b_385_225_16777215_0_0_images_news_2019_05_shutterstock_700088347__large.jpg

Перепелине яйце вважается дієтичним продуктом, необхідним в раціоні для нормального розвитку дитячого організму, для відновлення в післяопераційний період і при різних захворюваннях.

Яйце має досить тонку світлу шкарлупу з характерними темними плямами.

Вага одного перепелиного яйця від 10 до 12 г.

Як правильно вживати перепелині яйця

Вживайте перепелині яйця в сирому, вареному й жареному вигляді. Їхня добова норма залежить від віку людини.

Норма споживання перепелиних яєць — 5-6 в день для людини у віці від 18 років. Людям старше 50 років не варто вживати більше 4 яєць на день, а для діточок норма і того менше. Зрозуміло, це загальна інформація, але сліпо довіряти їй не можна, тому перш, ніж почати вживати даний продукт, проконсультуйтеся з лікарем, чи можна вам взагалі їсти перепелині яйця і якщо так, то в якій кількості.

Енергетична цінність перепелиних яєць

Перепелині яйця мають мало калорій. Порція з п’яти яєць містить всього 71 калорію – 4 відсотки щоденного споживання калорій у стандартній дієті на 2000 калорій і приблизно така ж, як і одне велике куряче яйце. Кожна порція яєць перепілки забезпечує 6 грамів білка для підтримки здоров'я шкіри та волосся. Перепелині яйця також містять 5 грамів жиру, у тому числі 1,6 грамів насиченого жиру на порцію.

Що ж корисного в перепелиних яйцях?

Холін і вітамін А. Додавання яєць перепілки до вашої дієти збільшує споживання вітаміну А, а також холіну. Ваше тіло потребує холін, який допомагає підтримувати цілісність клітинних мембран та функції нервової системи. Вітамін А також покращує зір та підвищує імунітет. Кожна порція перепелиних яєць містить 119 міліграм холіну та 244 міжнародних одиниць вітаміну А. Це забезпечує 22% добової норми холіну та 8% – вітаміну А для чоловіків, за даними Інституту медицини, а також 28% і 10% рекомендованих щоденних прийомів холіну та вітаміну А для жінок, відповідно.

Залізо і селен. Яйця перепілки також служать прекрасними джерелами деяких важливих мінералів. Вони багаті на селен і містять ще більше заліза, ніж курячі яйця. Кожна порція яєць перепілки забезпечує 1,6 міліграма заліза – 20 і 9 відсотків рекомендованих добових доз для чоловіків і жінок відповідно, а також містить 26 відсотків рекомендованого добового споживання селену. Велике куряче яйце, навпаки, містить всього 0,9 міліграма заліза. Перепелие яйце також містить безліч інших поживних речовин, у тому числі вітаміни (А, В1, В2, РР), мікро- та макроелементи (фосфор, калій, кобальт, мідь, кальцій), незамінні амінокислоти (треонін, тирозин, гліцин, лізоцин, і гістидин).

Властивості перепелиних яєць

Перепелині яйця використовуються при лікуванні таких захворювань, як гастрит , панкреатит, порушення обміну речовин та травлення, пневмонія, бронхіт, астма, туберкульоз, перепади артеріального тиску, анемія, серцеві захворювання, захворювання органів зору.

Наявність перепелиних яєць у раціоні дитини сприяє кращому її розумовому розвитку, поліпшенню пам'яті, концентрації, зміцненню нервової та імунної систем.

Вагітним жінкам цей продукт рекомендують використовувати для профілактики розвитку патологій вагітності, укріплення зубної тканини, а також для підтримання імунітету.

Крім всього, речовини, що містяться в яйцях, сприяють зв'язуванню та виведенню радіонуклідів.

Особливо це важливо для людей, роботи яких пов'язані з підвищеним ризиком радіаційного опромінення, людям, що проходять хіміотерапію у боротьбі з раком, і тим, хто вже отримав дозу радіації, наприклад, в результаті аварії на ЧАЕС.

Кому не можна їсти перепелині яйця?

При всій безперечній користі цього продукту харчування певних груп людей його можна вживати тільки в обмежених кількостях:

  • Особам, що страждають ожирінням.
  • Хворим жовчнокам’яною хворобою, так як яйця можуть стимулювати викид жовчі і виникнення коліки.
  • Алергікам, хоча виробники і стверджують, що перепелині яйця гіпоалергенні.
  • Особам, страждаючим захворюваннями шлунка і кишечника.
  • Хворим з порушенням засвоєння білка.

Також спірним вважається питання про можливості вживання перепелиних яєць при атеросклерозі, оскільки в них є холестерин. Але, як вже говорилося вище, яйця перепілок містять ще і речовини, що сприяють утилізації холестерину, тому великої шкоди для вже пошкоджених судин від цього продукту харчування не буде.

Використання перепелиних яєць в косметології

Перепелині яйця знайшли широке застосування не тільки в кулінарії, але і в косметології – для приготування масок. Так, для власниць сухої шкіри ідеально підходить жовток, який змішують з оливковою олією. Якщо ж шкіра жирна, роблять маски на основі білка, його у збитому або не збитому вигляді просто накладають на обличчя, а після підсихання змивають. З допомогою таких процедур можна забезпечити шкіру особливо необхідними їй вітамінами та амінокислотами.

Для оздоровлення волосся, пошкодженого фарбуванням, завивками, також можна приготувати корисний засіб на основі перепелиного яйця. Для цього необхідно змішати кілька жовтків і білків з 2-3 ст. ложками рослинного масла і меду. Вийде чудова живильна маска.

Таким чином, перепелині яйця не тільки смачні, але й корисні. Тому їх можна їсти для свого задоволення, а також використовувати для лікування і профілактики різних захворювань, зміцнення і росту організму, стимуляції розумової діяльності, підтримки здоров’я шкіри і волосся.

Перед покупкою яєць перепелів огляньте їх зовнішній вигляд

На шкаралупі не повинно бути вм’ятин і тріщин. Будь-яка деформація поверхні є лазівкою для патогенних мікроорганізмів. Виключіть відколи, тріщини, підтікання вмісту.

Яйця менше 10 грамів не варте витрачених грошей, оскільки такі дрібні екземпляри можуть свідчити про перевищення терміну зберігання.

Зберігаються при температурі до +4 до 2-х місяців, а при кімнатній до +25 градусів – не більше 30 днів. Виключено перебування під прямими сонячними променями.

Звертайте увагу на дату виробництва – якщо термін придатності добігає кінця, краще відмовитися від покупки, особливо, якщо будете давати в їжу дитині.

Розколовши шкаралупу і виливши в миску вміст, оцініть запах – тухлого бути не може апріорі, а ось будь-який сторонній повинен вас насторожити. Як і колір – жовток повинен бути світлим, без синців та інтенсивно-оранжевого забарвлення.

Перед тим як варити перепелині яйця, їх потрібно кілька хвилин промити під гарячою водою. Потім покласти на 30 хвилин, щоб вони прогрілися до кімнатної температури.

Надія РИЖИХ,
медична сестра-дієтолог

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!