоча наразі з поліпшенням умов для корів упав надій молока, але поступово повертається до норми. У перспективі плануємо облаштувати новітній телятник й активно вести селекційну роботу».

Відтепер умови праці у сільськогосподарському виробничому кооперативі «Трубайцівський» стали набагато кращі та й продуктивність змінюється на краще: у 2015 р. – понад 4200 л., у 2016 р. – понад 5100 л., а в цьому році задача покращити результат завдяки новому літньому табору та обладнанню. А з такими технологіями вже можна вести переговори з молокозаводами і за підвищення сортності сировини.

Головне, чого прагнуть у кооперативі, це підняти роль і престиж праці доярки. Роботи в доярок поменшало, а якість молока покращилась. Та попри це, кількість робочих місць у СВК «Трубайцівський» не зменшилась, адже й поголів’я корів упродовж 5 років планують збільшити удвічі.

Михайло ПОГРІБНИЙ

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Рейтинг:  0 / 5

Звезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активна