За вікном яскраве весняне сонце, якого ми всі так довго чекали. Радіти б змінам у природі, адже зовсім скоро настануть по-справжньому теплі дні… Але чому ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, а постійна застуда все ніяк не проходить?
Причина банальна – організму не вистачає вітамінів. Ви відчуваєте постійну втому, вам постійно хочеться спати, а настрій на нулі. Усе це – яскраві ознаки весняного авітамінозу. Давайте поговоримо про те, що таке весняний авітаміноз, які причини його виникнення, симптоми та як ефективно побороти цей стан.
Є загальновідомі ознаки дефіциту тих чи інших вітамінів:
* при нестачі вітаміну А порушується сутінковий зір, розвивається так звана «куряча сліпота». Шкіра стає сухою і лущиться (особливо на п’ятах, колінах, ліктях), волосся стає ламким і випадає;
* при дефіциті вітамінів групи В з’являються неврологічні порушення: по шкірі «повзають мурашки», відчуваються судоми окремих м’язів, порушується сон, з’являється дратівливість;
* при нестачі вітаміну С підвищується проникність дрібних судин і на шкірі легко виникають «синці», з’являються носові кровотечі, кровоточать ясна, знижується імунітет і людина не виходить з ГРВІ;
* не вистачає в організмі кальцію – розвивається остеопороз (підвищена крихкість кісткової тканини), порушується згортання крові, бувають судомні посмикування м’язів;
* мало заліза – поступово розвивається недокрів’я.
Навесні слід особливу увагу звернути на певні продукти харчування, збільшивши їх споживання. Ось короткий перелік таких продуктів:
* велика кількість вітаміну А міститься в печінці, маслі тваринного походження, а також овочах і фруктах, жовтих і червоних;
* кисломолочні продукти, злаки і горох багаті вітаміном В1;
* молоко та молочні продукти, м’ясо, субпродукти, гречана і вівсяна каша, а також бобові допоможуть заповнити дефіцит вітаміну В2;
* риба, м’ясо курки і яловичина, квасоля, горіхи, а також такі овочі, як картопля і солодкий перець упораються з нестачею вітаміну В6;
* дефіцит вітаміну В12 можна поповнити з жирної риби, м’яса та субпродуктів;
* велика кількість вітаміну С є в чорній смородині, шипшині, обліписі, цитрусових, зелені цибулі, зеленому горошку і яблуках; ще одним овочем, багатим цим вітаміном, є, як не дивно, картопля;
* провести профілактику авітамінозу і заповнити дефіцит вітаміну D допоможуть яйця, печінка тріски, жирна риба і вершкове масло;
* підтримати ендокринну систему і повноцінно забезпечити організм нікотиновою кислотою можна за допомогою молочних продуктів, риби, м’яса і дріжджів.
Спосіб, коли профілактика весняного авітамінозу проводиться за допомогою вітамінних препаратів, підходить лише тим людям, організм яких, з тих чи інших причин, не може засвоїти вітаміни з їжі. Незважаючи на величезну різноманітність таких препаратів, що продаються в аптеці, не слід їх приймати самостійно, так як усі вони мають побічні дії. У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря, який порадить, що приймати при авітамінозі і в яких дозах. Самолікування може бути небезпечним і завдавати шкоди не меншої, ніж нестача вітамінів.