b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_abetka_123942501_2627134_1_1_.jpg

Кабачки, особливо коли вони ще молоді, без перебільшення можна назвати природними ліками. М’якоть кабачка легко засвоюється організмом, не викликаючи роздратування шлунка і кишечника, надаючи стимулюючий вплив на функцію останнього. У ній міститься вітамін С, який бере участь у виробленні колагену, який має благотворний вплив на шкіру.

Вітамін А, який також міститься в кабачках, корисний для зубів і волосся, добре впливає на зір. Так само в ньому присутні важливі для організму мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній – необхідні серцю, мозку, м’язам і печінці.

Харчові волокна кабачків добре адсорбують токсичні речовини, надлишок холестерину і води, виводять їх з організму. При ожирінні споживання кабачків викликає ілюзію швидкого насичення, тим самим знижуючи споживання іншої більш висококалорійної їжі. Надзвичайно корисні кабачки в літньому віці. Вони активізують травні процеси, поліпшують моторну і секреторну функції шлунка і кишечника, сприятливо впливають на кровотворення, перешкоджають розвитку атеросклерозу. Їх рекомендують включати в раціон харчування при захворюваннях нирок, печінки, при гіпертонії.

Кабачки – сечогінний засіб при явних і прихованих набряках. При цьому надають дію м’якоть, насіння та квіти. Насіння не смажать, а сушать у гарячій духовці і систематично приймають по 15-25 штук у день. Квітки, які самі впали на землю, заварюють по 7-9 штук на склянку окропу і п’ють протягом дня, не пов’язуючи з прийомом їжі. Кабачки – найкраща їжа для виділення рідини з організму. Найбільш корисні кабачки довжиною близько 20-25 см, недостиглі, використовувані разом із шкіркою, злегка проварені без солі і вершкового масла. Страви з кабачків мають також протиалергічну, проти-
анемічну властивості, жовчогінний ефект, здатність спонукати перистальтику кишечника і спорожнення жовчного міхура. Як протиалергічний засіб 5-6 разів на день між прийомами їжі приймають по 1/3 склянки настою з 10-12 квіток рослини, залитих 0,5 л окропу і витриманих 2-3 години.

Страви з кабачків корисні хворим на гепатит, холецистит, жовчнокам’яну хворобу, хронічний коліт, гіпертонію, атеросклероз, хронічний нефрит і пієлонефрит. Кабачкова ікра показана при сечокам’яній хворобі з випаданням оксалатів і уратів, подагрі та інших порушеннях обміну. Калорійність кабачка наближена до нуля. Це означає, що цей овоч можна вживати в необмежених кількостях протягом усього сезону.

Хімічний склад кабачка робить цей овоч корисним продуктом для діабетиків, для яких у харчуванні дуже важливе обмеження вуглеводів і жирів. Також низьку калорійність у кабачках дуже цінують люди, які страждають надмірною вагою.

Кабачок відмінно засвоюється і служить прекрасним дієтичним продуктом. І що цікаво, він ідеально підходить для різних дієт. Наприклад, відварені кабачки, а також пюре і пудинги, зроблені з цих овочів, активно використовуються при сприятливих дієтах у хворих, що мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Кабачок – один із поширених продуктів, який використовується для приготування дитячого харчування. Як стверджує тибетська медицина, плоди кабачків мають загальнозміцнюючі властивості через великий вміст каротину і вітаміну С.

Кабачки підсилюють перистальтику кишечника, так що при регулярному вживанні зайва вага вам не загрожує. У день можна з’їдати до 1,5 кг цього корисного продукту.

  1. Серце, судини. Кабачки живлять серцевий м’яз завдяки великій кількості магнію і калію. Залізо покращує властивості крові. Більше заліза – більше кисню в крові. Більше кисню – більше навантажень у змозі винести наш організм без наслідків для себе.
  2. Структурована вода. Кабачки на 90% складаються з води. Це клітинний сік – природна рідина, яка добре засвоюється нашим організмом і живить його.
  3. Шлунок. Кабачок містить малу кількість клітковини. Особливо корисний він тим, хто переніс операції на органах шлунково-кишкового тракту.
  4. Імунітет. Кабачок – рідкісний овоч, який не втрачає свої властивості при тривалому зберіганні. Навіть перед Новим роком зможете підкріпити свій організм вітамінами С, В1, В3. А це завжди краще, ніж вітаміни в таблетках.
  5. Нирки. Кабачки допомагають виводити з організму зайву рідину. Якщо ви стали помічати набряки, кабачкова дієта піде вам на користь.
  6. Антиоксиданти. Речовини, що допомагають нам боротися зі старінням. Щоб вони повноцінно потрудилися на благо нашого організму – мінімум термічної обробки! Досить легкого гасіння або десяти хвилин у духовці.
  7. Печінка. При застою жовчі кабачки чудово розвантажують печінку. Допомагають навіть при холециститі.
  8. Шкіра. М’якоть кабачка при зовнішньому застосуванні прекрасно відбілює і омолоджує шкіру.
  9. Діабет. Кабачки містять найнеобхідніші діабетикам мікроелементи, у тому числі і природні цукри.
  10. Артрит. При регулярному вживанні кабачки виводять з організму надлишок солей і допомагають почистити наші суглоби.
  11. Отруєння. Після екстрених заходів по очищенню отруєного організму дотримуйтесь дієти з великою кількістю кабачків!
  12. Зашлакованість. Якщо ви знаєте, що ваш організм забруднений, протягом тижня щодня з’їдайте не менше 200 грамів кабачків.
  13. Целюліт. Усе та ж здатність кабачків виводити зайву рідину. Він допоможе впоратися з горезвісною «апельсиновою кіркою».

У кафе «Гармонія» ви можете насолодитися смачними стравами з такого корисного кабачка. Завітайте до нас і будьте здоровими!

Надія РИЖИХ,
медична сестра-дієтолог кафе

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!