dikun1.jpg

Людські долі, як ріки: одна одразу знаходить свої береги, а іншій доводиться довго блукати, щоб знайти власне русло, і текти повноводно, приносячи радість і користь людям. Саме такою є доля нашого земляка Дикуна Миколи Олександровича, людини завзятої, енергійної, творчої, людини, що змогла змінити плин свого життя й повернутися до своїх коренів, до землі. Микола Олександрович народився 27 лютого 1955 року серед чудової природи крутосхилів Китайгорода Кам’янець-Подільського району. Там пройшли незабутні роки безтурботного дитинства, пізнав чари першого кохання, там навічно залишився спочивати його батько, який уклав у душу сина велику любов до рідної землі.

Після служби в армії навчався та працював у Києві, а коли проводився черговий «призов» до правоохоронних органів, улився в ряди київської міліції, де пройшов шлях від сержанта до майора. Закінчив КВШАМ. І хто знає, на які кар’єрні висоти привела б його ця служба, коли б не чорнобильська катастрофа. Для Миколи Олександровича Чорнобиль став пунктом чергової службової командировки. Після цього на міліцейській службі поставлено крапку. Попереду маячила пенсія і... Обпалений Чорнобилем нестарий ще майор знову починає все спочатку, бо власної бездіяльності навіть уявити не міг. Не в’язалася така «перспектива» ні з його характером, ні з життєвими принципами, ні з батьківським вихованням. 

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_dsc06868.jpgІ коли доля в 1992 році закинула родину в село Горошине, він уже точно знав, що праця в селі, на землі – це те, чого прагнула його душа, неспокійний характер. Звичайно, не так усе було просто, адже «полуничне господарство» Дикуна – серйозне підприємство по вирощуванню і розсади, і ягід. Закладалося воно не раптом і не одразу. На даному етапі господарство Миколи Олександровича Дикуна – це не просто вирощування полуниці передовими, сучасними технологічними методами. Тут із успіхом освоєно виробництво замороженої розсади полуниці frigo. Навесні 2010 року на запрошення Національної агенції реконструкції та розвитку Японії Микола Олександрович демонстрував у країні Сонця, що сходить, власну технологію інтенсивного вирощування полуниці, в основі якої розсада frigo. У Японії технологія аграрія була запатентована, а він отримав охоронний сертифікат на свій винахід. Пізніше до нього в село приїздили єврокомісари з Австрії, Італії та Нідерландів, щоб домовитися про купівлю авторської технології й запросити дати в Європі кілька майстер-класів. На базі господарства Полтавська обласна  сільськогосподарська дорадча служба провела два семінари, учасники яких не могли стримати свого захоплення.

Микола Олександрович став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Краща продукція 2010 року» серед садівників-ягідників. Посадковий матеріал полуниці приватного підприємства «Дикун» визнаний кращим в Україні. Конкурс організовувався Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України та редакцією журналу «Агросвіт України». У цьому ж, 2010 році, М. О. Дикун був нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України та Дипломом і Кубком за перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Краща продукція 2010 року». На виставці «Овочі та фрукти України – 2010», яка зібрала близько 270 учасників із 11 країн світу, майже всі насіннєві компанії, що є на українському ринку, елітна розсада Миколи Олександровича теж привернула увагу відвідувачів та фахівців.

У 2011 році Миколу Дикуна нагороджено орденом «Знак пошани» Міністерства аграрної політики. Наступний, 2012 рік, приніс нові відзнаки: нагрудний знак «Кращий за професією», Почесна грамота Полтавської обласної ради, Золота ювілейна медаль «20 років фермерства України», а Указом Президента України нагороджено медаллю «За працю і звитягу». На Сорочинському ярмарку не тільки покупці оточили продукцію нашого земляка, а й поціновувачі краси, адже було представлено (у серпні) полуницю на різних етапах розвитку: від цвітіння до плодоношення.

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_japan_dikun.jpgМ. О. Дикун говорить, що будинок він збудував, дітей виростив, тепер справа за садом. А беручи до уваги те, що він любить розмах, то і засаджує кожен вільний клаптик землі плодовими деревами. Микола Дикун разом із академіком Валерієм Козаком у 2012 році за власний кошт видали брошуру «Інтенсивні технології вирощування органічної (екологічно чистої) полуниці садової, малини, ожини, смородини і агрусу у незахищеному ґрунті», де подано практичні рекомендації для садівників-ягідників. Але і цього замало справжньому господареві. Зараз він серйозно стурбований тим, щоб відродити на Полтавщині промисловість, що перероблятиме дари садів. Оцінюючи досягнуте, віримо, що в недалекому майбутньому ми смакуватимемо варення й соки з етикетками «Зроблено на Полтавщині».

Сьогодні, 27 лютого, приватний підприємець Микола Дикун святкує День народження. Тож шановний Миколо Олександровичу! Із ювілеєм Вас вітаєм щиро, бажаєм весен теплих і, звичайно, миру. Нехай горить для Вас зоря надії, хай буде щастя завжди і здійсняться мрії. І друзями повік будьте багаті, як в юності і енергійні, і завзяті. Ніщо й ніколи щоб не шкодило здоров’ю, а рідні всі оточують любов’ю. Нехай Вам сонцем доля усміхається, й задумане все Вами хай збувається.

Із повагою
педагогічний колектив
Горошинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# святослав 27.02.2015 19:52
Кажуть , дуже здібний , творчий і талановитий господарник , одна лише БІДА - дуже любить гроші ! Важко багатому попасти в Царство Небесне , проте МОЖНА , але лише без того тягаря ! Бог кожному дає час для вибору ! Дай Боже нам УСІМ встигнути його зробити і НЕ ЗАПІЗНИТИСЯ !